Filmsor - Mozifilmek, tévésorozatok, média

George Mann: Sherlock Holmes – Lélekdoboz

A háború megérkezett Londonba.

0

Két ízben is olvashattatok már a kortárs szerzők Sherlock Holmes történeteiről (Lidércnyomás, Isten lehelete), ezúttal is egy ilyen művet hoztunk, méghozzá George Mann Lélekdoboz címet viselő könyvét, amelyben a már visszavonult magándetektívünk az I. világháború közepébe csöppen.

A Lélekdoboz története 1915-ben, vagyis már javában Holmes sussexi önkéntes visszavonulása idején játszódik, egy évvel azt követően, hogy kirobbant az I. világháború. London utcái ennek megfelelően még vészjóslóbbak, mint valaha, de még ezekben a vészterhes időkben is akad olyan ügy, amelyért – testvére, Mycroft hívószavára – képes visszatérni Holmes.

Holmes és az általa évek óta nem látott – ealingbe visszavonult – Watson néhány látszólag összefüggéstelen, de nagyon is szokatlan öngyilkosságsorozat miatt kell, hogy visszatérjenek és egy az Isten leheletéhez hasonló, okkultizmuson alapuló történetbe keveredjenek. És persze ezúttal is igaz, hogy semmi nem az, aminek látszik.

A fiatal, 39 esztendős szerző elsősorban a Newbury és Hobbes sorozatról (pl. Mechanikus London) híres, az író ebbe a Sherlock Holmes-történetbe is hozott át néhány karaktert a saját univerzumából. Mann az 1900-as évek elején játszódó viktoriánus steampunk krimi regényei egy alternatív idősíkú Londonban játszódnak, nem meglepő hát, hogy a Lélekdoboz is ebben az univerzumban kapott helyet.

George Mann könyve kiválóan mutatja be az idős Holmes és Watson kapcsolatát, számomra különösen értékesek voltak azok a részek, amelyek során a két sokat látott “öreg” egymásért aggódik. Mann nagyon szépen viszi tovább Conan Doyle karaktereit és a köztük lévő pontosan meg sem határozható kémiát. Mann arra is kiválóan ráérzett, hogy hogyan mutassa be a maga korában is régimódinak tűnő, a történet idején hatvan felett járó Holmes (és Watson) rácsodálkozását arra mennyit változott a világ néhány évtized alatt. És itt nem csupán a világháború tényére gondolok, hanem az ipari és technológiai fejlődésre is.

Hiányérzetem is volt persze, az eddigi könyvek közül ugyanis talán ebben a legvázlatosabbak a nyomok, mégis talán itt szükséges a legkevesebb agytorna a rejtély feloldásához, vagyis egyértelműen a krimi szál az, ami  a leggyengébb a történetben.

Mann azzal együtt, hogy a saját steampunkkal és okkulttal felturbózott világába helyezi a történetet, mintha mégse akarná kihasználni ezeket az eszközöket, némi léghajózás és egy titokzatos, az emberi lelket ábrázoló masina mellett nem sok minden tűnik fel a hozott univerzumból.

Ez persze egy másik oldalról megközelítve nem feltétlenül rossz, hiszen így marad hű Sherlock Holmeshoz, aki ezúttal is bizonyítja, hogy bár a korral a test már nem követi olyan gyorsan az agy parancsait, de az elme még bölcsebb lesz.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Gmail
  • reddit
  • LinkedIn
  • Tumblr
George Mann: Sherlock Holmes – Lélekdoboz
Eredeti cím: The Spirit Box (2014, Titan)
Kiadó: Szukits Kiadó
Oldalszám: 272 oldal
Megjelenés: 2018. január 02.
1915 nyarán, miközben ellenséges zeppelinek támadják Londont, néhány befolyásos brit személyiség furcsa módon leli halálát. Az egyik parlamenti képviselő a németek mellett tart beszédet, majd meztelenre vetkőzve a Temzébe veti magát. Egy tekintélyes katonai tanácsadó amellett érvel, hogy Nagy-Britannia hódoljon be a császárnak, ezután a kisétál az állatkertbe, és bemászik a tigrisek közé. Egy híres szüfrazsett váratlanul megmásítja elveit, kijelenti, hogy a nők egyenjogúsítása balgaság, majd a száguldó vonat elé lép. A furcsa események egyre szaporodnak, a kormány tanácstalan. Csupán Mycroft Holmes tudja, kihez lehetne segítségért fordulni. Üzenetet küld Sussexbe, a világtól visszavonultan, kedvteléseinek élő öccsének. Sherlock Holmes és Dr. Watson beleveti magát a bizarr halálesetek felderítésébe. Eleinte úgy tűnik, egy különös társaság és egy fantasztikus találmány környezetében kell keresniük a megoldást, de mint oly sokszor, most is kiderül, hogy a háttérben sokkal hátborzongatóbb rejtélyek lappanganak, mint azt bárki sejtené…
Share This