Filmsor - Mozifilmek, tévésorozatok, média

Megrontott múlttal, érdemi jövő nélkül – A Viszkis filmkritika

The Whiskey Bandit (2017)

0

Köszönöm Antal Nimródnak, hogy újra Magyarországon forgatott filmet! A Viszkissel új szintre emelte az elmúlt évek hazai filmreneszánszát.

 

Meggyőződésem, hogy Antal Nimródnak kizárólag itthon kellene filmet csinálnia, mert annak idején már a Kontrollal is bizonyította, hogy nagyon érti, és képes hatásosan megmutatni a magyar valóság kegyetlenebb oldalát. Most A Viszkissel, Magyarország egyik legismertebb bűnelkövetőjének vászonra adaptált történetével újfent megmutatja komplex tehetségét, az elmúlt esztendők legemlékezetesebb hazai mozgóképét prezentálva.

Ebbe belebújt az ördög. Ambrus Attilát (Szalay Bence) már gyerekkorában így szidta a pap. Az erdélyi fiú bizonytalan családi helyzete miatt hamar intézetbe került, ahonnan Nicolae Ceaușescu rémuralma alatt hívták be katonának. Nem sokkal később Magyarországra szökött és gyerekkori álmának hódolva megkísérelt jégkorong karriert építeni. Hamar rá kellett jönnie, hogy az állampolgárság megszerzése számára rendkívül nehéz feladat lesz. Pénzre volt szüksége. Ekkor rabolt először. Ekkor indult útjára a viszkis bankrabló legendája.

Ambrus Attila története a teljes mértékben ellehetetlenített sors kálváriája. Antal Nimród fájó és mélyen gyökerező tragédiát fest le a részletesen kidolgozott karakterrajzon keresztül. Lehet, hogy az ábrázolásmód helyenként túlzottan végletes, de az biztos, hogy minden jelenet megtalálja a húrt, amit meg kell pendíteni ahhoz, hogy jól működjön a produkció atmoszférája. Ambrus Attila élete kezdettől a rosszba tart, nincs aki bízzon benne, és amerre jár, ott még a villanykörték is azon nyomban kiégnek. Ez kegyetlen és szürke, egy hibásan működő rendszer által kalibrált, kelet-európai predesztináció.

A Viszkis kényes, feszült problémakört feszeget. Lehet legalább részben mentség a törvényszegésre a sérült gyerekkor és az egyént érő temérdek igazságtalanság? Mentesít-e a cudar sors az elkövetett bűnök alól? Ambrus Attila esetében értelemszerűen csak és kizárólag azért gondolkodhatunk ezeken a kérdéseken, mert a főhős soha nem követett el súlyos testi sértést vagy gyilkosságot. De számtalan nehéz napot, sokkos negatív élményt okozott a banki dolgozóknak és a rablások alatt az intézményekben tartózkodó kuncsaftoknak, valamint a biztonsági őröknek.

Ez utóbbi az Ambrust a börtönben kihallgatássorozatnak alávető nyomozó (Schneider Zoltán) legfőbb érve. A nyomozó, aki Schneider Zoltán lélegzetelállítóan erőteljes és megrendítően mély alakításában képviseli mindazt a stresszt és félelmet, ami a viszkis körül formálódó médiashow mögött valójában meghúzódhatott. A két karakter feszült dialógusain keresztül érdekfeszítő retrospektív történetvezetés jelenik meg, amely a rendőr és a bűnöző játszmája által teljesedik ki nagyszabású drámai filmélménnyé.

Igen, valóban erős a drámai szál, de A Viszkis mégiscsak akciófilm elsősorban. Mert Ambrus Attila világában nem csak az állampolgársági papírokat, a piát, a luxust és az utazásokat, hanem magát a szerelmet is pénzért adják. És ez egyenes út a feszültségbe, amelyre Antal Nimród úgy érzett rá, mint újszülött vámpír a friss vérre. A film akcióműfaji vonala viszonylag lassan bontakozik ki, ám amint Ambrus karakterdrámája eléri a töréspontot, amikor jön az első rablás stressze, és szénsavmentes vízként csúszik le a bátorító tömény, megkezdődik az őrült rohanás.

Antal Nimród fantasztikus jeleneteket komponált. A bankrablásokat bemutató képsorokból csak úgy ömlik az adrenalin, a vágás elsőosztályú, a zenei aláfestések pedig hozzák azt a pluszt, ami még pont kell ahhoz, hogy egészségügyi kockázatot magában hordó erővel szoríts rá moziszéked karfájára.

A Viszkis drámai és akciófilmes vonásokat is magán visel, ez tény. Ugyanakkor elsősorban mégis életrajzi filmről beszélhetünk, és ebben a vonatkozásban visszaköszönnek a jól ismert amerikai mozgóképes fogások. Ez azonban nem baj, mert az író-rendező kiválóan érzett rá arra, hogy miként kell ezeket a paneleket ügyesen ábrázolni a magyar kontextusban, így lehet, hogy a narratíva nagy általánosságban nem eredeti, ám az biztos, hogy a hazai filmiparban valami egészen újat, energikusat és nagyszerűt mutat.

90%
Kiváló

Antal Nimród tehát hazatért, és a végeredményt látva ez megér legalább egy pezsgőbontást. A Viszkis hozza mindazt, amit a legpozitívabb várakozások megfogalmaztak. Ha eddig nem tetted, most, ezzel az alkotással kezdd el a magyar filmek fogyasztását!

  • Szerintem
Share This