Filmsor - Mozifilmek, tévésorozatok, média

Kicsoda és mit akar a Feketeruhás férfi a Westworldben?

0

Valószínűleg ez a kérdés az, ami leginkább megmozgatja a Westworld első része után a nézőket, bár sok más érdekes kérdés felmerült a sorozattal kapcsolatban.

Először is jegyezzük meg, hogy nem tudjuk mikor játszódik pontosan a sorozat. Az első részben hallhattunk egy 30 évvel ezelőtti incidensről, ez lehet akár utalás az 1973-ban készült filmre (Feltámad a vadnyugat) is, de mivel azt sem tudjuk pontosan mikor játszódik, így lehetetlen korilag belőni a sorozatot.

Ahogy azt sem tudjuk, hogy milyen a világ az élményparkon kívül. Vannak-e androidok az élményparkon kívül például, esetleg ahogy a Humans sorozatban, úgy a mindennapok részei-e? Van-e másik a Westworldhöz hasonló élménypark?

Szóval elég nagy tudatlanságban szenvedünk a tényeket illetően, tények hiányában pedig csak még nagyobb a szórás azt illetően, hogy kicsoda és mit akar pontosan az Ed Harris által alakított Feketeruhás.

  • A legnépszerűbb feltételezés szerint egy öntudatra ébredt android, aki a park összes androidját öntudatra akarja ébreszteni, vagyis nagyjából a gépek forradalmának lehetünk szemtanúi. Ennek azért jócskán ellentmond, hogy előszeretettel “ontja ki az életét” az androidokkal és jól láthatóan keres – bennük – valamit. Az egyik skalpolása alkalmával, mintha egy térképre tett volna szert. De hova és mihez akar eljutni?
  • Azt is ki kell emelni, hogy az ellene szegülő androidok nem tudták őt megsebesíteni.  Ez alapján arra következtethetnénk, hogy ő nem lakó, hanem látogató. Akkor viszont, hogy a fenébe lehetséges, hogy minden újranyitásnál, újraindulásánál ott van, ráadásul mintha a tűpontos rendszer fel sem ismerné őt, nem is látná az aktivitását?
  • Persze könnyen előfordulhat, hogy hiba csúszott a történetvezetésbe és akadt egy android, aki nem indul újra minden egyes alkalommal. Történt ugye utalás egy bizonyos 30 évvel ezelőtti eseményre, könnyen lehet, hogy akkor csúszott ki a rendszer látószögéből az android és mivel ő nem indul újra minden nap idővel leesett neki, hogy itt valami nagyon nincs rendben. Saját elmondása szerint is 30 éve jár vissza – többek közt – Doloreshez, bár az nagyon érdekes, hogy 30 év alatt senkinek nem tűnt fel, hogy valaki belenyúlt a történetbe.
  •  Fentebb ugye kihangsúlyoztam, hogy nem tudjuk mikor játszódik a történet és azt sem, hogy milyen világban. Így hát egy kevésbé misztikus, de annál földhözragadtabb elméletem is van. Hősünk lehet akár egy rivális cég ipari kémje is, aki az androidok megalkotásáról próbál információhoz jutni. (Ennek meg persze az a bizonyos 30 év mond ellent.)
  • És könnyen meglehet az is, hogy csak mi látjuk bele, hogy neki küldetése van (vagy, hogy ahogy ő fogalmazott a következő szintet keresi), hiszen még az is meglehet, hogy csak egy elmeháborodott, akinek az maradt az életben az egyetlen élvezete, hogy visszajár ide és zaklatja a bentlakó androidokat.

Szerintetek melyik a legvalószínűbb? Esetleg ti is felállítottatok már valamilyen elméletet a titokzatos cowboy kiléte és tettei kapcsán?

Share This