Filmsor - Mozifilmek, tévésorozatok, média

Horror villámkritikák: Tusk, Honeymoon, Starry Eyes, The Pyramid, Dark Skies

0

A régi hagyományokkal ellentétben már nem Family Guy nézéssel telnek az elalvás előtti órák, mostanság ugyanis horrorok és sci-fik után turkálok a netes boltokban, az elmúlt időszak felhozatalából azonban egyik sem volt olyan erős, hogy külön posztot érdemeljen, ezért inkább egy közös posztba gyűjtöttem őket, hátha valakinek meghozom a kedvét valamelyikhez – vagy éppen elveszem.

Honeymoon (2014)

A Rose Leslie és Harry Treadway főszereplésével készült Honeymoonban egy fiatal pár egy az erdőben található faházban tölti a mézes heteket, azonban a pár gyengébbik nemje a megérkezés utáni órákban egyre jobban elkezd kifordulni magából és egyre különösebb dolgokat művel. A lassú folyású, de feszült thrillert elsősorban a helyszínválasztás és Leslie játéka viszi a hátán, szerintem egyszeri megtekintésre mindenképpen ajánlott, mert nem volt olyan vészes, mint az imdb (5,6) pontszáma tükrözi. Az író-rendező Leigh Janiak-nak egyébként ez volt az első komolyabb projektje, hamarosan pedig a Sikoly sorozat egyik epizódját dirigálhatja le.

10/6

Tusk – Agyar (2014)

Kevin Smith (Dogma, Shop Stop, Jay én Némabob) horrorvígjátékáról sokan kultfilmként beszélnek, pedig nagyjából annyira kultfilm, mint Az emberi százlábú. A történet is sokban hasonlít rá, hiszen az inkább fekete komédiaként jellemezhető Agyarban egy pszichopata (Michael Parks) vágyálma, hogy megalkossa a tökéletes emberi rozmárt, ennek az álomnak pedig Justin Long karaktere lesz a szenvedő alanya. Nem kizárt, hogy rossz hangulatban néztem, de szerintem még hízelgő is az az 5,4 amit az imdb-n gyűjtött és ezen még Johnny Depp cameoja sem segített. Nulla feszültség, irritáló karakterek, nulla mélység. Csak végszükség esetén ajánlom.

10/3

Starry Eyes (2014)

Ugyanez a helyzet a  Kevin Kolsch és Dennis Widmyer által rendezett Starry Eyes-zal, amelyben egy fiatal b-kategóriás színésznő (Alex Essoe) teljes leépülésének lehetünk szemtanúi. A 2014 egyik legjobb horrorjának kikiáltott film üres és ezt az ürességet nem is tudja megtölteni semmivel – talán csak egy-két tényleg erős kaszabolás volt, amire összecsaptam a tenyerem, hogy na ez igen. Mondjuk a Starry Eyes nem is slasher akar lenni, hanem egy szimbólumokkal teletűzdelt film a filmben, amely Hollywoodnak kíván görbe tükröt állítani, csak éppen nem sikerül megugrania a saját vízióit. Érdekes módon a listán szereplő filmek közül ez áll a legjobban az imdb-n: 6.0.

10/3

The Pyramid – A piramis (2014)

Grégory Levasseur első rendezése ez, bár a fiatal francia filmes korábban olyan projekteken dolgozott íróként, mint a Magasfeszültség, a Sziklák szeme, a Tükrök vagy éppen a P2. Ehhez képest A piramis csalódásnak is mondható, hiszen mind lélektanban, mind kaszabolásban elmarad ezektől a projektektől. A piramis főhősei (Ashley Hinshaw, James Buckley, Denis O’Hare) néhány archeológus, akik minden tiltás ellenére bemerészkednek egy többezer éves piramisba és persze nagyon rossz döntést hoznak ezzel, hiszen már vár rájuk valami, ami még a piramisnál is sokkal ősibb. Egy-két jól sikerült jelenet, de kevés igazi rettegéssel teli perc és könnyfakasztóan gyenge CGI jut ebbe a másfél órába, ennek ellenére egyszeri megnézésre ajánlott, bár senkinek ne mondjátok, hogy én ajánlottam… Az imdb-n egyébként 4,7-et gyűjtött be.

10/5

Dark Skies – Sötét égboltok (2013)

A Keri Russel (The Americans) és Josh Hamilton főszereplésével készült Sötét égboltok Scott Stewart rendezése (A pap, Légió, Defiance pilot, Dominion pilot) rendezése és mint a lista legrutinosabb rendezője elég korrekt, sci-fi és horror-elemekkel teletűzdelt thrillert sikerül összeraknia. A film főhősei a Barret család, akikkel egyre több megmagyarázhatatlan dolog történik, a családanya pedig önálló nyomozásba kezd, melynek eredményeként meggyőződésévé válik, hogy a fiát földönkívüliek akarják elrabolni.  Na földönkívülit nem sokat látunk a filmben, ellenben végig korrekt, feszült és vészjósló film, nem tökéletes, de teljesen korrekt befejezéssel. Az imdb-n 6,3-at sikerült összekaparnia.

10/7

Share This