Filmsor - Mozifilmek, tévésorozatok, média

Ez a város felfalja a lelkedet – CASTLE ROCK sorozatkritika

Castle Rock 1. évad 1-4. rész

Stephen King több tucat története adta volna, hogy vászonra vigyék, ehelyett csináltak egy sorozatot, amelyben egy teljesen új történetet mutatnak be. Volt értelme? Hát persze, hogy volt!

Azt talán nem csak a legvérmesebb Stephen King rajongók tudják, hogy a szerző több művét is összefűzte, sőt tulajdonképpen saját kis univerzumot teremtett a regényeken belül. Tette ezt oly módon, hogy regényeinek szereplői, akár egyetlen kis mellékszereplő képében, de fel-feltűntek más műveiben, de ugyanígy a Maine állambéli – egy korábbi King-történet otthonául szolgáló – helyszínek is említést kaptak egy-egy újabb műben. Adva volt tehát minden ahhoz, hogy egyetlen műben sűrítsenek össze több Stephen King-történetet, sőt megteremtsék a Stephen King Tévés Univerzumot.

Az új sorozat otthona Castle Rock, egy a világtól önmagát elszigetelő 1500 lakosú kisváros, ahol egyetlen dolog tartja életben – és öli meg – az embereket: a Shawshank Állami Börtön.

A Castle Rock egy lélektani horrorsorozat, amely Stephen King univerzumában játszódik, és J.J. Abrams Bad Robot Productions nevű cége gyártásában készült a Warner Bros. Televisionnel együttműködésben. A sorozat főszerepeiben André Holland (A sebész, Holdfény, Selma, A 42-es), Melanie Lynskey (Együttlét, Egek ura) és Bill Skarsgård (AZ, Atomszőke) láthatók, a további főszerepeket Jane Levy (Kertvárosba száműzve, Shameless – Szégyentelenek) és Sissy Spacek (Carrie, A szénbányász lánya) játssza, mellettük Scott Glenn (A hátrahagyottak) és Terry O’Quinn (Lost) bukkan fel különleges vendégszereplőként.

És akkor jegyezzük is fel, hogy a Frank Darabot által rendezett, 1994-ben bemutatott Shawshank Redemption (A remény rabjai) című film összehozására egy Castle Rock Entertainment nevű céget hoztak össze…. A Maine állambeli fiktív város, Castle Rock egyébként is számos alkalommal kapott már hangsúlyos szerepet King írásaiban: a Cujo, a Halálos árnyék, az AZ, a Hasznos holmik, A test című kisregény, továbbá számos olyan novella, mint például A remény rabjai vagy Castle Rockban játszódnak, vagy tartalmaznak utalásokat a városra. A Castle Rock egy eredeti suspense-thriller – az első olyan alkotás, amely újragondolja a King-kánon jellegzetes, visszatérő témáit és világait, miközben kapcsolódik is az író legikonikusabb és legkedveltebb történeteihez.

Na de, tulajdonképpen a város minden családja így vagy úgy, de kapcsolódik a Shawshank börtönhöz és a büntetés-végrehajtáshoz. A városlakó családok nagy része a börtönből tartja fenn magát: ki börtönőr, ki takarító, ki rendőr, de még az egyház tagjai is napi-heti szinten járnak a börtönbe téríteni. Így hát nem véletlen, hogy a történet központi helyszíne a Shawshank Állami Börtön, ahol egészen furcsa dolgok történnek mostanában.

A frissiben nyugdíjazott börtönigazgató, a Terry O’Quinn által alakított Dale Lacy ugyanis öngyilkos lesz (de még hogy!), aminek köze lehet egy a börtön már régen lezárt szárnyában fogvatartott ismeretlen fiatal férfihoz, aki megtalálását követően nem mond mást, csak egyetlen nevet: Henry Deaver.

Az André Holland által alakított Henry Deaver egy védőügyvéd, aki már régen elköltözött a városból. Az ő története sem egyszerű: tizenévesen, minden idők egyik legnagyobb telén eltűnt; apja bele is halt a keresésébe a nagy fagyban, majd napokkal később egy Pangborn (!) nevű rendőrtiszt talált rá az erdőben, úgy, hogy Henry nem, hogy kihűlve nem volt, de egy karcolás nem volt rajta. A rejtélyesen eltűnt immár felnőtt Henry most visszatér az őt magából kiutáló városba, egy rejtélyes feltűnésnek köszönhetően.

Ha már Pangborn, akkor jegyezzük meg az eltűnés 1991-ben történt, pont akkor mint a szintén Castle Rockban játszódó Hasznos holmik is megszületett, amelyben ugye Alan Pangbornnak hívták a sheriffet… (Vicces az is, hogy Scott Glenn A hátrahagyottakban egy egykori sheriffet játszott, amit a Hasznos holmik Pangborn-sheriffje ihletett…) A sorozat telis-tele van hasonló utalásokkal, a komoly küldetéstudattal bíró Lacy például 1969-ben szerzett egy olyan sérülést, aminek komoly jelentősége van a motivációinak szempontjából, 1969 pedig ugye az az év, amikor egy fiúcsapat kalandra indul, hogy megnézzen egy holttestet a sínek mellett – és a sínek mellett fekvő holttestre említést is tesznek a filmben. A történetet a könyvrajongók A test, még a filmrajongók Állj mellém! címen ismerhetik ugyebár… Külön dicséret jár az alkotóknak, a csupa-csupa easter egget tartalmazó castingért: Melanie Linskey korábban A rózsa vére, Sissy Spacek a Carrie, Bill Skarsgard az AZ, még Terry O’Quinn Az ezüst pisztolygolyók című Stephen King regények mozgóképes változatában szerepeltek korábban színészként….

A Stephen King könyvuniverzumából érkezett nézőnek kissé csalódást okozhat, hogy a Castle Rockban a szereplők nincsenek olyan részletesen bemutatva, mint az előszeretettel anekdotázó regényekben, ellenben – és itt jön közbe a Lostért is felelő J.J. Abrams kézlenyomata – szépen lassan bontódnak ki a történetek, a karakterek múltjának misztikumai, amelyek sok esetben sokkal izgalmasabbak, mint a jelen történései.

Nagyon jól jártunk azzal, hogy az HBO Go-nak hála egyből négy részt tekinthettünk meg, hiszen most már valóban van képünk arról, hogy miként is képzelték el a Castle Rock sorozatot, s ha csak a piltotot láttuk volna, még az is lehet, hogy egészen más véleménnyel lennénk a sorozatról. Így viszont világos, hogy a sorozat aprólékosan építkezik, flashbackekkel karakterizál, még a mellékesnek gondolt szereplők előszeretettel lépnek elő – alkalmi – főszereplővé a cselekmény haladásának érdekében.

Márpedig – furcsa – szereplőből nincs hiány, mondhatni az egész város úgy ahogy van el van cseszve. Nem azért, mert virágzik a korrupció, vagy éppen azok nem követik a törvényt, akik erre esküdtek fel; hanem mert egymás után bukkannak fel a különböző képességű, betegségű, paranoiájú, küldetéstudattól vezérelt vagy éppen csak szimplán deviáns vagy pszichopata karakterek, akik apránként vedlik le magukról a titkaikat és valódi énjüket.

Volt már hasonló próbálkozás a kis képernyőn, elég ha csak A kolorádói kölyökre építő Havent említjük, de Castle Rock Havennél egy sokkal betegebb kisváros. Az is látszik, hogy még a Syfy-on 5 évadot megélt Haven egy tipikus guilty pleasure sorozat volt (bár én imádtam), addig a Hulu Castle Rockjának – négy rész alapján – ennél sokkal nagyra törőbb, univerzumépítő és univerzumteremtő céljai vannak.

Castle Rock (2018)
70%
Tetszetős

A Castle Rock összességében egy igen hangulatos, de sok türelmet igénylő sorozat, amelyet elsősorban a Stephen King történeteket ismerők fognak árgus szemmel nézni, hiszen a széria hemzseg az utalásoktól, a jövendölésektől és az abszurd eseményektől, de azoknak is bátran merem ajánlani, akik csak egy karakter- és rejtélyközpontú misztikus sorozattal ütnék el a nyarat.

  • Szerintem
Share This