‘Mad Max – A harag útja’ premier előtti kritika

5 401

A poszt-apokaliptikus film keresztapja ? George Miller ? visszatért megmutatni, hogyan is kell a zsáneren belül egy monumentálisan friss akciófilmet összehozni, immár kisebb mértékű akart, vagy akaratlan homoerotikus kisugárzású jelmeztárral és az ausztrál akcentus kiirtásával.

Az első 2 Mad Max tagadhatatlan klasszikus (a harmadikról nem beszélünk), még akkor is, ha az utána más filmek által elcsépeltté tett hang design már nem olyan hatással bír, mint anno. Az első egy nyomatékos, súllyal bíró bosszútörténet, ami mesterien vezeti fel a poszt-apokaliptikus univerzumát, majd a második egy tömör akciófilm, aminek a már szellemileg kiégett Max Rockatansky áll a középpontjában, aki többé-kevésbé kényszerből segít kis egy rászoruló közösséget.

fury 1

Utóbbi mintájából kiindulva, a Fury Road is lényegében egy nagyszabású üldözési jelenet brutális akcióval ötvözve, amiben a Tom Hardy által alakított vonakodó hős szembeszáll az isteni státuszra emelt, túlvilági külsejű bandavezérrel, hogy  egy kisebb csoport menekülését, túlélését biztosíthassa. Most a főgonosz egyik kegyeltje, Furiosa imperátor (Charlize Theron) és a tulajdonként kezelt feleségei keresztezik Max útját, aki épp a szökevényeket üldöző fanatikus, Nux (Nicholas Hoult) kocsira szerelt vértáskája.

Amíg alapkoncepció szintjén teljesen hasonlítható a Road Warrior-höz, ez már ugyanannyira Furiosa filmje is, mint Max-szé és a technológia nyújtott lehetőségek révén, sokkal dinamikusabb, akciódúsabb egy élmény is, mint elődjei. Mint említettem, az ausztrál akcentus is eltűnt és a Tom Hardy-féle Max inkább szorongósan nemtörődöm, hiszen múltja szellemei kísértik, amit Mel Gibson karakterének nem  kellett ennyire látványosan érzékeltetnie. Ettől függetlenül fenyítő, veszélyt sugárzó marad a személye, aminek kétségnek nem hagy helyet egy későbbi jelenetben felmutatott, ijesztő nyugalommal véghez vitt vérontás, amit hasonlóan szubtilis viselkedésmód követett.

fury 2

Furiosa Max-nél szimpatizálhatóbb személye a társai iránti törődésben és egy velük megélt jobb, de attól még nem egy tejfölös szájú, vagy csöpögő női karakter, aki nem lenne meg a hős férfi nélkül. Sebezhetősége csupán abból jön, hogy nem annyira sérült, mint a tituláris karakter. Még Nux is, a minden áron bizonyítani vágyó vadgyerek is kap holmi emberséget komikus baklövései után.

Az antagonista hadvezér, Immortan Joe viszont teljesen más tészta. Ő inkább a mindenkit körülvevő világ nyers, brutális, önző megtestesítője. Az emberfeletti külseje pedig egy hanyatlani kezdő öregembert rejt, aki istenítve van a fenntartott álcája miatt és minden célja a saját istensége nyomatékosítása bármi áron. Minden az ő tulajdona és minden az ő irányítása alatt van.

fury 3

És, amíg minden amit eddig említettem, így van, ezek a lélegzetállító mozgó akciójelenetek közötti pár perces szünetekben érvényesülnek. Az igazi sztár itt Miller és az élő, lélegző és virító világ, amit praktikus effektusokkal, halálian jó, illetve durva hang design-nal, majd egy elbűvölő képvilággal hozott össze. Ami tökéletesen ötvöződik a szereplői őrültségével, vadságával és a káosz-irányított mindennapi élettel.

Még ha nem is lenne minden 10 percben egy jó öldökléssel ötvözött üldözés, simán az az élénk nappali vibráló sivatag, vagy az ugyanannyira tündöklő virító kék mocsár látványa is izgalmat hoz ki az emberből. De ha ez nem elég, ilyen tökéletesen koreografált és leforgatott folytonosan mozgó harcjeleneteket rég láthattunk. A vágások és ráközelítések óvatosan vannak kezelve, egyszer nem érződik, hogy a főszereplők nem komoly veszélyben lennének, vagy hogy a helyzet magaslatán lennének. Ehhez jár még a brutális zeneválasztás, a percenként eső hullák, robbanó járművek és az abszúrd mennyiségű vérszomj, amit az összkép és az antagonisták is átadnak.

Negatívumnak max az utolsó felvonásban már szinte várt, de váratlannak tűnni akaró emberségi pillanat Max részéről, majd az aztáni emlékeztető, hogy attól még az örök vándor marad, de ez annyira elenyésző része a filmnek, hogy csupán szőrszálhasogatás tárgya lehet.

Szóval, a Fury Road az év akciófilmjének is mondható lehetne, ha egyszerűen nem ez lenne 2015 eddigi legjobb mozija.