Horrorsorozat-ajánló – Mit nézzünk Halloweenkor és Halottak napján?

Amerikában és Magyarországon ugyanazt mégis mást-mást jelent a Halloween és a Halottak napja, mi meg úgy döntöttünk, hogy megpróbáljuk a két kultúrát kicsit közelebb hozni egymáshoz.

0 340

Amerikában és Magyarországon ugyanazt mégis mást-mást jelent a Halloween és a Halottak napja, mi meg úgy döntöttünk, hogy megpróbáljuk a két kultúrát kicsit közelebb hozni egymáshoz.

Aki úgy dönt, hogy elhunyt szerettei, hozzátartozói meglátogatása után a négy fal közt töltené az “ünnepet”, azoknak adnánk egy kis útmutatót arra, hogy mit érdemes ilyenkor felidézni, kipróbálni, ledarálni a lehetőségekhez mérten.

Az ilyenkor kötelezőnek számító Halloween-, Sikoly-, Fűrész-, Kaptár-, Rémálom az Elm utcában-, Holtak földje/hajnala stb. franchise-on túl is van élet, mi meg különösen szeretünk az élőhalottakban utazni így elsősorban köréjük építenénk sorozatajánlónkat.

walkingdead1

Talán nem is kell mondanunk, hogy kötelező elemként a The Walking Dead volt az első, ami eszünkbe jutott mint olyan, amit minden olvasónknak jó szívvel ajánljunk, aki eddig nem kerített sort a sorozatra. A poszt-apokaliptikus világban játszódó zombidráma teljes erőből a zombi és dráma szavakra épít, ráadásul az első évada csak hat epizódos, így könnyen le lehet darálni a kezdeteket – aztán meg eldől, hogy van-e kedv a folytatáshoz. (Lesz.)

Ehhez kapcsolódva szorosan itt a Dead Set, vagy a Hulla-ház, amely egy 2008-as brit minisorozat amelyben a TWD-hez hasonlóan egy vírus terjedt el a világon – igaz ezt a kormány fejlesztette ki . Csak pár ember maradt életben ők két csapatra oszlottak. Az egyik csapat a Big Brother házban próbálja túlélni a zombitámadást, a másik csapat egy utcai lakóházban izgul azon, hogy meg ne találják őket a zombik.

Az In The Flesh címet viselő szintén brit, szintén minisorozatban (ez mindössze három részes, de jön a folytatás) azt követhetjük nyomon, hogy mi történik azután, hogy lement a zombihullám és az emberiség megpróbálja visszafordítani a félig zombivá vált emberek szervezetében lezajló folyamatot. Érdekesen hangzik? Az is.

A francia Les Revenants, vagyis A visszatérők épp mostanság debütál a Viasaton, érdemes ránézni a sorozatra, hiszen szintén a megszokottól eltérő szemszögből igyekszik megmutatni azokat, akik visszatérnek a halálból. Ezesetben a zombik még csak nem is zombik!

Akinek kicsit agyára mentek már a zombik, az az ördöggel cimborálhat a 666 Park Avenue (Park sugárút 666) című sorozatban, amely a “tipikus kísértetházas” történetet igyekszik új szemszögből megmutatni. A ház ura – talán – maga az ördög, aki szívességet tesz neked – persze nem ingyen. Vajon mi lehet az ára?

Ha már kísértetház, szintén kötelező elem az American Horror Story: Murder House (Gyilkos ház), vagyis az antológia első fejezete, amely a horror összes lehető stílusjegyét felhasználva igyekszik megrémíteni a nézőt sikerrel.

Ha esetleg nem jön be a kísértetházas-sztori, ajánljuk a szintén tíz epizódos Asylum (Elmegyógyintézet) alcímen futó második évadot, amelyben egy az egyház által fenntartott elmegyógyintézetben igyekszik egymás mellett megélni néhány sorozatgyilkos, őrült, nimfomániás, apáca, egy náci sebész és talán maga az ördög is. A második évad ledarálásához nem szükséges ismerni az első évad történéseit, ugyanis egy teljesen különálló történet.

Harmadik évadunk is van (Coven), ebben a boszorkányság áll a középpontban, de sorozatdarálóknak még nem ajánlatos beleugrani, ugyanis még csak a negyedik résznél tart. Aki kicsit mégis darálna, hogy aztán heti szinten követhesse a sorozatot, az vágjon bele, de annak ajánljuk a Sleepy Hollow, vagyis Az Álmosvölgy legendája című film nyomán készült a sorozatot is, ami szintén néhány hete rajtolt el az amerikai tévében.

Jó szívvel ajánljuk a The River (A Folyó) címet viselő méltánytalanul hanyagolt és elkaszált kézikamerákkal ápoló horrorsorozatot is, amely egy az Amazonason hajózó, majd az Amazonos-partjain a dzsungelbe induló keresőcsapatról szól, akik egy eltűnt dokumentumfilmest keresnek, de egészen megdöbbentő dolgokra bukkannak.

Aki egyszerre tévelyedne a múltba és a jelenbe, annak kiváló választás lehet a Bates Motel – Psychó a kezdetektől, amelyben a legendás Norman Bates (és anyja) fiatalkorát élhetjük meg és láthatjuk hogyan lesz minden idők egyik leghírhedtebb gyilkosából az aki.

Végül de nem utolsó sorban a Hannibalt is mindenki figyelmébe ajánlanánk, aki eddig ódzkodott tőle (nagyjából ezen jelenetek miatt), ugyanis Bryan Fuller sorozata művészivé emeli mind a gyilkolást, mind az emberevést – ráadásul egy komplex, tudatosan felépített történetet követhetünk nyomon, ami valljuk be elég ritka a televíziózás világában.