Kritika: The Night Manager 1. évad

0 627

Bár Az éjszakai portást speciel nem olvastam, John Le Carré neve miatt természetesen eleve kötelező darabnak tűnt a The Night Manager, ami Susanne Bier rendező, na meg Hugh Laurie és Tom Hiddleston neve miatt egyenesen a várólista élére került.

the-night-manager-20

Aki esetleg nem ismerné a történetet, annyit nagyvonalakban annyit kell tudnia, hogy van egy Jonathan Pine (Hiddleston) nevű főhősünk, aki Afganisztánból hazatérve a frontvonal helyett a turizmust választja és aki egy egyiptomi hotel hotelmenedzserévé dolgozza fel magát. Egészen addig „tökéletes” az élete, amíg egy helyi nő át nem ad neki egy dokumentumot, amely azt bizonyítja, hogy a Hugh Laurie által alakított, látszólag nagyon humánus Richard Roper nem éppen azért utazik az arab államokba, hogy segítő kezet nyújtson a rászorulóknak. Sőt, sokkal inkább úgy tűnik, hogy Roper fegyvereket ad el különböző terroristáknak és hadseregeknek.

Pine félresikerült egyiptomi akciója tragédiával zárul, az angol titkosszolgálat azonban ennek ellenére is úgy gondolja, hogy ő a megfelelő ember arra, hogy Roper közelébe férkőzzön és annak bizalmát elnyerve lebuktassák őt.

night_manager

Csak hát ez egy rohadt hosszú és nehéz folyamat. Roper okos, agyafúrt, elővigyázatos, így Pine-nak is minden gógyijára szüksége van, hogy beférkőzzön Roper szervezetébe.

A The Night Manager olyan értelemben véve nem egy klasszikus kémtörténet, hogy a hősének nem fizikailag lehetetlennek tűnő helyzetekből kell kimáasznia. A sorozatra sokkal inkább jellemző, hogy egy igazi sakkjátszma, amelyben ahogy a bábukat, úgy a bizalmat sem adják ingyen, így Pine-nak folyamatosan át kell lépnie a saját maga által szabott határokat.

Még Roper és Pine szebbnél szebb helyeken, szebbnél szebb épületekben barátkoznak, addig ezzel párhuzajmosan az európai ügynökségek közt is megindul egy játszma, csak hogy kiderüljön, a korrupció még mindig átitatja a politikát és a bűnüldözést.

The Night Manager kritika

A The Night Manager nagyon lassan, de mérnöki pontossággal építi fel a történetét, mégsem unalmas egy másodpercig sem, hiszen úgy nyerjetünk betekintést ebbe a „legfelső körbe”, ahogy talán előtt még sosem láthattuk ezeknek a szervezeteknek a működését.

Hugh Laurie és Tom Hiddleston párban és egyénileg is remekül működik, de természetesen az ők közös beszélgetéseik adják a sorozat lelkét. A mellettük feltűnő Tom Hollander, Olivia Colman, Elizabeth Debicki vagy éppen Alistair Petrie is végig nagyon kiegenysúlyozottan hozzák sorozatbéli önmagukat, bár Debicki és Laurie párosa valami elképesztő furán mutat együtt a képernyőn.

The Night Manager sorozat kritika

A sorozat egyébként a zsáner alapjaira nagyban épít, hiszen előkerült a NŐ (kétszer is), aki miatt megéri végigcsinálni a küldetést, még a Roper bizalmába való férkőzést sem nevezhetjük spanyolviasznak, de valahogy éppen ezektől a dolgoktól volt működőképes és hiteles az egész sorozat.