Filmsor - Mozifilmek, tévésorozatok, média

Kiemelkedően sok pszichopata dolgozik a médiában

0

Kevin Dutton angol pszichológus tanulmányában felmérte, melyek azok a szakmák, ahol a legnagyobb eséllyel találkozhatunk pszichopata jellemmel – írja a tanulmányra hivatkozva a Portfolio.

Norman Bates
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Gmail
  • reddit
  • LinkedIn
  • Tumblr
Kedvenc tévés pszichopatánk mostanság Norman Bates.

Nyilvánvalóan nem lehet állítani, hogy listáján – amit a Nagy Brit Pszichopata Felmérésnek (Great British Psychopath Survey) nevezett – összegyűjtött szakmák képviselői jellemzően pszichopaták, inkább arról szó, hogy a pszichopata személyiségnyomok és a felsorolt szakmákban elhelyezkedő emberek között bizonyos szintű átfedés van. A felmérés szerint a legtöbb pszichopatát foglalkoztató szakmák listája a következő:

ügyvezető igazgató,

ügyvéd,

médiaszemélyiség,

értékesítő, sebész,

rendőr, újságíró,

egyházi munkás,

séf,

köztisztviselő.

A köznyelvben gyakran használjuk a pszichopata kifejezést, noha kevesen tudnánk pontosan megfogalmazni, kire is vonatkozik az elnevezés. Hivatalosan 1980-ig használták a pszichopátia, és az ebből képzett pszichopata szót, helyét az antiszociális vagy disszociális személyiségzavar váltotta fel.

Az antiszociális kifejezés megtévesztő lehet, hiszen a hétköznapi beszédben azokat tartjuk antiszociálisnak, akik kerülik a társasági életet, visszahúzódóak. Szakmaian megfogalmazva azonban ezek az emberek aszociálisnak nevezhetők, de ez már más történet. Az antiszociális elnevezés azokat illeti, akik a közösségi normákkal szembefordulva felrúgják az együttélés szabályait, nem tudnak beilleszkedni a közösségbe.

Hozzávetőlegesen minden 100. ember szenved antiszociális személyiségzavarban.

Share This