Filmsor - Mozifilmek, tévésorozatok, média

Megkapó egyszerűség Oslóban – Hóember filmkritika

The Snowman (2017)

0

Jo Nesbo a huszonegyedik század krimi irodalmának egyik legnagyobb alakja. Művei rendszerint magukkal ragadóak, csavarosak és a maguk éjfekete, pesszimista módján rendkívül hangulatosak. A mester legfontosabb alkotása a Harry Hole-széria, amelynek főhőse a műfaj kultikus karaterévé vált az évek alatt. A legendás nyomozó most a mozivásznon is bemutatkozik, méghozzá a regényszéria legkiemelkedőbb részének adaptációjában. De vajon a film is kiemelkedőre sikerült? Hááát…

 

Harry Hole (Michael Fassbender), az osloi rendőrség gyilkossági nyomozója vodkás üvegről vodkás üvegre él, álmatlanságtól szenved és volt párjára (Charlotte Gainsbourg) vágyik. Szenvedéseit enyhítené, ha érkezne egy ügy, valami, amin dolgozhat. Az új kihívás titokzatos, baljós események láncolataként teszi tiszteletét. Eltűnt nők, édesanyák kerülnek a középpontba és egy titokzatos alak, aki hóembert épít a bűntett helyszínén.

Aki olvasta Nesbo Hole-könyveit, tudja jól, hogy a főhős Harry elképesztően sokrétű, komplex figura tele fájdalommal és karakterleírásba szabott társadalomkritikával. A Hóember filmadaptációjának egyik legfőbb kérdése az volt, hogy ez a remek figura vajon miként fog manifesztálódni a vásznon. Szerencsére ezen a téren nem lehet túl sok okunk a panaszra. Michael Fassbender kiváló választás volt a szerepre, és a karakter megírása is viszonylag jól sikerült. A mindenhol tiszavirágéletű álomba merülő, alkoholista nyomozó képe a bevezetésben néha túlzó hatásúra, enyhén komikusra sikerül, de összességében remekül átjön a szenvedéssel dúsított összkép, na meg Hole nyomozói nagysága.

Nem egy karrierje csúcsán járó nagy rendőrt látunk, hanem valakit, akit alaposan megvert az élet, és most még egyszer, újra harcba kell szállnia a jó ügy érdekében.

A Hóember legnagyobb hibája az, hogy maga a szóban forgó harc sikerült meglehetősen laposra. A forgatókönyv cselekményvezetése rendkívül egyszerű, nem veti meg a sablonokat, a befejezést pedig elég kellemetlen mértékben kiheréli. Korrekt krimiről van szó, a sztorivonalnak megvan a maga logikája, a karakterek érthető motivációval rendelkeznek, viszont amikor ránézünk a kontextusra, a szétfagyott skandináv pokolra, akkor sokkal, de sokkal többet várnánk. Már csak azért is, mert az eredeti regényt ismerve elmondható, hogy csupán másolni kellett volna Nesbo komplex, pszichothrillerrel átitatott mesterművének motívumait, ám erről a film készítői valamiért lemondtak. Lehet, hogy féltették a nézőket (na meg a bevételt) az eredeti történet lesújtó, sokkoló fordulataitól.

Tomas Alfredson rendező azért igyekszik jól teljesíteni. Ez persze a minimum, hiszen az úriember alkotott már szép dolgokat korábban is. Ezúttal is igyekszik ügyesen megfogni a történet, vagy inkább a karakterek energiáit, ebből pedig egész jól működő képsorok kerekednek.

A Hóember, ha már a forgatókönyv szintjén gyengébb teljesítményt nyújt, legalább a képi megvalósítás oldaláról kellemes moziélménnyel kecsegtet. A produkció jól kihasználja a fehérbe öltözött, jéghideg kontextust, némelyik nagytotál kifejezetten letaglózóra sikerül. Emellett megemlíthetjük a vágást is, amely hatásos dinamikát kölcsönöz az akcióknak, sőt, még a filmzene is egészen hangulatos.

Fassbender hatásos játékán kívül is elmondható, hogy a készítők nem kockáztattak a casting során. Az alkotás színészgárdáját jól bejáratott, megbízható művészek erősítik. Charlotte Gainsbourg számára ez a szerep nem lehetett túl megerőltető (Lars von Trier után ugye), és Rebecca Ferguson is szépen helytáll a produkció egyik legérdekesebb, bár nem eléggé kihasznált karakterének bőrében. J.K. Simmons annak ellenére jó, hogy figurája eléggé csak lóg a levegőben, a prímet azonban a flashbackekben feltűnő Val Kilmer viszi, aki lenyűgözően hozza a bergeni alkoholista zsarut.

 

70%
Egész jó

A Hóember összképe végső soron összeáll korrekt egésszé. A hó tapad, ám a túlságosan leegyszerűsített cselekmény okán mégsem annyira szikrázóan fehér, ahogy azt sokan vártuk a produkciótól.

  • Szerintem
Share This