Megkegyelmezett hazánknak a Disney?

Jelenet a Moana című animációs fimből. Forrás: Disney
0 204

2013 nyarán, mikor a Vasember 3. kamerás kópiája hazánkból került fel elsőként a netre, a Disney példát statuálva általános embargóval sújtotta hazánkat, azaz minden bemutatójuk csak az amerikai premiert követő héten futhatott be hozzánk – emlékeztet az IGN.

Jelenet a Moana című animációs fimből. Forrás: Disney
Jelenet a Moana című animációs fimből. Forrás: Disney

Mivel a Marvel-filmeknél az a standard, hogy Európában egy héttel az amerikai premier előtt debütálnak, ez a képregényház filmjei esetében nálunk két hetes csúszást jelentett a környező országokhoz képest. A Star Wars 7-tel aztán megkegyelmezett nekünk a Disney és úgy tűnik, hogy  jövőben is eltekintenek a korábban ránk szabott büntetés felett.

Mint a portál írja  a Viharlovagok is a világpremier hetében startolt el nálunk, és a Disney első idei animációs filmje, a Zootropolis: Állati nagy balhé is (egy nappal) az amerikai bemutató előtt fut be a magyar mozikba.

A Disney filmjeit forgalmazó Forum Hungary honlapja szerint további idei filmek is megkapják az enyhítést. Az Amerika Kapitány: Polgárháború május 12-e helyett május 5-én, a Szenilla nyomában június 23-a helyett június 16-án, a Doctor Strange november 10-e helyett november 3-án, legmegnyugtatóbb hírként pedig a Rogue One: A Star Wars Story december 22-e helyett december 15-én, egy nappal az amerikai premier előtt rajtol el a magyar mozikban. Úgyhogy idén sem kell lefújni a karácsonyt.

Érdekes módon az Amerikában április 15-én elstartoló A dzsungel könyve egyelőre marad április 21-én, az Alice Tükörországban június 2-án indul itthon (az USA-ban május 27-én), a Pete’s Dragon is augusztus 18-án jön (míg odaát augusztus 12-én), és a tengerentúlon november 23-án induló Moana is őrzi a december 1-jei magyar premierdátumot