Ismét zseniális plakátokat árvereznek a BÁV aukcióján

0 459

A Jedi visszatér japán nyelvű plakátja, valamint a Szellemirtók, a Vissza a jövőbe, a Hegylakó és Az idő urai poszterei is szerepelnek a kínálatban a BÁV aukcióján, amelyet április 19-én rendeznek Budapesten.

A 150 tételt felvonultató aukciós anyag egyik kiemelkedő darabja A Jedi visszatér című film plakátja, amely a George Lucas által jóváhagyott eredeti változat japán feliratokkal. A plakát kikiáltási ára 30 ezer forint – közölte a BÁV az MTI-vel.

jedi

Ugyancsak 30 ezer forintról indul Az idő urai című legendás francia-magyar sci-fi rajzfilmhez készült futurisztikus Orosz István-plakát, valamint Helényi Tibor grafikus alkotása, amelyet a Christopher Lambert, Sean Connery által jegyzett Hegylakóhoz készített.

Hegylakó

Mint írják, az idei aukció bővelkedik a zenés kultuszfilmekben. Az 1960-as évek beat korszakának csúcspontján készült Ezek a fiatalok című film plakátja 30 ezer, míg az 1970-es évek road movie-jának, A kengurunak a posztere 40 ezer forinttól kelhet el.

A 80-as évekből olyan külföldi kultuszfilmek plakátjai közül válogathatnak az érdeklődők, mint a Házibuli vagy a Flashdance. A magyarok között szerepel a Szerelem első vérig, és folytatása, a Szerelem második vérig, valamint a Ballagás című filmek poszterei is, amelyeket 15, illetve 20 ezer forinttól kínálnak az érdeklődőknek.

Szerelem első vérig

A háborús filmek között olyan alapművek plakátjai közül válogathatnak az érdeklődők, mint a Híd a Kwai folyón vagy A leghosszabb nap, de árverésre bocsátják a Robert Merle regényéből készült, Két nap az élet című francia film plakátját is Jean-Paul Belmondóval a középpontban.

Az akciófilmeket többek között a Nikita és Arnold Schwarzenegger Halálosztója képviseli a kínálatban.

Menekülés a győzelembe

A magyar filmek közül a tájékoztató kiemeli Görög Lajosnak Fábri Zoltán Húsz óra című filmjéhez készült plakátját 30 ezer forintos kikiáltási árral, valamint Szabó István Oscar-díjas filmjének, a Mephistónak a poszterét, amely 20 ezer forinttól kelhet el.

Mint írják, jótékonysági célból bocsátják árverésre Szabó István Hanussen című filmjének plakátját, amelyet Kemény György grafikus, Szabó István rendező, Koltai Lajos operatőr, valamint a szereplők, Cserhalmi György és Bánsági Ildikó is dedikáltak. Az alkotás kikiáltási ára 30 ezer forint. A befolyt összeget a hátrányos helyzetű gyerekek tehetséggondozásával foglalkozó Igazgyöngy Alapítvány támogatására fordítják.

Hanussen

Miért különleges a magyar plakátművészet?
A rendszerváltás előtt a külföldi és magyar filmekhez egyaránt itthon készültek a plakátok. Egy-egy filmhez, a megtekintés után, több grafikus is készített tervet, amikből egy bíráló bizottság választotta ki a nyomdába, majd a mozik falára kerülő alkotást. A nemzetközi plakátok helyett a filmet egyedi értelmezésben tálalták a kor grafikusai, ezért Magyarországon, illetve jellemzően a keleti blokk országaiban, a plakátművészet egy sajátos művészeti ággá nőtte ki magát. A sokszor igen merész vagy éppen elvont alkotások megszületését az is elősegítette, hogy az akkori viszonyoknak ellentmondva, ezt a kifejezési formát szinte alig cenzúrázták. Ez az egyedi, különleges hangvétel az, ami itthon és nemzetközi viszonylatban is értékessé teszi a magyar plakátokat.