Ezúttal saját magát hamisította meg a köztévé

1 458

Az M1-nek adott élő adásban interjút Pukli István, a tanártüntetések egyik emblematikus figurája. A 11 perces interjúból később egy rövid részletet a 19:30-as esti híradóban is bevágtak, csakhogy úgy vágták meg az anyagot, hogy más legyen az értelme Pukli egyik válaszának – írja a Kettős Mérce.

Pukli azért adott hangsúlyozottan élő és vágatlan (hogy ne másítsák meg a szavát, bár ezt mégis megtették) interjút az M1-nek, mert miután elkezdték őt sározni – a volt szocialista korrupciós ügyek miatt börtönt is megjárt Zuschlag János mindenfajta bizonyíték nélkül állította azt, hogy Pukli korrupt lenne – inkább ő állt elő nagyapja ÁVO-s és testvére köztörvényes múltjával, nehogy azt a kormánypárti média hozza elő. Ezután az M1 riporterei elmentek a szüleihez, és többször is a házuknál járva zaklatták őket. Pukli ezen háborodott fel, azt kérte, hagyják békén a családját, vele beszéljenek inkább, és ezért adott interjút az M1-nek.

Az eredeti videóban az 1 perc 30-nál feltett kérdésre, amely arról szól, miért probléma, ha Pukli szüleit zaklatja az M1, így hangzik a válasz:

M1: „Világos, de ezt a diskurzust végül is ön kezdte azzal, hogy egy rádióinterjúban kitálalt, ezzel lavinát indított el, számíthatott arra, hogy megkeresések lesznek?”

PI:„Ez egész egyszerűen nem igaz, nem én indítottam el semmiféle lavinát, azzal indult el a lavina, hogy egy információt belebegtettek, és egy börtöntölteléket szakértőként meghallgattak, aki 6 évig ült börtönben, ráadásul aki a holokauszt áldozatairól mondott eléggé illetlen szavakat annak idején, és az ő szavára adnak, innentől kezdve nem hiszem, hogy bármilyen módon is én indítottam volna el ezt a lavinát.”

Míg a 19:30-as híradóban ez körülbelül 35:50-től, már így hangzik:

M1: „Világos, de ezt a diskurzust végül is ön kezdte azzal, hogy egy rádióinterjúban kitálalt, ezzel lavinát indított el, számíthatott arra, hogy megkeresések lesznek?”

PI: „Ez egész egyszerűen nem igaz, nem én indítottam el semmiféle lavinát.”

Majd vége az interjúrészletnek, a női hang azt mondja, az interjúban Pukli István azt mondja, nagyapjáról és bátyjáról szóló híreket nem ő indította el, és bevágják, hogy de, Pukli nyilatkozott a Klubrádiónak, ő beszélt először családja múltjáról. Csakhogy, mint a teljes interjúban hallható, nem ezt válaszolta Pukli.

Így, aki nem az élő interjút nézte, nem tudja meg, mit mondott Pukli István, egyszerűen csak bemutatják róla, hogy hazudik. Konkrétan úgy, hogy kivágják a mondata értelmét, és olyan bejátszást raknak utána, mintha tényleg hazudna. Ugyanis bár Pukli nyilatkozott valóban először nagyapjáról és testvéréről, ezt azért érezte fontosnak, mert korábban rágalomhadjáratot indított ellene a kormányzati média, és nem csak úgy magától állt elő ezekkel az információkkal.

Ilyen szintű hírhamisításra nem is tudom, volt-e már példa Magyarországon. Méghozzá egy olyan ügyben, ahol tök érdektelen, ki volt Pukli István nagyapja, ki a testvére, amiben a kormánypárt egyértelmű hazugságokkal, félinformációkkal, vagy lényegtelen információkkal próbálja besározni az iskolaigazgatót, ahelyett, hogy arról lehessen beszélni, mi a baj a közoktatással.