Filmsor - Mozifilmek, tévésorozatok, média

Megérkezett a Lőpormágus-trilógia első kötete, a Vérrel írt ígéretek

0

Tamás tábornagy királyellenes puccsa korrupt arisztokratákat küldött a guillotine alá, és éhezőket juttatott kenyérhez. Egyúttal azonban háborút provokált a Kilenc Nemzetekkel, és belső támadásokat a királyhű fanatikusok részéről. Közben Tamás állítólagos szövetségesei, az Egyház, a munkások szakszervezete és a zsoldoscsapatok között kapzsi hatalmi harcok törnek ki.

Kifogyva a lehetőségekből, Tamás saját félelmetes lőpormágusi képességei mellett csak kevés bizalmasára támaszkodhat. Közülük leginkább saját elhidegült fiára, a megkeseredett Tánielre, aki  briliáns lövész és lőpormágus,  és Adamatra, egy nyugdíjazott rendőrfelügyelőre, akinek hűségét zsarolással teszik próbára.

A  külső és belső ellenség szorításában vergődve, felerősödnek a rémült suttogások pusztításról és halálról, és a földre visszatérő egykori istenekről. Persze, ezek csupán babonás vén parasztok legendái ? modern, tanult emberek már nem hisznek az ilyesmiben. Pedig talán jobban tennék?

A Legjobb fantasy debütálás David Gemmell Morningstar díjának nyertese 2014-ben.

A regény igazi különlegesség: míg stílusa igazodik a megismert és széles körben kedvelt fantasy stílushoz, addig nem a középkor lovagi idejéhez nyúl vissza, hanem a Napóleoni Háborúk és az azt megelőző nagy francia forradalom korához, ezzel olyan egyedi, eddig sosem látott hangulatot és világot teremtve, amellyel gond nélkül megnyerte a Legjobb fantasy debütálásért járó David Gemmel Morningstar díjat.

Nekünk, magyaroknak azért is külön érdekes a kötet, mert McClellan a XIX. század eleji hangulat még jobb felidézése érdekében több magyar vagy magyaros nevet használ a regényben: találkozunk Lajos nevő lőpormágussal, a királyság elleni forradalom hadvezérét Tamásnak hívják, míg hazájának fővárosa Adopest ? és ez még csak néhány a számtalan érdekesség közül.

Fantasy könyvektől szokatlan módon történelmi szempontból is jelentős: a szerző intenzív utánanézésének köszönhetően a napóleoni harcok háborúja élénk és hiteles módon kerül leírásra ? és keveredik természetfeletti, mágikus technikákkal és eseményekkel. A mágiarendszer megalkotása rendkívül alapos, emiatt a könyvet szokás ?hard fantasy? zsánerbe is sorolni.

Share This