Janka nem akar a földön járni

A 2. évad első két része zseniálisan építi fel magát, az első évadhoz hasonlóan minden apró rezdülésnek, pillanatnak nagyon fontos a jelentősége.

0 1 586

Az Aranyélet 2. évada 2 rész után

Az Aranyélet 2. évada valószínűleg még nagyobb dobás, mint az első volt, köszönhetően annak, hogy azok, akik eleinte kételkedve fogadtak egy újabb magyar sorozatot, a pozitív visszhang hatására bepótolták a lemaradásukat. Az új évadban pedig már úgy tért vissza a sorozat, hogy ismertük a karaktereket és ismertük azt a miliőt, amiben mozognak.

aranyelet_2-_evad_foto

Ehhez képest persze nagy változás, hogy egyrészt az új évad helyszíne, már nem a budai hegyoldal egyik impozáns villája, hanem a nagyi takaros kis háza, másrészt meg érkeztek új karakterek (az új “főgonosz” Gál Feri például karakter és színészi szempontból is telitalálat) és még a múltba is réved a sorozat. És azt jegyezzük is meg, hogy a két idősík közti váltást a zenei aláfestésekkel olyan zseniálisan oldották meg, hogy az előtt még külföldi sorozatok showrunnerei, producerei is csak lengethetik a kalapjukat.

Azt viszont ki kell mondani, hogy ez a sorozat ilyen szempontból magyaroknak készült. Minden bizonnyal nem üt akkorát egy külföldinek, aki éppen a Golden Life-ot darálja a zeneválasztás, de mi kábé libabőrösök lettünk, amikor meghallottuk a Júlia nem akar a földön járnit, vagy a főszereplőkkel együtt szöktünk be egy R-Go koncert színfalai mögé.

Az Aranyélet 2. évada zseniálisan adja vissza a kilencvenes éveket, a rendszerváltás utáni időszak fiatal- lázadó korszakát, egyszerűen minden, de tényleg minden klappol, ami ha lehet még zseniálisabbá teszi a sorozatot, mint a szintén hibátlannak is nevezhető első évadában.

De ne csak a zenét dicsérjük, hanem az operatőri megoldásokat is, hiszen utoljára talán a Breaking Badben volt ennyire hangsúlyos a tárgyakra, vagy éppen a tárgyakba szerelt kamera használata, ami szintén teljesen egyedi hangulatúvá tesz egyes jeleneteket, még akkor is, ha csupán Janka akar magának főzni egy kávét.

aranyelet-2-evad-2-resz

A 2. évad első két része zseniálisan építi fel magát, az első évadhoz hasonlóan minden apró rezdülésnek, pillanatnak nagyon fontos a jelentősége, a kávéfőzős jelenetnek például nagy szerepe van Janka egyik igen fontos döntésének meghozásában is. (Konkrétumokat nem szeretnék írni, hiszen egyelőre csak az HBO Go-n érhető el az Aranyélet 2. évadának 2. része, amint lement a tévében talán részletesebben is taglaljuk majd.)

Szintén fontos kiemelni, hogy a kissé abszurd paróka ellenére Vidnyánszky Attila minden mozzanatában felismerjük a Thuróczy Szabolcs által alakított fiatal Attilát, de a fiatal Jankát alakító Waskovics Andrea és a többi “fiatal én”-t alakító színész is tökéletesen hozza a jelenbeli karakter kamaszkort maga mögött hagyó énjét, ami még akkor is meglepő, ha eddig is tudtuk, hogy az Aranyélet stábja kiválóan vezeti a színészeit.

aranyelet-flashback

Az Aranyéletnek nagyon jót tett, hogy elváltak útjai a finn eredetitől, hiszen a karakterek elhagyva a Miklósi-villát magukból is otthagytak egy darabot. Janka sosem volt még ennyire önző, Attila meg minden bizonnyal sosem próbált meg még ennyire önzetlenül és becsületesen élni. Az Endre által kijelölt útról le-lelépő Márk – és talán már fájóan tipikusan magyaros szála – zseniális és sokszor fekete komédiába oltott pillanatokat hoz, még Mira sosem volt ennyire lent az egész sorozat során, pedig az első évadban is súlyos dolgokon ment keresztül.

Az Aranyélet összességben a 2. évadban is kiválóan mutatja be Mutyiország működési elvét, a nagyot álmodó, de keveset fogó örök kisembert és a darabokra hulló családot, amelyet sok éven át össze tudtak tartani a közös és egymás előtti titkok és az elnyomott vágyak.