Filmsor - Mozifilmek, tévésorozatok, média

Liam Neeson újra odacsap – The Commuter: Nincs kiszállás filmkritika

The Commuter: Nincs kiszállás (2018)

Liam Neesont már megint nem hagyják békében utazni.

0

Liam Neesont megint egy járművön éri utol a baj, amelynek megoldásához ismét feszült telefonbeszélgetéseket és ütős bunyókat kell lefolytatnia. Jaume Collet-Serra és Neeson negyedik kollaborációja nem árul zsákbamacskát: a The Commuter egy tipikus Liam Neeson-akcióthriller, amely logikából hiányt szenved, de feszültségből nem, Neeson pedig még mindig kompetens akcióhős.

Liam Neeson 56 évesen, a Luc Besson fejéből kipattant Elrabolva című filmnek köszönhetően vált akciósztárrá. Eltelt 10 év, és Neeson még mindig az ott megismert karaktert játssza. És mi még mindig beülünk a filmjeire, mert továbbra is oda tud csapni az ír.

A The Commuterben Neeson egy biztosítási ügynököt (és naná, hogy egy exrendőrt) alakít, akit a sztori elején kirúgnak az állásából. Ezt követően felszáll a szokásos vonatára, amellyel a munkahelye és a lakhelye közt ingázik, de váratlanul leül vele szembe egy titokzatos nő (Vera Farmiga, akivel Collet-Serra Az árvában dolgozott együtt), aki egy fura játékra invitálja: százezer dollárt kap, ha megtalál egy táskás személyt a vonaton. Mivel jól jönne a lóvé, a férfi belemegy a játékba, ám semmi sem az, aminek látszik: az illetőt, akit Neeson keres, többen is meg akarják gyilkolni, őt pedig megzsarolják a családjával. Tudjuk, mi fog történni: Neeson felszívja magát, és elindul, hogy különleges képességeivel megmentse a napot.

Igen, ez a film tulajdonképpen a Non-Stop: zárt helyszín, rejtély, telefonálgatások, akciók. Csak Neeson most nem egy repülőn, hanem egy vonaton tesz rendet. Ez a film is erősen indul, Neesonnal együtt indulunk felgöngyölíteni az ügyet, a tempó kielégítő, a feszültség nagy és mindenki gyanús. Aztán úgy egy óra után a The Commuter is elkezd hibázni: a forgatókönyv nem ússza meg a logikai hézagokat (például: ha ennyien vannak a rosszfiúk, akkor mi szükség Neeson figurájára?), a csavarok többségét ki lehet találni, és hát az effektek sem a legjobbak (vonat így még soha nem siklott ki, ez egészen biztos).

Mindent összevetve azonban a The Commuter egy korrekt kis akcióthriller, amelynek legnagyobb erőssége persze Liam Neeson, akinek még mindig baromi jól áll ez a szerep: ő az egyetlen hollywoodi színész, aki 60 felett is hitelesen akciózik. Megvan a jelenléte, a karizmája, ami még a gyengébb filmjeit is feljavítja. A Démonok között házaspárját, Vera Farmigát és Patrick Wilsont is jó volt látni, ők is remekül alakítottak, a rendőrkapitányt játszó Sam Neillt azonban kissé elpazarolták.

 

60%
Korrekt

A The Commuter sablonos és logikátlan, de mivel egy Liam Neeson-film, a fő attrakció Liam Neeson, őrá pedig még mindig lehet számítani - továbbra sem ússzák meg ép bőrrel azok, akik elrabolják a családját. Nem túl okos, de szórakoztató mozi, és néha nem is kell több.

  • Szerintem
Share This