Filmsor - Mozifilmek, tévésorozatok, média

Huckleberry Finn és a Ne bántsátok a feketerigót! is túl rasszista

0

Egy minnesotai tankerületben úgy döntöttek, hogy rasszista felhangjuk miatt két könyvet is kiemelnek a kötelező irodalmak sorából. Mostantól a Huckleberry Finn kalandjai és a Ne bántsátok a feketerigót! című könyvek maximum ajánlott olvasmányok lehetnek.

Évtizedeken át kötelező volt a diákoknak elolvasni az amerikai irodalom két klasszikusát, a Huckleberry Finn kalandjait és a Ne bántástok a feketerigót!. Most azonban a Minnesotában található Duluth városának tankerülete úgy döntött, hogy rasszista áthallásuk miatt kiemelik ezeket a könyveket a kánonból – írja a Time.

A helyi iskolák vezetői kiemelik, hogy Harper Lee és Mark Twain „néger” kifejezésekkel operáló könyveit egyes diákok számára kellemetlen élmény lehet olvasni. Az Országos Szövetség a Színesbőrűek Felemelkedéséért (National Association for the Advancement of Colored People) nevű polgárjogi szervezet helyi szakosztálya kezdeményezte a lépést, vezetőjük így nyilatkozott: „a gyerekeinknek nincs szükségük arra, hogy az „N” betűs szót az iskolában olvassák. Eleget hallják azt mindennap a közösségben, az életük során. A rasszizmus nagyon is létezik”.

Nem a minnesotai tankerület az első az Egyesült Államokban, ahol a két regényt száműzték a kötelező olvasmányok közül. 2016-ban – szülői nyomásra – a könyveknek ugyanez lett a sorsuk egyes virginiai iskolákban is.

Share This