Leonardo DiCaprio, az #elnök

0 574

A népszerűsége az eget veri, a világ sorsa mégis jobban foglalkoztatja, mint a pénz.

 

“Nem voltam egy nevezőn az egész Titanic-jelenséggel és azzal, amivé az arcom vált világszerte. Sosem fogom újra elérni azt a népszerűségi szintet, s nem is számítok rá. Nem is fogom megpróbálni.”

leonardo_dicaprio_oscars

Ezek Leonardo DiCaprio szavai arról, hogy miért nem szerepel blockbusterekben (még ha az Eredet vagy a Titanic annak is tekinthető) és miért nem kíván világsztár lenni minden áron, miért érdeklik jobban a függetlenebb, művészibb filmek.

400 ezer említés egyetlen perc alatt

Ehhez képest évről évre az ő teljesítményével népszerűségével foglalkozik a filmipar. Azzal, hogy öt jelölés után végre Oscart-kapott, talán csendesednek körülötte a dolgok, de azért egy utolsót még “toltak a népszerűségén. Aki Facebookon vagy Twitteren járt az Oscart követő 24 órában úton-útfélen DiCaprioba botolhatott. A Facebook nem közölt ezzel kapcsolatban adatokat, de a Twitter kiadott egy közleményt, amelyben leírják milyen számokat produkált DiCaprio és az Oscar.

DiCaprio Oscarja percenkénti 440 ezer posztot generált – áll a Twitter közleményében. Ezzel ez a legtöbbször tweettelt perc az Oscar-közvetítések történetében, köröket verve az előző csúcstartóra: Ellen DeGeneres két évvel ezelőtti Oscar-szelfije „csak” 225 ezer tweetet hozott percenként, ugyanakkor máig őrzi a legtöbbször retweetelt Oscar-poszt rekordját: több min 3,3 milliószor osztották újra a fotót.

Hogyan használjuk ki az egész világ figyelmét?

DiCaprio Oscar-beszéde nem attól lesz örök, mert nagy poénokat nyomott, vagy szerelmet vallott (esetleg Kate Winsletnek), hanem azért, mert nagyon is komolyan vette az egész világ teljes és odaadó figyelmét.


 

 

Leonardo DiCaprio beszéde az Oscar-díj átvétele utánés mit gondoltok Leo Oscar-beszédéről?

Közzétette: Filmsor – 2016. február 29.


DiCapriót mindig is dicsérő szóval illették környezetvédelmi csoportok, amiért menetrendszerinti repülőjáratokkal utazik privát gép helyett, ami több üzemanyagot fogyaszt. DiCaprio megemlítette, hogy házán napenergiát hasznosító panelek vannak, illetve hogy hybrid autót vezet.

Az Ukula című magazin egy cikkében, ami Az utolsó óra című dokumentumfilmjével foglalkozott, elmondta, véleménye szerint a globális felmelegedés „az első számú környezetvédelmi kihívás.”

DiCaprio és Al Gore korábbi amerikai alelnök a 2007-es Oscar-ceremónián bejelentette, hogy a díjátadó környezettudatos eljárások alkalmazásával zajlott le, bizonyítva az Akadémia elkötelezettségét is a környezetvédelem mellett. 2007. július 7-én a színész mutatta be a Live Earth-koncertsorozat amerikai résztvevőit. DiCaprio bejegyzett kaliforniai demokrata, aktívan vesz részt a mérsékelten progresszív ügyek promótálásában, s 2004-ben támogatta John Kerry szenátor elnöki kampányát, majd 2008 márciusában Barack Obamát segítette.

1998-ban DiCaprio és édesanyja 35 000 dollárt adományoztak a csúcstechnológiájú „Leonardo DiCaprio Computer Center”-nek (Leonardo DiCaprio Számítógép Központ), a Los Angeles Public Library (1874 Hillhurst Avenue) Los Feliz-i ágazatának, ami DiCaprio gyermekkori otthona. Az 1994-es Northridge-i földrengés után újjáépítették és 1999 elején nyílt meg. Itt emlékplakátok láthatóak, s a kíváncsi rajongókat is szívesen fogadják a könyvtárban.

A Véres gyémánt forgatása során DiCaprio a maputói SOS Children’s Village 24 árvájával dolgozott együtt Mozambikban, s elmondása szerint mélyen megérintették a gyermekekkel való érintkezései…

DiCaprio a nőcsábász

Bár a Titanic óta hírbe hozzák Kate Winslettel, a két sztár kapcsolata nagyjából azon az örök barátság szinten marad, mint ami Gillian Anderson és David Duchovny között van.


 

 

Szerelem

Közzétette: Filmsor – 2016. március 1.


A színésznek kapcsolata volt többek között Gisele Bündchen brazil szupermodellel, Kristen Zanggal és Vanessa Haydennel. 2005. novemberben kezdődött Bar Refaeli izraeli modellel a kapcsolata, és 2011 májusában szakítottak. De augusztusban Blake Lively színésznővel indult az újabb kapcsolata, ami 2011 októberében véget ért. DiCaprio egy modellel, Erin Heathertonnal randizott 2011 decemberétől 2012 októberéig.

Leonardo DiCaprio és a nők

2005-ben súlyos arc sérülést szenvedett egy model, Aretha Wilson miatt, aki arcon csapta egy törött üveg palackkal egy hollywoodi partin. Wilsont két év börtönre ítélték.

Az Arany Málnától az Oscar-díjig

Szinte hihetetlen, de DiCapriót két ízben is Arany Málnára jelölték és abból egyszer meg is nyerte azt. A part című – eleve több botránnyal övezett – filmért csak jelölésig jutott, de a Vasálarcosért, amelyben ikereket alakított el is nyerte azt.

Színészi karrierje 1989-ben kezdődött, mikor beválasztották Garry Buckman szerepére a Vásott szülők című sikerfilm sorozatváltozatába. Itt találkozott legjobb barátjával, Tobey Maguire-rel. Még ugyanebben az évben, DiCaprio feltűnt a Santa Barbara című szappanoperában Mason Capwellként (flashbackekben, tinédzserként). 1991 és 1992 között a Growing Pains-ben játszotta Luke Browert, egy hajléktalan fiút.

Leo gyerekként

Azonban DiCaprio filmszerepeiről ismert. Debütálása a Rémecskék 3-hoz (1991) kötődik, ahol Josh-t formálta meg. A film korlátozott mozibemutatót kapott, s hamarosan kiadták videón. Két évvel később érkezett el az áttörés Toby szerepével az Ez a fiúk sorsa (1993) című filmben, ahol Robert De Niro és Ellen Barkin oldalán volt látható. A New York-i Filmkritikusok Szövetsége és a Filmkritikusok Országos Társasága figyelmét is magára vonta mint legjobb férfi mellékszerepő, ha díjat nem is nyert. Még ebben az évben olyan meggyőzően alakított egy mentálisan sérült fiút a Gilbert Grape-ben, hogy 19 évesen Oscar-díjra jelölték érte. 1995-ben szerepelt a Gyorsabb a halálnál című westernben és a Teljes napfogyatkozásban, két 19. századi költő, Paul Verlaine és Arthur Rimbaud közötti homoszexuális kapcsolat fikcionalizált elbeszélésében. DiCaprio alakította Rimbaud-t, Verlaine-t pedig David Thewlis játszotta. A fekete-fehér, Don kocsmája című kisköltségvetésű film, melyben néhány barátjával tűnt fel (köztük Maguire-rel), 1995 és 1996 között forgott. Az észak-amerikai terjesztést azonban később DiCaprio és Maguire megakadályozta, mivel ők sosem szánták mozibemutatóra. A film 2001. február 9-én került először a nézők elé, a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon.

Még mindig 1995-ben, DiCaprio eljátszotta Jim Carrollt az Egy kosaras naplójában, majd 1996-ban a férfi főszerep lett az övé a Romeo és Júliában, Shakespeare drámájának modern feldolgozásában, amely Baz Luhrmann ausztrál rendező nevéhez fűződik.

the-basketball-diairies

Szívtipró szexszimbólum

A „sztár” és a „szupersztár” státusz közötti lépésre 1997-ben került sor, mikor DiCaprio megkapta Jack Dawson szerepét a Titanicban. Minden idők legnagyobb bevételt hozó filmje (inflációt számítva a hatodik) tizenegy Oscar-díjat kapott. Az elkövetkezendő időszak folyamán DiCaprio nevét minden háztartásban megismerték világszerte, s olyan kifejezéssekkel azonosult, mint a „tini szívtipró” és a „szexszimbólum”. A világméretű hisztériának köszönhetően tizenéves lányok millióinak vágyálma lett, az E! Online pedig a bolygó legvadítóbb sztárjának írta le, míg Kate Winslet, Titanicbeli partnere azt mondta, egyetért azokkal, akik szerint ő a „legszebb férfi a Földön”.

kate-winslet-leo-dicaprio

A People Magazine számos alkalommal a világ legszebb emberei közé választotta. 1998-ban, ünnepeltsége csúcsán, DiCaprio már magazinok hosszú sorának címlapján szerepelt, a Vanity Fairtől a Rolling Stone-ig, s egy alkalommal a legtöbb keresést regisztráló személy lett az internet korai korszakában. DiCaprio elvállalta való életbeli „tinisztár” szerepének paródiáját Woody Allen szatirikus filmjében, a Sztárral szembenben. Még szintén 1998-ban eljátszotta XIV. Lajos francia király és titkolt ikertestvére, Fülöp kettős szerepét A vasálarcos című filmben. Akkoriban népszerűségének körülírására a „Leo-Mania” elnevezést használta a média, hasonlóan az 1960-as években a The Beatlest övező rajongás nyomán született „Beatlemaniá”-hoz.

A világon végigsöprő jelenség nem egyszer szült túlzó megnyilvánulásokat. A japán média ‘Leo-szama’-ként (レオ様) utalt DiCaprióra, ahol a „szamá”-t olyan emberekre használják, akiket nagy dolgok véghezviteléért becsülnek, vagy uralkodói körökből valóak. A Time magazin egy 2000-es interjúban összegezte a villámgyorsan szerzett hírnevet és buktatóit.

“Nem voltam egy nevezőn az egész Titanic-jelenséggel és azzal, amivé az arcom vált világszerte. Sosem fogom újra elérni azt a népszerűségi szintet, s nem is számítok rá. Nem is fogom megpróbálni.”

Mindazonáltal, a szalagcímek és a visszhang továbbra sem ült le, s ismét csúcsra hágott, mikor DiCaprio szerepelt Danny Boyle filmjében, az Alex Garland kalandtúrás-klasszikusából készült A partban. A thai hatóságokkal való összetűzések miatt Ko Phi Phi sziget használatával kapcsolatban a film több negatív sajtóvisszhagot generált 1999-ben, mint ahogy arra a készítők számítottak. Jelentések szerint a filmes cégnek adott engedély a Phi Phi Nemzeti Park belső környezetének fizikai megváltoztatására illegális volt. Végül a film az amerikai mozipénztáraknál sem hozta az elvárt szintet, s a kritika is kedvezőtlenül fogadta.

leonardo-dicaprio-a-part

Amikor úgy tűnt hamarabb lesz elnök, mint Oscar-díjas

2002-ben DiCaprio maga mögött hagyta a róla kialakult sztereotipikus képet és két széles körben elismert rendezővel is együtt dolgozott: Steven Spielberg Kapj el, ha tudsza és a Martin Scorsese rendezte New York bandái is rendkívül jó kritikai fogadtatásra lelt. DiCaprio folytatta a közös munkát Scorsesével, 2004-ben elkészült az Aviátor című életrajzi film Howard Hughes amerikai üzletemberről, akinek megformálásáért DiCaprio megkapta második Oscar-jelölését, mint legjobb színész. A színész és a rendező harmadjára is nekivágott a közös munkának (nem véletlen, hogy ráaggatták DiCaprióra a Scorsese új ‘De Nirója’ elnevezést) 2006-ban, s leforgatták A téglát, amiben a 32 éves színész egy a bostoni maffiába beépülő zsarut alakított.

DiCaprio következő produkciója már két hónap múlva a mozikban volt. A Véres gyémánt főszerepéért megszerezte élete harmadik Oscar-jelölését. Mindkét filmben nyújtott alakításáért szerepelt a Golden Globe-jelöltek között a legjobb drámai színész kategóriában, s hasonlóan kétszer képviselte magát Broadcast Film Critics Association legjobb színész-nomináltjai között, ami meglehetősen ritka teljesítmény. A Screen Actors Guild, vagyis a Színészek Szakszervezete A tégláért mellékszereplői, a Véres gyémántért főszereplői díjra terjesztette fel, míg a Brit Filmakadémia A tégláért ismerte el egy jelöléssel a legjobb színész kategóriában.

Shutter-Island-DiCaprio

Ridley Scott rendezte a Hazugságok hálója című, David Ignatius könyve nyomán készült filmet, melynek forgatókönyvét az Oscar-díjas William Monahan írta. DiCaprio partnere Russell Crowe, aki a Gladiátor óta állandó színésze Scottnak. A produkció 2008 őszén érkezett az amerikai és magyar mozikba is. 2007. március 22-én DiCaprio leszerződött Titanicbeli szereplőtársával, Kate Winslettel együtt a Richard Yates 1961-es művéből készült A szabadság útjaihoz. A rendező Winslet férje, Sam Mendes, a bemutató 2008 karácsonyára esett, s a 66. Golden Globe-gálán mindkét főszereplőt jelölték a filmben nyújtott alakításáért. 2009-ben forgatta le a Viharszigetet, amelyben DiCaprio újfent Scorsesével dolgozott együtt. Az azonos című könyvből készülő, az 1950-es években játszódó bűnügyi filmben a színész egy U. S. Marshallt játszott, aki egy különös szigeten folytat nyomozást. DiCaprio ismét több mint meggyőző alakítást nyújtott, az Oscar azonban szóba sem jöhetett az Akadémiánál. Christopher Nolan Eredetéért meg pláne nem, az Oscar-ítészek ugyanis pont annyira nagy ívben tesznek Nolan, mint DiCaprio zsenialitására.

Ezután játszotta el J. Edgar Hoovert a Clint Eastwood rendezte J. Edgar – Az FBI emberében, majd Quentin Tarantinoval forgatta le a Django elszabadul című rabszolgafilmet, de mindenki meglepetésére ezek után is elmaradt a díjeső bár utóbbi film legalább egy Golden Globe jelölést hozott.

DiCaprio koccint

2013-ban ismét együtt dolgozott a Rómeó és Júlia rendezőjével Baz Luhrmannal, A nagy Gatsby azonban csupán egy minden pillanatban előhúzható gif erejéig volt elégséges, majd ezt övetően hiába forgatta le Scorsesével a Wall Street farkasát – bár mindenki biztos volt DiCaprio Oscar-díjában az ezúttal is elmaradt.

Az Oscar-díj – mint vasárnap szemtanúi lehettünk – Alejandro Gonzalez Inarritu A visszatérő című filmjéért végre megérkezett és ez már akkor is nagyon kijárt, ha nem ez volt DiCaprio legerősebb alakítása karrierjében.

DiCaprio ünnep

Talán most már hátradőlhet, furcsa leírni, de az Oscar-díjnak köszönhetően talán kevésbé lesz “mindenki kedvence”, igaz mostanra olyan népszerű, hogy akár az USA elnöki posztjáért is elindulhatna.

leonardo-dicaprio-his-oscar