Filmsor - Mozifilmek, tévésorozatok, média

Gyerekfej – Árnyak völgye filmkritika

Ilyen az, amikor egy érdekes sztorit álmosan adnak elő.

0

Remek koncepció, nem túl remek film. Ez az Árnyak völgye.

Adva vagyon egy isten háta mögötti norvég falucska, ahol a teliholdas éjjeleken valami szétdarabolja a juhokat. A kis Aslak (Adam Ekeli) szerint ez a valami egy vérfarkas, ami valószínűleg a közeli erdőben vert tanyát. A fiút nagyon érdekli a teremtmény: szabadidejében egy vérfarkasról szóló könyvet olvas, barátjával pedig felkeresik az egyik tetthelyet. Persze fél is a szörnytől, de napjai nemcsak a falu réme miatt nyugtalanok: drogfüggő bátyja nemrég tűnt el otthonról, és senki sem találja. Mikor Aslak kutyája köddé válik az erdőben, a gyermek megpróbál felülkerekedni aggodalmán, és kedvence után indul…

Ha azt hiszed, hogy az Árnyak völgye egy ijesztgetésekkel és bestiális gyilkosságokkal teli lényhorror, akkor ki kell ábrándítsalak: Jonas Matzow Gulbrandsen filmje nem egy átlagos horrortörténet. Különlegessége abban rejlik, hogy a kisfiú szemszögéből van elmesélve, aki – mint a legtöbb gyermek – saját kis fantáziabirodalmában él. Igyekszik megtudni, hogy mi történt a tesójával, na meg hogy hol van a kutyája. A farkas sztorijától kezdve a tesóig sok minden összekeveredik a fejében, ami számunkra igen fura következtetéseket szül, de mivel végig a gyerekkel vagyunk, nem tudhatjuk biztosan, hogyan néz ki a valódi történet.

Mindez izgalmas lehetne, azonban csak szökőévente az, köszönhetően annak, hogy az Árnyak völgye cselekménye túlságosan is lassan csordogál előre (pont, mint az egyik jelenetben egy csónak). A film lagymatagsága minden feszkót kiszív a látottakból, és még a legtürelmesebb nézőket is próbára teszi. A 90 perces játékidő 120-nak (vagy még többnek) érződik. Mire megérkezett a stáblista, már lefolytunk az Uránia székeiről, annyira vontatott volt az egész. Hiába jó tehát az elképzelés (megjegyzem: a hideg színekkel dolgozó képi világ sem rossz, és az operatőr is megdolgozott a pénzéért), a végeredmény egy hatástalan, könnyedén felejthető alkotás.

Az Árnyak völgyét a Titanic Filmfesztiválon láttuk.

55%
Gyenge közepes

Az Árnyak völgyéről egy örökérvényű filmes mondás jutott eszembe, ami így szól: egy jó ötlet még nem feltétlen eredményez jó filmet.

  • Szerintem
Share This