Filmsor - Mozifilmek, tévésorozatok, média

Könyvajánló – Rafik Schami: Szofia avagy minden történet kezdete

Szerelem és háború a Közel-Keleten.

0

Rafik Schami szír származású német regényíró Magyarországon is bemutatkozik.

A fiatal Szofia lángoló szerelemre gyúl Karim iránt, de nem hozzá, hanem egy gazdag ötvöshöz megy feleségül. Évekkel később azonban, amikor Karim ártatlanul gyilkosság gyanújába keveredik, ő menti meg az életét. Karim megígéri neki, hogy bármikor szüksége lesz rá az életben, mellette fog állni. Évtizedek telnek el. Szofia egyetlen fia, Szalman kivándorol Olaszországba, jómódú és boldog ember lesz belőle, de az emigráció sebe nem gyógyul, ezért úgy dönt, Damaszkuszba utazik, hogy viszontlássa öreg szüleit. Az arab tavasz kitörése előtt néhány nappal érkezik a városba. Mindenhol szeretettel fogadják, csak egyvalaki érzi úgy, hogy elszámolnivalójuk van egymással: unokatestvére, Eliasz, aki időközben a titkosszolgálat tisztje lett. Szalman, amikor megtudja, hogy körözést adtak ki ellene, kénytelen elrejtőzni és menekülni szülővárosából. Karim, aki öregkorára újra megtalálta a szerelmet Aida oldalán, beválthatja egykor tett ígéretét.

Rafik Schami szír származású német regényíró.1946-ban született Damaszkuszban, 1971 óta Németországban él. A Bajor Szépművészeti Akadémia tagja. Műveit számos nyelvre lefordították, több irodalmi díjjal tüntették ki. Ez az első magyarul megjelenő regénye.

„Rafik Schami izgalmas és szórakoztató regénye az író szülővárosában, Damaszkuszban játszódik, az arab tavaszt megelőző történelmi pillanatokban. Elsőrangú kémregény, s egyúttal romantikus történet nőkről, az érzelmek erejéről, az időskori szerelemről… Schami felidézi a Közel-Keletnek a háborúk poklában elpusztult világát, mégsem nosztalgikus: kíméletlen képet fest a korrupcióval, erőszakkal átitatott, vallási fanatizmustól tépett Szíriáról… Ebben a könyvben egyszerűen minden benne van, ami a jó történethez kell: szerelem, dráma, feszültség, költészet, tragédia. Ugyanakkor a szó legjobb értelmében tanító, felvilágosító irodalom.”
Edelgard Abenstein
DEUTSCHLANDRADIO KULTUR

A könyv március 28-án jelenik meg a Lábnyom Kiadó gondozásában.

492 oldal, 4450 Ft
Keménytáblás
145×215 mm
ISBN: 978-615-80317-7-6
Fordította: Nádori Lídia

A könyvet itt lehet megrendelni.

Share This