Filmsor - Mozifilmek, tévésorozatok, média

Mégsem díjazzák a népszerű filmeket az OSCAR-on

Az Akadémia a reakciókat látva visszavonulót fújt, mégsem hoznak létre új kategóriát.

0

Még augusztus közepén jelentették be, hogy új Oscar-kategóriát hoznak létre azoknak  filmeknek, amelyeket imádott a közönség.

Az Amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (AMPAS) azonban semmilyen konkrétummal nem szolgált azt illetően, hogy milyen feltételek alapján lehet Oscar-jelölt egy népszerű filmből, egyáltalán miben mérik majd a népszerűséget. Már akkor kicsit az volt az érzése, hogy az AMPAS létrehozott gyorsan egy új kategóriát – például a Mission: Impossible – Utóhatás féle közönségsikereknek -, de fogalmuk sincs, hogy milyen mérőszámok, megítélés alapján döntsék el egy filmről, hogy az népszerű.

A dolog most jegelésre, átalakításra kerül, legalábbis az Akadémia legfrissebb közleménye szerint rájöttek, hogy elkapkodták a dolgot.

“Rengeteg vegyes reakció érkezett az új díj bejelentése kapcsán, ami ráébresztett minket, hogy a dolog további tervezést igényel a részünkről. Ez nem jelenti persze azt, hogy teljesen elfordulunk az ötlettől: már eddig is vezettünk be komoly változtatásokat az Oscar-gála menetét illetően, és erről továbbra sem mondunk le, ugyanis a megújulás nagyon fontos része annak, hogy fenntartsuk az elmúlt 90 év örökségét.” – írja közleményében az AMPAS.

Az augusztusi bejelentés egyébként nem csak a közösségi médiában szült botrányt, de a filmes iparban is. Sokak szerint a lassan mindent felvásárló Disney helyezett nyomást az AMPAS-ra, ugyanis a Disney stúdió azt szeretné, ha olyan filmek, mint a Fekete Párduc, vagy a Bosszúállók: Végtelen háború az Oscar-díj közelébe kerülnének.

Jövőre február 24-én, immár 91. alkalommal 24 kategóriában adják át az Oscar-díjakat. A ceremónia a korábbiakhoz képest egy órával rövidebb, háromórás lesz, hat-nyolc kategóriában a televíziós közvetítés reklámszüneteiben adják át a díjakat.

Share This