Gyűlölet Amerikában – Premier az ID Xtra műsorán

0 390

Sajnálatos tény, hogy nap mint nap hallunk gyűlöletből elkövetett bűncselekményekről. Például olyanokról, amelyek etnikai különbözőségből születnek.

gyulolet-amerikaban-id-xtra

Azt viszont kevesen vizsgálják meg, milyen szervezetek léteznek, amelyek elkötelezetten küzdenek a faji alapú viszálykodás ellen. Az ID Xtra október 4-én induló új sorozatában egy tapasztalt újságíró kíséri végig a nézőket olyan pereken, amelyek a gyűlöletkeltő közösségek ellen indultak, miközben a gyűlölet-bűncselekményeket is részletesen megismerhetjük.

Az Emmy-díjas újságíró, Tony Harris az Egyesült Államokat járva részletesen megvizsgál három különböző gyűlölet-bűncselekményt – a Mississippi állambeli Jacksonban elkövetett rasszista gyilkosságot, a Wisconsin állambeli Oak Creekben végrehajtott mészárlást, és egy brutális támadást, amelyet New York City utcáin követtek el. Harris leül az áldozatokkal, szeretteikkel, rendőrökkel és még a fehér felsőbbrendűséget hirdető szervezetek korábbi tagjaival is, hogy feltárja, mi áll ezeknek a támadásoknak a hátterében és hogyan harcolnak ellenük a közösségek szerte az Egyesült Államokban. Harminc éves pályafutása alatt Harris sokat foglalkozott a faji és etnikai megosztottság aggasztó kérdéseivel. Most bemutatja azt a harcot, amelyet az SPLC (Southern Poverty Law Center) folytat a gyűlöletet hirdető szervezetek ellen: a United Klans of America elleni több millió dolláros pert, a montanai Flathead Valley-ben a fehér felsőbbrendűséget hirdető Pioneer Little Europe csoport elleni harcot, valamint a neonácik, a magányos és más hazai terroristák elleni küzdelmet.