Valaki nem mond igazat: LIAR – HAZUG sorozat 1. rész kritika

Liar (iTV)

0 2 142

A több nézőpontos, időben előszeretettel ugráló párkapcsolati, de egyben bűnügyi témájú sorozatokról már nem csak a The Affair (A viszony) fog beugrani, de rögtön feliratkozott mellé Harry és Jack Williams (The Missing, Rellik) új sorozata, a Liar (Hazug) is.

Liar Hazug sorozat

Már csak azért is, mert bár több nézőpontos sorozatról van szó, pont annyira nem egyértelmű, hogy mi történt pontosan, mint ahogy a The Affair szereplőinek elbeszélése sem volt az. Igaz itt nem pusztán a “kiszínezzük az emlékeket”, vagy a “rosszul emlékeztem” verzió dominál, hanem ahogy a cím is sugallja: valaki hazudik, de nagyon.

A történet főhőse egy frissen szinglivé lett tanárnő,  Laura Nielson (Joanne Froggatt) és egy özvegy doktor,  Andrew Earlham (Ioan Gruffud), akiknek a randevúja az ágyban végződik, hogy aztán másnap reggel egészen más élményekkel gazdagodva ébredjenek fel. Még a férfi köszönőüzenetet ír az előző nap elköltött tökéletes estéért, addig a nő a testvéréhez rohan a ténnyel, őt bizony megerőszakolták.

2 BROTHERS PICTURES For Itv LIAR EPISODE 1 Pictured: JOANNE FROGGATT as Laura Nielson AND IOAN GRUFFUDD as Andrew Earlham. Photographer JOSS BARRATT This photograph is (C) iTV and can only be reproduced for editorial purposes directly in connection with the programme or event mentioned above. Once made available by ITV plc Picture Desk, this photograph can be reproduced once only up until the transmission [TX] date and no reproduction fee will be charged. Any subsequent usage may incur a fee. This photograph must not be manipulated [excluding basic cropping] in a manner which alters the visual appearance of the person photographed deemed detrimental or inappropriate by ITV plc Picture Desk.  This photograph must not be syndicated to any other company, publication or website, or permanently archived, without the express written permission of ITV Plc Picture Desk. Full Terms and conditions are available on the website www.itvpictures.com For further information please contact: Patrick.smith@itv.com 0207 1573044

Hogy mi történt valójában azt nem tudjuk pontosan, hiszen bár vannak flashbackek (érdekes módon csak a memóriazavaros nő szemszögéből – és persze, akárcsak a The Affair esetében abban sem lehetünk biztosak, hogy igazak), a készítők homályos utalásokkal szórják tele a történetet. Miért tart olyan sokáig két pohár bor kitöltése? Miért van két borospohár a mosogatógépben, ha a poharak amelyből fogyasztottak az asztalon vannak? Miért mondja azt a nő, hogy megerőszakolták, ha nem is ellenkezett, sőt, ő küldte ki a férfit óvszerért a fürdőbe? És még ezer meg egy kérdés.

És az egészet csak bonyolítja, hogy ez nem két idegen története, hanem olyanoké, akik kvázi fiatalkoruk óta egymás mellett éltek, az idillinek tűnő (és egyébként Broadchurchre emlékeztető) tengerparti angol kisvárosban, ráadásul több szálon (a férfi a nő testvérének a munkatársa, a nő a férfi fiának a tanára stb.) összekapcsolódik az életük. És akkor még ott vannak a kissé szappanoperás (de a brit minik esetében sosem mellékes) mellékszálak, hogy a nő korábbi pasija rendőr és egyéb nyalánkságok, amelyek a történet előrehaladtával derülnek ki.

liar-1200x520

A Liar esetében viszonylag egyszerű lenne a képlet, hiszen kellően homályossá tették a karakterek múltját. A nő pszichiátriai problémákkal küzdött (talán skizofrén?), a férfi pedig özvegy, a felesége halála pedig igencsak homályos folt. És persze egyikük meggyőzőbb(en hazudik?), mint a másik.

Szóval: vagy a nő hazudik, vagy a férfi hazudik, vagy egyik sem hazudik (és mindketten valami nagy összeesküvés áldozatai). Ennek eldöntését persze a nézőkre bízzák az alkotók és az eddigi három rész alatt már a-ból b-be oda-vissza fel és alá eljutottunk és győzködtük magunkat, arról és annak ellenkezőjéről is, de most talán végre tisztulni látszik a kép és krimi helyett pszichológiai thrillerbe vált át a történet. Vagy mégsem. A Liarben az a jó, hogy sosem tudhatjuk mit hoz a következő fordulat.

2 BROTHERS PICTURES For Itv LIAR EPISODE 3 Pictured: JOANNE FROGGATT as Laura Nielson. Photographer JOSS BARRATT This photograph is (C) iTV and can only be reproduced for editorial purposes directly in connection with the programme or event mentioned above. Once made available by ITV plc Picture Desk, this photograph can be reproduced once only up until the transmission [TX] date and no reproduction fee will be charged. Any subsequent usage may incur a fee. This photograph must not be manipulated [excluding basic cropping] in a manner which alters the visual appearance of the person photographed deemed detrimental or inappropriate by ITV plc Picture Desk.  This photograph must not be syndicated to any other company, publication or website, or permanently archived, without the express written permission of ITV Plc Picture Desk. Full Terms and conditions are available on the website www.itvpictures.com For further information please contact: Patrick.smith@itv.com 0207 1573044

Liar (Hazug)
80%
Nem hazudok!

Érzékeny témát boncolgat, de nem csak ezért nem tudunk majd állást foglalni (sokáig) egyértelműen. Sőt még csak abban sem lehetünk biztosak, hogy amit a flashbackekben látunk, az az igazság (miért is így lenne, ha már egyszer Hazug a cím?). A Liarban nem fognak csalódni a brit drámák kedvelői és arra is mérget vehetünk, hogy rendesen megosztja majd a közönséget - nemtől függetlenül.

  • Szerintem