Hatalmas kis hazugságok – Így kezdett az HBO új sorozata

Big Little Lies (HBO)

A sztárparádé és az egyébként kedvencemnek számító dramaturgiai megoldások ellenére az első rész után nem lettem nagy rajongója a Hatalmas kis hazugságoknak, el is mondom miért.

Hatalmas kis hazugságok

Alapvetően az bolt a problémám a pilottal, hogy túl csicsás, túl okos kívánt lenni. Ezek a jelenetek közé bevágott montázsok pár évvel ezelőtt még nagy kedvenceim lettek volna, a körmöm rágva találgattam volna, hogy mit is jelentenek pontosan, így viszont egyrészt olyannak éreztem az egészet, mintha vagy túl butának, vagy túl okosnak gondolnák a nézőket. Erre a True Detective-re emlékeztető dramaturgiai vonalról majd később, most nézzük miről is szól a Hatalmas kis hazugságok.

Született feleségek

A sorozat egy Monetery nevű tengerparti (kaliforniai) gazdag negyedben játszódik, nagyjából éppen olyan mint a Bosszú (Revenge) című sorozat Hamptonsa. Tudjátok, gazdag emberek, a gazdag kliséikkel, annyi különbséggel, hogy itt nem két családra, hanem mondjuk négyre, meg részben a teljes lakóközösségre koncentrálunk. Tudjátok ez az a közösség, ahol mindenki nagyon cuki meg csini, mindenki azt mondja a másiknak, hogy nagyon cuki és csini és persze mindenkinek tökéletes élete van. Látszólag.

Hatalmas kis hazugságok Zellweger Scott

Hőseink a közösség motorjának számító Madeline Martha Mackenzie (Eeese Witherspoon) és Celeste Wright  (Nicole Kidman), na meg a városba nemrég költöző  – nem gazdag! – Jane Chapman (Shailene Woodley), akiknek egy iskolába járnak a gyerekeik és akik ezen a napon összeakasztják a bajszukat a város egy szintén nagyon fontos anyukájával (Laura Dern). Hogy ennek aztán milyen szerepe lesz a később történtekben, az nem derül ki a pilotból, de persze öt percenként kapunk arra utalást, hogy SOK.

Ha a nő nem esik el, talán nem ölnek meg senkit

A pilottal pontosan ez a legnagyobb problémám. Egyrészt, ha legalább az elkövetőt vagy az áldozatot megkapjuk, akkor már pislákolna bennünk valami izgalom (ki a gyilkos?, ki az áldozat?), így viszont, hogy mindkettőre csak tippjeink lehetnek (bárki, akit nem láttunk a kihallgatószobában) kissé odavész az élmény – főleg, hogy ezzel kapcsolatban sem bizonyítékokat, sem nyomokat nem látunk.

Hatalmas kis hazugságok Kidman Skarsgaard

Persze az sem egyszerű, hogy a Hatalmas kis hazugságok egyszerre minden akar lenni. Ott vannak a Monterey felszíne alatt húzódó családi viszályok, családon belüli ellentétek és persze a titkok meg az intrikák, így a krimi szál kissé háttérbe is szorul, csupán a cold openből, az említett montázsokból, bejátszásokból tudjuk meg, hogy itt bizony valakinek csúnya véget ért az élete. A “csajos” problémák pedig annyira klisések, hogy attól az ember a fejét fogja: gyereknevelés, válás, hűtlenség és persze az “úristen negyven lettem”, szóval egyáltalán nem lett túl kreatívra engedve a dolog.

A hatalmas sztárparádé ellenére csak Alexander Skarsgaardnak és Laura Dernnek volt egy-egy meggyőzőbb jelenete, na meg a Shailene Woodley fiát alakító gyerekszínész (Iain Armitage) hozta ránk a frászt, amikor megállt az ágyunk felett, de a többiek egyelőre adósak még a nagy jelenetekkel.

Aztán az is lehet, hogy a hét részes évad egyben már egészen más képet mutat, de ez egyelőre inkább egy a Hatalmas kis csalódások közül.

Szólj hozzá!

Hozzászólás

60%
Reese Witherspoon lábai miatt

Hatalmas kis hazugságok (HBO)

Férfi szemmel nem igazán találtuk meg azt, amit kerestünk benne, engem személy szerint női szemmel is érdekelne egy vélemény. Szóval tessék küldeni egy írást.

  • Nálam

Ez is érdekelhet Ettől a szerzőtől

Komment
Close