Filmsor - Mozifilmek, tévésorozatok, média

Meleg vagyok – vallotta be a szexuális zaklatással vádolt Kevin Spacey

0

Kevin Spacey-t is szexuális zaklatással vádolják: egy 30 éves ügyet elevenített fel a mostanság a Star Trek: Discovery sorozatban látható Anthony Rapp színész. Kevin Spacey – bár nem emlékszik – nem tagadja az esetet, sőt coming outolt egyet.

Anthony Rapp
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Gmail
  • reddit
  • LinkedIn
  • Tumblr
Anthony Rapp

A színész nem csupán coming outolt: a Weinstein-ügy kapcsán róla is kibukott egy zaklatási eset, mellyel Anthony Rapp, a Bohém élet című musical – magát queernek, biszexuálisnak valló – sztárja vádolta meg, ezért döntött úgy, hogy tiszta vizet önt a pohárba, és egyben bocsánatot kér a színésztől, amiért illetlenül nyúlt hozzá.

Rapp azt állította, hogy egy partin volt az Oscar-díjas sztárnál, aki – miután a vendégek távoztak – az ágyába vonszolta őt, és megpróbált ráfeküdni. Az akkor 14 éves Rapp idegesen lelökte magáról az erősen ittas sztárt, majd távozott. Spacey ugyan nem emlékezett az esetre, ami harminc évvel ezelőtt történt, ráadásul maga is úgy véli, hogy csak az alkohol hatására cselekedett ilyen elfogadhatatlanul, azonban ez adta meg neki a lökést ahhoz, hogy felvállalja a másságát.

Mivel Rapp akkor még nem állt készen arra, hogy akár csak a családja előtt felvállalja homoszexualitását, az incidensről mélyen hallgatott, és úgy volt vele, hogy az akkor 26 éves Spacey-t amúgy sem nagyon ismerik New Yorkon kívül, kismillió hasonló kvalitású színész van, soha nem fognak összetalálkozni még egyszer. Aztán 1988-ban a Dolgozó lány című filmben a filmvásznon látta viszont, amitől felébredtek az emlékei. 1990-ben és 1992-ben is beszélt a zaklatásról a barátainak, de soha nem tett hivatalos feljelentést.

Kevin Spacey azt mondta, hogy eddig biszexuálisként élt, de mostantól egyértelműen homoszexuális, vagyis kizárólag a férfiakhoz vonzódik.

Nagyon tisztelem Anthony Rapp munkásságát, éppen ezért magam is elszörnyedtem a vallomása hallatán. Őszintén mondom, hogy nem emlékszem az esetre, de ha valóban megtörtént, akkor mélységesen sajnálom a viselkedésemet – és főként azt, hogy ez benne ilyen mély nyomot hagyott, amivel ennyi éven át együtt kellett élnie.Mindenesetre ez az ügy felnyitotta a szememet, és egy vallomással tartozom. Életem során számos nőt és férfit szerettem, és számos nővel és férfival kerültem romantikus viszonyba. Úgy döntöttem, hogy ezentúl meleg férfiként élem az életemet. Szeretném ezt őszintén és nyitottan kezelni, és ez azzal kezdődött, hogy önvizsgálatot tartottam magamnál – írta Twitteren a Kártyavár sorozat 58 éves sztárja.

A meleg közösség egy emberként állt ki Kevin Spacey ellen, szerintük ugyanis nyilvánvaló, hogy a színész ezzel próbálja a saját kezébe venni az ügy tálalását, hogy ne a zaklatásról legyen szó, hanem arról, hogy részeg volt, illetve hogy mostantól meleg emberként él tovább. Manapság sokkal kevésbé számít politikai tettnek, ha valaki vállalja homoszexuálitását, ennek ellenére a közösség úgy érzi, Spacey ezzel sokat árt az ügyüknek.

Az itthon nem igazán ismert, az Egyesült Államokban viszont nagy népszerűségnek örvendő és nyíltan meleg komikus, Billy Eichner elsők között írt véleményt a Spacey-ügyről Twitteren: „Kevin Spacey nyilatkozata. Nem. Ki van zárva. Nem.”

Rose McGowan, a Weinstein elleni ügy egyik kulcsfigurája a médiának üzent, és azt kérte: a sajtómunkások továbbra is segítsenek abban, hogy felerősítsék az áldozatok hangját, illetve működjenek közre, hogy egyenlőbbek legyenek a feltételek Hollywoodban.

A legnagyobb tiltakozást az váltotta ki, hogy Spacey-nek miért kellett egy ilyen súlyos ügyet összemosnia azzal, hogy vállalja szexuális identitását. Ráadásul ezzel rengeteget árthat az LMBTQ-közösségnek, hiszen – ahogy írják – attól, hogy valaki meleg, még nem lesz elfogadható a 14 éves fiúk molesztálása.

A Harvey Weinstein-ügy az egész világon óriási hullámokat vert. Hollywoodban sorra jöttek elő az emberek a saját szexuális zaklatási történetükkel. Megvádolták George H. W. Busht, Gianni Versacét, Lars Von Tiert, és még több tévés és stúdiós főnöknek kellett távoznia azok után, hogy szexuális zaklatással hozták összefüggésbe a nevüket.

Érdekesség, hogy Seth MacFarlane-nek erről is lehetett tudomása, hiszen ahogy az egyik Oscar-gálán arról beszélt, hogy a színésznőknek nem kell többé úgy tennie, mintha vonzódnának Harvey Weinsteinhez, úgy egy 2005-ös Family Guy epizódban is van egy jelenet, amelyben Stewie Griffin meztelenül szalad miközben azt kiabálja: Segítség, most szöktem meg Kevin Spacey pincéjéből.

 

Share This