Filmsor - Mozifilmek, tévésorozatok, média

Kiábrándító fináléval zárt a The Walking Dead 7. évada

0

Egyáltalán nem tartozom a legvérmesebb The Walking Dead-rajongók közé, ennek ellenére tulajdonképpen az egész szezonban védtem a kísérletező, művészieskedő epizódok után a sorozatot, mert valljuk be, nagyon is helyénvalónak érződtem, hogy valami újjal próbálkoznak az alkotók, még akkor is ha ezzel borítékolhatóan nézőket veszítenek.

Mindezt persze annak reményében is tettem, hogy aztán az évadzáróban valami olyan akcióorgiát tolnak az arcunkba, hogy abba a föld is beleremeg. Ehelyett kaptunk valamit, amit se művészieskedésnek, se akcióorgiának nem lehet nevezni, hanem a kettő valami olyan elcseszett egyvelege lett, hogy az szinte kimaxolja a minden idők legbénább évadzárója címet.

Egyrészt ott van rögtön Sasha (akinek csak azért nem értem a tervét, mert élve sokkal tudatosabb Negan elleni merényletet hajthatott volna végre…). Bár Abraham ilyen formában való visszahozatala szívet melengető volt, hatalmas dramaturgiai katasztrófa, hogy már az első pillanatokban megmutatják nekünk Sasha halálát. Ezt, még ha a végkimenetel várható is volt “meglepetésként” kellett volna tartogatnia az alkotóknak, így ha nem is funkciótlan, de nagyon-nagyon béna volt.

Aztán ott van az epizódvégi akciójelenet… Nem vagyok képes elfogadni, hogy egy sorozat, amely már a 7. évadánál tart és kábé a világ legnagyobb népszerűségnek örvendő sorozata nem képes megnyerni magának egy valamirevaló akciórendezőt. Ez nem lehet költségvetési kérdés egy olyan sorozatnál, ami egy TWD-s logóval ellátott wc-papír gurigát is súlyos ezresekért tud eladni. És nem feltétlenül kell a Trónok harca gigantikus csatajeleneteire gondolnunk, ide bőven elég lenne egy Banshee- vagy éppen Black Sails-szintű rendező is…

A szemétdomb kapirgálóinak árulása is béna volt. Egyrészt már javában zajlott a csata, amikor Rick még mindig mozdulatlanul állt az őt pár jelenettel azelőtt még “blokkoló” Jadis előtt…

Dwight simán lelőhette volna Negant, hiszen neki már úgyis minden mindegy, ehhez képest nem merte felvállalni azt, hogy átállt Rickék oldalára. Persze ez semmi ahhoz képest, hogy Shiva (a tigris) nem az éppen ütni készülő Negant, hanem a békésen álldogáló megmentőt harapja ketté. Apropó, ha már itt tartunk, ha mindenhol a Megmentők és a Junkyardiak őrködtek, akkor hogy a fenébe jött be észrevétlenül fél Királyság és negyed Hilltop lóházon stb?

Ha már logikát keresünk, akkor keressünk abban is, hogy az emberek két méterről lövöldöznek, mégsem találják el egymást, a harcra képzett Megmentők és Kukások sorra hullnak el, miközben az ebben a műfajban rutintalan vörösingesek közül szinte mindenki túlél? És aztán Negan a nagy menekülésben lehúzott ablaknál mutogat? Na még mit nem?!

Szóval a The Walking Deadnek sosem a művészieskedés, a kísérletezés a baja, hanem az, hogy egyre inkább az az ember érzése, hogy azért mentek ebbe az irányba, mert képtelenek jó akciót csinálni, sőt képtelenek logikusan felépíteni a szereplők tetteit és gondolkodását.

The Walking Dead 7. évad
65%
Szerintem

Ha el sem jutottunk volna a nagy csatajelenetig akkor sokkal elégedettebb lennék a szezonban látottakkal, a finálé bénasága azonban az egész összlképet lehúzza.

  • Fináléval
  • A finálé nélkül
Share This