Kuszálódnak a Kapcsolat sorozat idővonalai

Szépen elvagyunk látva időutazós sorozatokkal, melyek közül egyelőre kiemelkedik a Kapcsolat címet viselő sorozat. De lehet-e keresni a pillangóhatásban logikát?

0 724

Szépen elvagyunk látva időutazós sorozatokkal, melyek közül egyelőre kiemelkedik a Kapcsolat címet viselő sorozat, amely a Frequency című mozifilm alapján készült. Pilotkritikánk itt olvasható róla:

 

Frequency – Kapcsolat sorozat pilotkritika

A Timeless mellett kaptunk idén még egy időutazás alaptémájú sorozatot, a Frequency személyében, de még a Timeless készítői nem hajlandóak elismerni, hogy a spanyol El ministerio del Tiempo sorozatból nyúlták az alapötletet, addig a The CW-n futó Frequency felvállaltan az azonos című, Jim Caviezel és Dennis Quaid főszereplésével készült 2000-es mozifilm tévés adaptációja.

Azóta még két epizódon vagyunk túl (vagyis aki itthon nézi, annak nem ajánlatos továbbolvasni, hiszen mi előrébb járunk egy epizóddal) és kijelenthetjük, hogy elfogadható minőséget hoz a sorozat, már csak az a kérdés, hogy az ilyenkor szokásos esetben felmerülő kérdéseket, paradoxonokat meg fogják-e magyarázni a készítők.

A legutóbbi epizódban például Raimy (Peyton List) és apja (Riley Smith) is elkapta a Csalogány-gyilkosnak hitt Thomas Goffot (Michael Charles Roman), s mivel a múlt és a jelen eseményei egymással párhuzamosan történtek igen nagy hatással voltak egymásra, de főleg a múlt a jelenre. Raimy ugyanis hiába kapta el a Goffot, az némi közelharc után köddé vált. Vagyis azzal, hogy Frank és társa a múltban lekapcsolta a gyilkost, Raimy teljesen feleslegesen gyűjtött be sebeket.

És itt jön az érdekesség. Hiába lett semmissé az, hogy Raimy is elkapta Goffot, a sebhelyei megmaradtak. Mert az eddig rendben volt, hogy Raimy mindegyik idővonalra emlékszik, de én totálisan arra számítottam, hogy a megváltozott múlt miatt a sérülései is semmissé lesznek. Vajon ez paradoxon? Vagy teljesen normális? És kapunk ezekre a kérdésekre valaha is válaszokat?

A sorozat egyébként 3 rész után még mindig teljesen kiszámítható, kvázi időutazós (de talán az időmanipulálós jelző jobban illik rá) sorozathoz képest nem ér minket sok váratlan esemény, viszont, mind a sorozatgyilkosos, mind az időutazós/manipulálós téma a kedvenceink között van, úgyhogy egy ideig biztosan nem mondunk le róla.

Ha pedig egy jó kis időutazós filmre vágyik, ajánlom a figyelmébe ezt:

 

Időhurok – A tyúk vagy a tojás?

Ti is szeretitek azokat a filmeket,amelyet megértetek és közben mégsem? Ami úgy meséli el a történetet, hogy annak kezdetét vagy végét a nézőre bízza? És hogy álltok a paradoxonokkal? És az eleve elrendeltetett sorssal? Ha imádtad, hogy napokig tudtok beszélni a Csillagok között egyik legnagyobb csavarján, akkor a Predestination (Időhurok) című filmet le sem tudod majd tenni.