Kritika: Megjött Apuci

1 319

Will Ferrell és Mark Wahlberg a Pancser Police után ismét megdolgozzák a nevetőizmainkat, bár a humoros aláfestés ellenére a Megjött Apuci sokkal inkább egy könnyed családi film, mint egy velős vígjáték.

Megjött-apuci

A történet főhőse egy Dusty nevű galamblelkű rádiós nagyfőnök, aki nagyon szeretne felesége (Linda Cardellini) két gyerekének a legjobb nevelőapja lenni – de nem számít arra, hogy felbukkan a hiperlaza és élősködő vér szerinti apa (Mark Wahlberg), és így komoly versenyre kényszerül a gyerekek kegyeiért.

Will Ferrell már a történet elején felteszi a nagy kérdést: Vajon mire van a gyereknek szüksége? Apura vagy apára? A választ természetesen a film próbálja meg megadni egy vicces szülői tanmesébe göngyölve. Természetesen nem az Agymanók mélységeire kell gondolnunk, a Megjött Apuci nem egy intelligens történet, még ha megpróbál családbarát is lenni.

A humorforrás természetesen a két apa-karakter közötti különbözőségekre épül, Ferrell és Wahlberg hiába két teljesen különböző világot képvisel egyszerre tudjuk szeretni és utálni is mindkettőt – de az alkotók is mindvégig törekedtek arra, hogy egyiket se tüntessék fel túl negatívan. Ezzel együtt a karakterizáció nem lépi meg egy átlag, moralizálós családi mozi szintjét, igaz a cél valószínűleg nem is ez volt, hanem a nevettetés és szórakoztatás.

Megjött apuci filmkritika

Ebben pedig teljesen korrekt színvonalat hoz a film, Ferrell és Wahlberg remekül egészítik ki egymást, ráadásul a mellékszereplők (Thomas Haden Church és Hannibal Buress) is mindig a legjobbkor szólalnak meg, amivel sikerül kissé ál-rasszistává, ál-szexistává, ál-naivvá tenni a történetet. Egyedül az anyát alakító Linda Cardellininek nincs funkciója, valószínűleg azt sem vennénk észre, ha nem szerepelne a filmben, bár tény ő az a bizonyos kapocs Ferrell és Wahlberg karaktere között.

Na de összességében a film célja a nevettetés volt és ezt az elvárást tökéletesen el is látja, úgy, hogy nem nyomják minden másodpercben az arcunkba a fingós poénokat, ennél többet pedig mostanság nem is várhatunk.

rating6