Filmsor - Mozifilmek, tévésorozatok, média

Gyáván ért véget a ‘The Walking Dead’ 6. évada

4

Egy tévésorozatnak nagyon sok mindent meg lehet bocsájtani, különösen azoknak, amelyek a valóságtól valamilyen szinten elrugaszkodtak. Ilyen sorozatra az elmúlt években nagyon sok példát lehet felhozni, de hogy csak a népszerűbb sorozatokat említsem, ilyen volt a Lost, a Banshee, a The Leftovers (bár az TÖKÉLETES) és ilyen a The Walking Dead is.

Ezek a “nézzük el neki” momentumok, persze több okból erednek. A Lost és a The Leftovers misztikus, így bármit meghúzhattak, sok esetben meg sem kellett magyarázni. A Banshee ponyva, itt sem zavaró, hogy ha valakibe beleállítanak egy baltát, szétszakadnak az izmai, de ugyanúgy harcol, mintha meg sem sebezték volna. A The Walking Dead egyrészt nagyon fikció, másrészt olyan túlzó karakterek vannak benne, mint a számszeríjas Daryl, vagy az élőholtakat rabláncon vezető szamurájkardos csaj – ami ugye azért jelentős különbség mondjuk a Fear The Walking Deadhez képest.

Függő játszma

Na már most ez a hosszú bevezetés annak szólt, hogy a The Walking Dead írói húzásai felett (lásd Glenn csodálatos túlélése) speciel én nem véletlenül hunytam szemet többször is. A mostani – egyébként féltávig tökéletesnek tűnő – évad második felére azonban olyan hülyeségeket próbáltak lenyomni a torkunkon, hogy azt már nem nagyon lehet szó nélkül nézni.

A csalódás mondjuk annak is szól, hogy majd egy éve erre készültünk, hiszen amióta olyan irányt vett a sorozat, hogy felbukkannak a Megmentők és felbukkan Negan, eléggé be lettünk sózva. Én valahol azt vártam, hogy a 6. évad utolsó részei lesznek a jutalom a nézőknek, azoknak a nézőknek, akik a gyengébb részek ellenére masszívan 12 milliós nézettség felett tartják a sorozatot. Nem lett jutalomjáték, sőt átvertek minket, de csúnyán.

Nem a cliffhangerekkel van baj alapvetően. Ezekre szükség van. Egyrészt azért, mert ezzel tartják a sorozat előtt a nézőt, másrészt meg ezzel szereznek publicitást a sajtóban. És azt se felejtsük, hogy ha nem lenne internet, csont nélkül besz.ptuk volna azt, hogy Glennt darabokra kapták a zombik abban az ominózus részben és tényleg ütött volna, amikor újra lájuk. Az, hogy a készítők nyakába lehet-e varrni, hogy az internet korában már felesleges egy ilyen dolgot meghúzni jó kérdés, én még mindig azt mondom, hogy egyrészt nem, másrészt meg növeszthetnének végre golyókat és meghúzhatnák az eleve elrendelt halálokat.

A mostani epizódban például, amikor kiláncolt, Darylre és Michonne-ra emlékeztető zombik állták el az utat, simán meg lehetett volna húzni, hogy az nem csak egy kabát vagy egy hajtincs, hanem tényleg ők. Akkor most arról beszélnénk, hogy mennyire tökösek voltak a készítők. Azonban a készítők nem tökösek, mert tudják sok nézőnél ők a favorit karakterek, ilyen alapon azonban senkit nem mernek kiírni. (Nagyon úgy tűnik sajnos, hogy inkább leépítik a karaktereket.)

A készítők annyira nem tökösek, hogy még ők maguk sem tudják kit vert össze Negan. 2 éve a Revenge indult úgy, hogy valaki rálőtt a főszereplőre, majd a készítők bevallották, hogy még most találják ki, hogy ki volt az – most ugyanezt teszik a The Walking Dead alkotói, akik elmondták szándékosan úgy forgatták le a jelenetet, hogy még maguk a színészek se tudják. (Én mondjuk kiszámoltam, az ecc-pecc alapján Abrahamnek kellett lennie.)

Egy zombinak is több esze van

Arról már korábban is elmélkedtünk, hogy mennyire ostoba módon karakterizálnak. Carollt felépítették badass rambómaminak, akinek öröm volt nézni a házianyus, sütit sütős jeleneteit, mert tudtuk, hogy valójában mi és ki lapul a virágmintás blúz alatt. Erre két rész alatt kaptunk egy visszahámlott Carollt, aki otthagyja a “falut”, mert soha többé nem akar (másokért) ölni, aztán a kapun kilépve az az első dolga, hogy öl. Ezután most bejátsszák ezt a fene nagy halálvágyat. Kérdés, hogy ha ekkora halálvágya van, akkor az előző epizódban miért mészárolt le egy valag embert?

Daryl útnak indul, hogy bosszút álljon az égettarcú Dwighton, amiért az megölte Denise-t. Azt a Denise-t akivel talán vagy kétszer beszélgetett Daryl… Itt sem ez a tény a probléma alapvetően, hiszen lehet mélyebb motivációt Daryl bosszúszomja mögé rakni, hanem az, hogy korábban ennél Daryl sokkal okosabb volt. (Az meg a nettó hülyeség ugye, hogy “megöletjük” a falu egyetlen orvosát, de hát ez van…)

Az az orvos ugye pont jól jött volna most Maggienek, hiszen Maggie megmentése miatt indultak útnak. (Tényleg Maggie most akkor miért is vágta le a haját?)

Morgan egy teljes szezon óta nyomja a soha többé nem ölök, mert mindenki megváltozhat dolgot, erre eddigi életszemléletét teljesen sutba dobva szitává lövi az egyébként halálvágyó Carollt fenyegető rednecket.

Gabriel, a pap… Nahát, mennyire meglepő, hogy ledobta a csuhát és annyira kemény lett, hogy rá lehet bízni egész Alexandria védelmét. Eugene dettó ugyanígy vált gyáva nyúlból badassé, aki a saját életét simán feláldozná Maggiért. Micsoda fordulatok…

Heath eltűnt, Tara eltűnt (oké terhes a színésznő, de eddig mindig megoldották, hogy kitakarják a pocakját), ráadásul utóbbi pont akkor, amikor meghal a “szerelme”. Enid és Carl meg egyszerűen idegesítő…

Minden út Rómába Hilltopba vezet

Ahogy az előző, úgy a mostani epizód is hemzsegett a rossz döntésektől. Rickék háromszor játszották el azt, hogy egy jól láthatóan csapda szituációba belesétáltak, sőt a túlerővel szemben is nyílt terepre mentek. Eszméletlen nagy baromságnak tartom, hogy a vezető karakterek 6 évadnyi rutinnal maguk mögött belemennek ilyen szituációba, de úgy tűnik a készítők, csak ebből tudnak eseményeket generálni.

Nagyon remélem, hogy ha maguk a készítők nem is, de valami vérgőzös rajongó neki áll felrajzolni egy The Walking Dead térképet, ugyanis most már rohadtul kíváncsi lennék, hogy pontosan mi hol helyezkedik el egymáshoz képest. Hatalmas nézőket hülyének néző húzásokat láthattunk ebben a részben ezzel kapcsolatban. Az még rendben van, hogy 1-2 utat lezárnak (bár nem értem honnan tudták, hogy Rickék eljönnek “otthonról” és hogy hova indulnak), de azért az, hogy éppen ott állnak tábortűz-alakban a Megmentők, ahol Rickék gyalogra váltanak, az azért elég gyanúsan nagy hülyeség…

Negan a félelmetes

Nem túlzás, hogy a teljes évadban Negan megjelenésére vártunk. Jeffrey Dean Morgan személyében meg is találták a mondhatni tökéletes színészt, attól kezdve meg pláne nagy izgalomban voltunk. Ráadásul Rick is egyre keményebb döntéseket hozott (olyannyira, hogy Greg Nicotero maga is kihangsúlyozta, hogy sosem állította, hogy Rick és csapata jó, vagy hogy Rick jó, erkölcsös vezető lenne, csak azt, hogy ez egy csapat a sok közül, akiknél van jobb és rosszabb is). Aztán mi lett? Jött Negan, elmondott mindent kétszer-háromszor, majd szétvert egy operatőrt. Ráadásul annyira túlnyújtották a Negan monológot, hogy nem volt benne feszültség. Ettől még a füttyögésben és a minden utat eltorlaszolunkban is több feszkó volt. Negannél, még a Terminusban főzőcskéző anyóka is félelmetesebb volt…

Ha másra nem hát arra jó volt ez az epizód, hogy tükröt tartson az alkotóknak. Abban lehet leginkább mérni jelenleg a sorozatot, hogy emlékezzünk vissza mennyire menő volt, amikor az első évadban Rick bepacizott a kihalt nagyvárosba, most meg Morgan, a néma üzemmódban üzemelő lovon ülve kóricált a természetesen erdős-fás kisvárosban… (de legalább belebotlott egy új, harcos csapatba, akik jól megmentik majd Rickéket)

Share This