‘Luke Cage’ pilotkritika

0 418

Szeptember 30-án elstartolt a Marvel és a Netflix újabb közös gyermeke, amelyben a Jessica Jones sorozatban már feltűnt sebezhetetlen Luke Cage (Mike Colter) életének egy részét követhetjük nyomon.

luke-cage-kritika

Bár nem csak az univerzum, de még a helyszín is nagyjából ugyanaz, merőben eltérő stílusú pilotot kaptunk, mint a Daredevil vagy a Jessica Jones sorozatok esetében és nem csak azért, mert ez a sorozat sokkal niggeresebb, hanem azért is, mert sokkal inkább tűnik gengsztertörténetnek, mint szuperhőssztorinak. Az pedig külön érdekes, hogy nem egy eredettörténetet kaptunk, hanem a Jessica Jones sorozathoz hasonlóan flashbackekben kapunk válaszokat arra, hogy hogyan tett szert a képességére, vagy hogy mik a motivációi, vagyis jelen esetben inkább mik a motiválatlanságának okai.

Luke Cage ugyanis minden szuperképessége ellenére inkább hétköznapi életet él, sőt kifejezetten szerény életet. Napközben egy borbélyszalonban sepreget, éjjel egy klubban mosogat, de még így se nagyon tudja összedobni az aprót az albérletére. Egy Tony Starkhoz mérten elég szerény életvitel, de éppen itt érdemes megjegyezni, hogy miközben az utalásokban szerepet kapnak a Bosszúállók, a Luke Cage-re hatalmas túlzás lenne ráaggatni a szuperhős-sorozat jelzőt.

mahershala-ali-cottonmouth-luke-cage

Szóval New York Hell’s Kitchenje helyett ezúttal a Harlem-i kerület a helyszínünk, de ezúttal is fontos szerepet kap a politika és az alvilág összemosódása, a szálak egészen Wilson Fisk “baráti köréig” vezetnek. Cage, bár ebben a közegben tengeti mindennapjait, nem igazán ügyködik azon, hogy megtisztítsa a várost a rosszfiúktól, holott erre a képességei alapján meg lenne a lehetősége. Egy napon azonban az egyik munkaadójának (mondhatni mentorának, akit a nagyszerű Frankie Faison alakít, aki a Bansheeben is hasonlóan egyengette Lucas Hood útját) egyik pártfogoltja elég nagy hülyeséget csinál (konkrétan meglopja Harlem alvilágának egyik fejét), ő pedig kénytelen valamilyen szinten közbelépni. Nagyjából ez az a pillanat, amikor Cage elgondolkodik azon, hogy valami értelmesre használhatná az erejét.

A Luke Cage sorozattal kapcsolatban nagyon fontos kiemelni a közeget. Az teljesen átjön, hogy a készítők nagyon tudatosan mutatják be az afro-kultúrát, társadalmat, mondhatni tipikus jelenetek és párbeszédek sorozatával, de ilyen szempontból remek helyszínválasztás  Pop’s borbélyszalonja, vagy akár Cottonmouth menő clubja. Minden nagyon afro, minden nagyon gengszter és a külcsínhez a zeneválasztás is sokat hozzátesz.

misty-knight-es-luke-cage

Az első rész alapján a Mahershala Ali alakított Cornell “Cottonmouth” Stokes lesz a sorozat egyik főgonosza, akit szintén elég erőteljesen karakterizálnak, valószínűleg olyan mélyen megismerjük majd a motivációt, mint azt pl. Wilson Fisk esetében is bemutatták. A többi szereplő is feltűnően jól meg van alapozva, az Alfre Woodard alakította Mariah Stokes hatalomvágyának is szépen megágyaztak (pontosabban annak, milyen másként közelítik meg ők ketten a hatalom fogalmát), igaz ő politikai oldalról próbálja meg uralni a várost. Akad itt még egy érdekes szereplő, ő pedig Misty Knight (Simone Missick), aki egy igen dögös és bevállalós rendőrnő és akinek  már elsőre látásra remek a kémiája Mike Colterrel. Azt is meg kell jegyezni, hogy a Luke Cage-ben egyelőre nincs olyan sok karakter, mint a Netflix korábbi Marvel-univerzumos szériában és ez akár nagyon pozitívan is elsülhet, hiszen sokkal mélyebben karakterizálhatnak.

Összességében a Luke Cage egészen más sorozat, mint amit egy Marvel-szuperhőstől várnánk és sokan talán emiatt csalódni fognak benne, még másoknak üdítően fog hatni, hogy a Netflix ilyen széles skálán tudja mozgatni a képregényalapú sorozatait.