Gyerekeket dolgoztatnak 300 forintos órabérért a Maradj Talponban?

0 651

315 forintos órabérért, iskolaidőben tapsoltak a 14 éves statiszták a közszolgálati vetélkedő felvételén. Szülői engedélyt nem kértek tőlük, fizetésüket a kezükbe nyomták, papírt nem kaptak róla – állítják.

Fél tíztől este hétig voltunk a Maradj Talpon! műsorban, ezért 3 ezer forintot kaptunk.

Zsebpénz reményében többen is elmentek statisztálni a Maradj talpon! forgatására egy budapesti általános iskola diákjai közül – mondta egyikük a 24.hu-nak. A 14 éves gyereket barátja hívta el a forgatásra.

A 12 órás munkáért végül 315 forintos órabért fizettek nekik, amiről papírt nem kaptak, a végösszeget a kezükbe nyomták az egyik szünetben. Ételt, italt nem kaptak, egy, az iskolai hiányzáshoz szükséges biankó igazolást viszont igen, pecséttel és aláírással ellátva.

A 14 éves gyerekeknek a bejáratnál csak a nevüket kellett megadni, sem igazolványt, sem szülői beleegyezést nem kértek tőlük, azt sem kérdezték meg, melyik iskolából jöttek. A forgatáson nyugdíjasok és gimnazisták is szép számban statisztáltak.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által közzétett diákjogi ismertető szerint a forgatáson való részvétel nem tartozik azok közé a hiányzási okok közé, amelyet az iskola köteles elfogadni.

Az igazolást aláíró Casting Office Kft. a lappal közölte, nem tudják megerősíteni a leírtakat, és a 18 év alattiak szerepléshez igenis kell szülői engedély. A cég konkrét neveket kért (a diákokét), hogy kiderítse, ők valóban szerepeltek-e, vagy “csak diákcsínyről van szó”.

A 3000 forintos, kézbe adott fizetést ugyanakkor nem tagadták.

Egy szülő a lapnak megerősítette, hogy valóban nem kértek tőle engedélyt gyermeke szerepléséhez, az MTVA viszont nem nyilatkozott az ügyben.