Filmsor - Mozifilmek, tévésorozatok, média

Megfejtették a Voynich-kéziratot

Úgy néz ki, hogy mégsem idegen lényektől származik a szöveg

0

Azaz nem magát a kézirat tartalmát, hanem a nyelvet amelyen íródott.

Számtalan szaktekintély, vagy éppen hobbi nyelvész próbált rájönni a különleges könyv ezidáig megfejthetetlennek hitt rejtélyére. Amit az emberi elme képtelen volt dekódolni, azt úgy tűnik, hogy a mesterséges intelligencia megoldotta. Két kanadai tudós ugyanis ezzel a módszerrel próbálta visszafejteni a kézirat tartalmát, és próbálkozásaikat siker koronázta.

Jelenlegi ismerteink szerint a Voynich-kézirat 1420 körül keletkezett, nevét arról a  könyvkereskedőről kapta aki annak idején felfedezte, illetve ismertté tette a művet. Rendkívül érdekes könyvről van szó, hiszen a szöveg megfejthetetlenségén kívül olyan abszurd és néhol bizarr képeket tartalmaz ami találgatások melegágyat képezi.

Greg Kondrak és Bradley Hauer duója a mesterséges intelligenciával kiegészülve arra a következtetésre jutott, hogy bizony a kézirat alapja a héber nyelv. A betűket egy adott mintázat szerint átrendezték, így anagrammákat hoztak vagy hozott létre a könyv írója, és ha ez nem lenne még elég, csavart rajta egyet, és alfagrammákkal is megnehezítette a szöveg visszafejtését. A helyzet jelenleg úgy áll, hogy a jövőben valószínűleg megismerkedhetünk majd a Voynich-kézirat teljes tartalmával, ugyanis a kutatóknak az első sort már sikerült is lefordítaniuk.

„(A nő) javaslatokat tett a papnak, a ház emberének és nekem és az embereknek.”

Share This