Filmsor - Mozifilmek, tévésorozatok, média

Ez a város felfalja a lelkedet – CASTLE ROCK sorozatkritika

Castle Rock 1. évad 1-4. rész

Stephen King több tucat története adta volna, hogy vászonra vigyék, ehelyett csináltak egy sorozatot, amelyben egy teljesen új történetet mutatnak be. Volt értelme? Hát persze, hogy volt!

0

Azt talán nem csak a legvérmesebb Stephen King rajongók tudják, hogy a szerző több művét is összefűzte, sőt tulajdonképpen saját kis univerzumot teremtett a regényeken belül. Tette ezt oly módon, hogy regényeinek szereplői, akár egyetlen kis mellékszereplő képében, de fel-feltűntek más műveiben, de ugyanígy a Maine állambéli – egy korábbi King-történet otthonául szolgáló – helyszínek is említést kaptak egy-egy újabb műben. Adva volt tehát minden ahhoz, hogy egyetlen műben sűrítsenek össze több Stephen King-történetet, sőt megteremtsék a Stephen King Tévés Univerzumot.

Az új sorozat otthona Castle Rock, egy a világtól önmagát elszigetelő 1500 lakosú kisváros, ahol egyetlen dolog tartja életben – és öli meg – az embereket: a Shawshank Állami Börtön.

A Castle Rock egy lélektani horrorsorozat, amely Stephen King univerzumában játszódik, és J.J. Abrams Bad Robot Productions nevű cége gyártásában készült a Warner Bros. Televisionnel együttműködésben. A sorozat főszerepeiben André Holland (A sebész, Holdfény, Selma, A 42-es), Melanie Lynskey (Együttlét, Egek ura) és Bill Skarsgård (AZ, Atomszőke) láthatók, a további főszerepeket Jane Levy (Kertvárosba száműzve, Shameless – Szégyentelenek) és Sissy Spacek (Carrie, A szénbányász lánya) játssza, mellettük Scott Glenn (A hátrahagyottak) és Terry O’Quinn (Lost) bukkan fel különleges vendégszereplőként.

És akkor jegyezzük is fel, hogy a Frank Darabot által rendezett, 1994-ben bemutatott Shawshank Redemption (A remény rabjai) című film összehozására egy Castle Rock Entertainment nevű céget hoztak össze…. A Maine állambeli fiktív város, Castle Rock egyébként is számos alkalommal kapott már hangsúlyos szerepet King írásaiban: a Cujo, a Halálos árnyék, az AZ, a Hasznos holmik, A test című kisregény, továbbá számos olyan novella, mint például A remény rabjai vagy Castle Rockban játszódnak, vagy tartalmaznak utalásokat a városra. A Castle Rock egy eredeti suspense-thriller – az első olyan alkotás, amely újragondolja a King-kánon jellegzetes, visszatérő témáit és világait, miközben kapcsolódik is az író legikonikusabb és legkedveltebb történeteihez.

Na de, tulajdonképpen a város minden családja így vagy úgy, de kapcsolódik a Shawshank börtönhöz és a büntetés-végrehajtáshoz. A városlakó családok nagy része a börtönből tartja fenn magát: ki börtönőr, ki takarító, ki rendőr, de még az egyház tagjai is napi-heti szinten járnak a börtönbe téríteni. Így hát nem véletlen, hogy a történet központi helyszíne a Shawshank Állami Börtön, ahol egészen furcsa dolgok történnek mostanában.

A frissiben nyugdíjazott börtönigazgató, a Terry O’Quinn által alakított Dale Lacy ugyanis öngyilkos lesz (de még hogy!), aminek köze lehet egy a börtön már régen lezárt szárnyában fogvatartott ismeretlen fiatal férfihoz, aki megtalálását követően nem mond mást, csak egyetlen nevet: Henry Deaver.

Az André Holland által alakított Henry Deaver egy védőügyvéd, aki már régen elköltözött a városból. Az ő története sem egyszerű: tizenévesen, minden idők egyik legnagyobb telén eltűnt; apja bele is halt a keresésébe a nagy fagyban, majd napokkal később egy Pangborn (!) nevű rendőrtiszt talált rá az erdőben, úgy, hogy Henry nem, hogy kihűlve nem volt, de egy karcolás nem volt rajta. A rejtélyesen eltűnt immár felnőtt Henry most visszatér az őt magából kiutáló városba, egy rejtélyes feltűnésnek köszönhetően.

Ha már Pangborn, akkor jegyezzük meg az eltűnés 1991-ben történt, pont akkor mint a szintén Castle Rockban játszódó Hasznos holmik is megszületett, amelyben ugye Alan Pangbornnak hívták a sheriffet… (Vicces az is, hogy Scott Glenn A hátrahagyottakban egy egykori sheriffet játszott, amit a Hasznos holmik Pangborn-sheriffje ihletett…) A sorozat telis-tele van hasonló utalásokkal, a komoly küldetéstudattal bíró Lacy például 1969-ben szerzett egy olyan sérülést, aminek komoly jelentősége van a motivációinak szempontjából, 1969 pedig ugye az az év, amikor egy fiúcsapat kalandra indul, hogy megnézzen egy holttestet a sínek mellett – és a sínek mellett fekvő holttestre említést is tesznek a filmben. A történetet a könyvrajongók A test, még a filmrajongók Állj mellém! címen ismerhetik ugyebár… Külön dicséret jár az alkotóknak, a csupa-csupa easter egget tartalmazó castingért: Melanie Linskey korábban A rózsa vére, Sissy Spacek a Carrie, Bill Skarsgard az AZ, még Terry O’Quinn Az ezüst pisztolygolyók című Stephen King regények mozgóképes változatában szerepeltek korábban színészként….

A Stephen King könyvuniverzumából érkezett nézőnek kissé csalódást okozhat, hogy a Castle Rockban a szereplők nincsenek olyan részletesen bemutatva, mint az előszeretettel anekdotázó regényekben, ellenben – és itt jön közbe a Lostért is felelő J.J. Abrams kézlenyomata – szépen lassan bontódnak ki a történetek, a karakterek múltjának misztikumai, amelyek sok esetben sokkal izgalmasabbak, mint a jelen történései.

Nagyon jól jártunk azzal, hogy az HBO Go-nak hála egyből négy részt tekinthettünk meg, hiszen most már valóban van képünk arról, hogy miként is képzelték el a Castle Rock sorozatot, s ha csak a piltotot láttuk volna, még az is lehet, hogy egészen más véleménnyel lennénk a sorozatról. Így viszont világos, hogy a sorozat aprólékosan építkezik, flashbackekkel karakterizál, még a mellékesnek gondolt szereplők előszeretettel lépnek elő – alkalmi – főszereplővé a cselekmény haladásának érdekében.

Márpedig – furcsa – szereplőből nincs hiány, mondhatni az egész város úgy ahogy van el van cseszve. Nem azért, mert virágzik a korrupció, vagy éppen azok nem követik a törvényt, akik erre esküdtek fel; hanem mert egymás után bukkannak fel a különböző képességű, betegségű, paranoiájú, küldetéstudattól vezérelt vagy éppen csak szimplán deviáns vagy pszichopata karakterek, akik apránként vedlik le magukról a titkaikat és valódi énjüket.

Volt már hasonló próbálkozás a kis képernyőn, elég ha csak A kolorádói kölyökre építő Havent említjük, de Castle Rock Havennél egy sokkal betegebb kisváros. Az is látszik, hogy még a Syfy-on 5 évadot megélt Haven egy tipikus guilty pleasure sorozat volt (bár én imádtam), addig a Hulu Castle Rockjának – négy rész alapján – ennél sokkal nagyra törőbb, univerzumépítő és univerzumteremtő céljai vannak.

Castle Rock (2018)
70%
Tetszetős

A Castle Rock összességében egy igen hangulatos, de sok türelmet igénylő sorozat, amelyet elsősorban a Stephen King történeteket ismerők fognak árgus szemmel nézni, hiszen a széria hemzseg az utalásoktól, a jövendölésektől és az abszurd eseményektől, de azoknak is bátran merem ajánlani, akik csak egy karakter- és rejtélyközpontú misztikus sorozattal ütnék el a nyarat.

  • Szerintem
Share This