Filmsor - Mozifilmek, tévésorozatok, média

‘I Origins – A szem tükrében’ kritika

0

Dr. Ian Gray (Michael Pitt) molekuláris biológus a szem evolúcióján keresztül az emberi lét keletkezését kutatja. Egy este futó kalandba keveredik Sofival (Astrid Berges-Frisbey), az egzotikus fiatal nővel, aki gyökeresen más véleménnyel van a világ teremtéséről. Évekkel azután, hogy Sofit elveszítette, Dr. Gray és asszisztense, Karen (Brit Marling) fantasztikus felfedezést tesznek, amely alapjaiban rengetheti meg a tudományos világot. A munkáját és a magánéletét kockára téve az orvos Indiába utazik, hogy szembenézzen az igazsággal.

A fenti leírás a film hivatalos leírása, azonban ennél egy sokkal komplexebb történetet tár elénk a ‘Felettünk a Föld’ alkotója. Mike Cahill ezúttal is tudományos alapra húzott fel egy érzelmekre építő tanmesét, amelyben ismét csak nagyon fontosak a párbeszédek és a különböző motívumok, az előre illetve a visszautalások. A filmben elég nagy az irányváltás (mondjuk úgy, hogy a romantikus dráma, nyomozósdiba vált át), a sztori ezzel együtt végig nyílegyenesen halad a cél felé, ami bár nem okoz akkora katarzist, mint mondjuk egy Mr. Nobody, mindenesetre sokkal jobban sikerült, mint a rendező szintén erősnek nevezhető Felettünk a Földje.

– Ha az lehetséges lenne, hogy valódi kapcsolatot létesítsünk a közönséggel, hogy azt mondják: gyere és beszélgessünk erről! Az több lenne, mint amit álmodtam ? mondta Mike Cahill.

A szem tükrében persze nem való mindenkinek. Egyáltalán nem, hiszen sokkal inkább rétegfilm, mint tömegfilm. Fogalmazhatunk úgyis, hogy ez egy indie-egyveleg, kis sci-fivel, drámával, krimivel és sok-sok tudomány vs. spiritualizmus elemmel. Utóbbi persze a leghangsúlyosabb a filmben, hiszen főhősünk azt próbálja meg bebizonyítani, hogy nem minden Istentől ered, igenis létezik az evolúció.

Ezzel szemben a szempár, amelybe beleszeret ennek tökéletes ellenkezőjét képviseli. Hisz a karmában, az újjászületésben és nagyjából minden olyan dologban, amelynek ellenkezőjének bebizonyítására már komplett tudományokat találtak ki. Kettejük kapcsolata ezáltal nem mentes vitáktól, mégis néhol túl sziruposan érzelmes, igaz ezzel már a forgatókönyv – teljes titokban – a végső csattanót készíti elő. Aztán ahogy kettejük kapcsolata, úgy a film romantikusan bájos szála is egy csapásra véget ér, hogy egy egészen más úton folytassa.

7 évet ugrunk az időben az írisz-szkennelés már nem valami ördögtől való dolog, hanem a hétköznapi élet része. Ian és Karen ekkor tesz egy nagyon különleges felfedezést, aminek hatására megindul a nyomozósdi, újra hangsúlyossá válnak a Sofi által képviselt értékek és ekkor veszi kezdetét az igazi történet, amelynek fontosságára a stáblista utáni jelenetek hívják csak fel igazán a figyelmet.

A szem tükrében éppen annyira spiritiszta és tudományos, hogy még az átlagnéző is könnyen megértse, ezzel együtt nem tömegcikk, jókora türelem és odafigyelés szükséges ahhoz, hogy végig képben maradjunk és élvezni tudjuk a filmet. 10/8

A film augusztus 23-án este 20.00-tól az HBO-n lesz látható.

Share This