Filmsor - Mozifilmek, tévésorozatok, média

Már a yakuza sem a régi – THE OUTSIDER filmkritika

A dán filmrendező, Martin Zandvliet legújabb filmje már elérhető a Netflix kínálatában.

0
Az Oscar-díjas Martin Zandvliet rendezése az előzetes információk szerint nagyjából a kánaánt ígérte azoknak, akik szeretik a japán kultúrát, és mélyebb betekintést kívánnak nyerni a maffia sötét bugyraiba. Az előzetes remek volt, a színészgárda meggyőző, a történet maga pedig elég érdekes ahhoz, hogy nagy reményekkel várjuk a premiert. Aztán elkezdtem nézni a filmet, és kisvártatva jött is a feketeleves…

A The Outsider tagadhatatlanul gyönyörűen fényképezett, és ha csak filmes szakmai szemmel nézzük a technikákat amit a produkcióban alkalmaznak, akkor tényleg kiváló alkotásról beszélhetünk.

Sajnos ezektől eltekintve azonban nem nyújt akkora élményt a film megtekintése mint amire számítottam. Jared Leto alakítása hideg és távolságtartó, az érzelmek ilyen mértékű hiánya számomra kissé zavaró, és már-már parodisztikus hatást kelt. Leto mint volt amerikai katona túlságosan könnyedén illeszkedik be a japán alvilág legmélyebb bugyraiba, ami azért is különös mert mint tudjuk, ez egy rendkívül merev és zárt rendszer ami nem éppen az elfogadásról híres. Alapvetően a japán kultúra sajátossága a kívülállókkal szembeni elzárkózás, és ha a yakuzáról beszélünk akkor bizony nem elég a hagyományos tetoválások gyönyörű mintáinak magunkra varratása ahhoz, hogy teljes jogú tagjai legyünk ennek a szervezetnek.

Yakuza tetoválások

A japán maffia szervezet komoly tradicionális múltra tekint vissza, és egyáltalán nem jellemző rájuk a rejtőzködés, sőt… Büszkék hovatartozásukra, és mi sem lehetne ennek ékesebb bizonyítéka mint a gyakran az egész testfelületükön viselt bonyolult, de egyben gyönyörű minták kavalkádja. A tetoválás kettős célt szolgált, hiszen egyrészt az erőt hivatott jelképezni, másrészt pedig a harcok során a figyelemelterelésben vették hatalmas hasznát viselői. A tetoválásokat hagyományosan élesített bambusz és fém tűk segítségével készítették el ami természetesen egy igen hosszú és fájdalmas folyamat volt.

 

Nick Lowell (Jared Leto) villámgyorsan illeszkedik be, vállalva ennek a tagságnak minden kedvező, és persze kevésbé kedvező hozadékát. A filmben a tetováláson kívül azért akadnak olyan, a japán maffia szervezet berkein belül hagyományozódó és ismert rituálék is amik érdekesek lehetnek, főleg persze azoknak, akik még nem találkoztak ezekkel a szertartásokkal.

Yubitsume, avagy ujj rövidítés

Az öncsonkítás ezen válfaja több évszázados múltra tekint vissza, és tulajdonképpen a szamurájok hasfelmetszésének yakuzákra szabott, nem halálos kimenetelű változata. Mindkét rituálé az esetlegesen elkövetett hibák, szégyen lemosását szolgálta. Az ujj csonkítása főként a bakutók, vagyis a szerencsejátékban utazó yakuzák körében volt bevett szokás.

A II. világháború után a yubitsume már a kisebb vétségek elkövetése utáni vezeklés eszköze lett. Ez lehetett parancs megtagadás, sértés, kisebb árulás, kötelességmulasztás stb. Napjainkban már igen ritkán használják ezt a fajta vezeklési módszert, hiszen a hatóságoknak rendkívül szemet szúró lehet az öncsonkítás ezen fajtája.

 

Érzésem szerint ezt a témakört jobban is körül lehetett volna járni, és egyáltalán nem bántam volna, ha többet megtudunk Nick hátteréről, esetleg bepillantást nyerhetünk katonai múltjába. A The Outsider egyesíti magában mindazokat az alapvető formulákat, amiket már jól ismerünk az amerikai vagy japán gengszter filmekből. Amit pozitívumként említenék az az, hogy kétségtelenül érezhető a brutalitás, és nem csak azokban a jelentekben ahol éppen Nick, egy írógéppel veri szét honfitársa fejét, hanem egy egyszerű párbeszédnél is ami a yakuza tagjai közt zajlik le.

Az biztos, hogy a látvány néhol egészen szemet gyönyörködtető, és az akció jelenetek is pörgősek, jól megkoreografálták, viszont a előzetes után valami teljesen másra számítottam. Jared Letotól ennél sokkal többet vártam. Bevallott elfogultságom ellenére is csalódtam. Ismét egy jónak ígérkező film, ismét rengeteg kecsegtető lehetőség, és a végére ismét egy hatalmas pofára esés. Ami pedig számomra tovább bővíti a negatívumok széles skáláját az a történetbe beleszőtt szerelmi szál. Ha már ennyire véresen komolyan vesszük magunkat akkor ne erőltessük bele ezt az abszolút klisés részletet.

A második világháború utáni Japánban egy nyugati férfi csatlakozik a yakuzához.

40%
Gyenge

Nézhető, de könnyen felejthető alkotást hozott nekünk a Netflix ami biztosan nem lesz hatalmas közönségkedvenc. A látvány tetszetős, a jelmezek gyönyörűek, megkapjuk a gengszter filmek jól ismert sablonjait is, de a várt hatás elmarad. A filmnek vannak pozitívumai, viszont többségében inkább a negatívumok szúrnak szemet. Lazulós, nyugalmas estékhez kiváló választás, hiszen a vérnyomásunk garantáltan nem szökik majd az egekbe a tv képernyője előtt ülve. Kár érte...

  • Szerintem
Forrás http://bouryokudan.blogspot.hu offline.hu
Share This