Ez jön a ‘Batman Superman ellen’ után

1 778

A DC és a Warner a héten mutatta be a Batman Superman ellen: Az Igazság Hajnala című szuperhősmozit, ami több szempontból is fontos film, hiszen

  • ez a film Az Acélember kvázi folytatásának tekinthető
  • ez az első olyan film, amelyben már Ben Affleck látható Batmanként
  • és ez az a film, amely az Igazság Ligája tagjait felvezeti, ami azért is fontos, mert a jövőben érkezik is egy (két) olyan film, amelyben mindenki egyenrangú és nem csak pár jelenet erejéig bukkannak fel.

Hogy a DC-nek beletörik-e az univerzumépítésbe a bicskája az nem valószínű, ugyanis azt még a negatív kritikák is elismerik, hogy a DC ezzel a filmmel, ha nem is lelépte, de komoly felzárkózást tett a Marvel Bosszúállók-univerzuma irányába.

marvel_vs_dc

A Marvel ugye idén már a 13. Bosszúállók-filmmel jön, ez lesz az Amerika Kapitány: Polgárháború, amelynek cselekménye nagyban hasonlít a Batman Superman ellen cselekményére, igaz ebben nem gőgből, vagy személyes okokból, hanem javarészt a politika miatt ugrik össze Amerika Kapitány és Vasember illetve csapataik.

A Marvel persze főleg azért van előnyben, mert egyrészt már sikeresen elfogadtatták a kisebb szereplőket is a közönséggel (Vasember, Hulk, Thor vagy éppen a Kapitány mellett Sólyomszem, Fekete özvegy, Skarlát boszorkány, sőt most már Vízió is fontos része az univerzumnak, még a Hangya, Pókember vagy éppen Fekete Párduc majd most válik azzá – a Galaxis őrzőiről meg mindenki szeret megfeledkezni), de ennél is fontosabb, hogy a tévés és online platformokon a fősztorival párhuzamosan olyan sorozatokat futtatnak, mint A SHIELD ügynökei, a Daredevil – Fenegyerek, a Jessica Jones vagy éppen az Agent Carter (itt is jön még Luke Cage, Vasököl, sőt várhatóan Megtorló is), amelyek eseményei, ha nem is szoros kölcsönhatásban, de fontos kapcsolatban állnak a mozis univerzummal.

Daredevil-NYCC-Panel-Featured

A DC a legnagyobbat minden bizonnyal ebben hibázta. Nem csak azért, mert más játssza majd Barry Allent, vagyis Villámot a moziban mint a tévében, hanem azért is, mert hivatalosan is külön kezelik a tévés és mozis univerzumot, amivel tulajdonképpen semmi háttértámogatást nem ad a filmeknek.

Zack Synder és a Warner is azzal védekezett, hogy azért nem adaptálják be A zöld íjászt, Supergirlt, Flasht vagy éppen A holnap legendáit (és akkor ott van még a kifejezetten Batman-előzmény Gotham sorozat is!), mert azoknak a színes-szagos lazább világa nem illene a sokkal komorabb mozis univerzumba.

Supergirl Flash Arrow

Ez szerintem elsősorban azt mutatja, hogy a Warner/DC-nél nincs egy olyan ember, aki az egészet össze tudná fogni, hiszen jól látható, hogy a rivális Marvelnél milyen tökéletesen megoldották azt, hogy az olyan sötét tónusú, morális kérdéseket feszegető, brutális sorozatok, mint a Jessica Jones vagy a Daredevil jól megférjenek a lazább, valójában komolyabb tét nélküli és felszínes filmes univerzum mellett.

A DC ezzel sokat bukhat, igaz már az univerzumépítés elején leszögezték, hogy mindenben különbözni akarnak a Marveltől, főleg abban, hogy nem olyan vicces ökörködésnek szánják az mozis univerzumukat, mint a Marvel, hanem sokkal komolyabban vehető filmeket és ezzel univerzumot szeretnének készíteni.

Batman-Superman-ellen-01

Ennek ugye első állomása a Batman Superman ellen volt, ami bár kritikailag nem aratott osztatlan sikert (a Filmsoron azért bőven pozitív kritika született belőle), azonban a nyitóhétvégi jegybevételi adatok azt mutatják, a nézők nagyon komoly érdeklődést mutatnak a film és az univerzum iránt.

Ráadásul a negatív és pozitív kritikák egyaránt kiemelik, hogy Wonder Woman, vagyis Csodanő belépője a film egyik legjobb pillanata, ez pedig szintén csak jót jelent a folytatásra nézve, ahogy az is, hogy a Zack Snyder vízióiért nem igazán rajongók is megnyugodhatnak, hiszen az Aquaman, a The Flash és a Wonder Woman filmnek is más-más rendezője van, vagyis minden bizonnyal sokkal egyedibb hangvételű darabokat kapunk.

Wonder Woman

És, hogy mi jön még a folytatásban? Ami biztos, hogy jön

Sőt, bár ezek még hivatalos dátummal nem rendelkeznek, már folynak az előkészületei a szóló Batman-filmnek (amelyet Ben Affleck rendezhet) és a Warner a Suicide Squad munkálataival is annyira elégedett, hogy már tárgyalóasztalhoz ültek David Ayerrel, hogy egyezkedjenek a folytatásról.

suicide squad

A következő öt évben tehát legalább 9, de jó eséllyel 11 vagy még annál is több DC-s filmet kapunk (hiszen a The Batman-film kapcsán nem egy filmről, hanem egyből trilógiáról beszélnek) és az sem lehetetlen, hogy Az Acélember is kap egy újabb részt.