Filmsor - Mozifilmek, tévésorozatok, média

Miért a Halálos fegyver sorozat az évtized legnagyobb bűnös élvezete?

0

A guilty pleasure (bűnös élvezet) címkével azokat a sorozatokat látjuk el, amelyhez nem kell túl nagy érzelmi vagy mentális beruházás, a cselekmény mondhatni primitív, az epizódok és a párbeszédek repetitívek, a fordulatok kiszámíthatóak, a nyomok felderítéséhez nem kell Sherlock Holmes-nak lennünk, még a karaktereik megfejtéséhez sem kell szociológiai tanulmányokat fellapoznunk.

Ilyesfajta bűnös élvezetre jó példa a Haven sorozat, de ilyen a Hawaii Five-0, vagy az idén feltámasztott MacGyver sorozat is, és ilyen a Halálos fegyver sorozatos változata is. Utóbbi ráadásul messze a legjobb a jelenleg futó összes guilty pleasure sorozat közül.

Matt Miller a Chuck sorozatban rakta le, vagy inkább sajátította el a titkának alapjait, majd ezt a Mindörökkében (Foreverben) még magasabb szintre emelte, hogy végül a Halálos fegyverben csúcsra járassa azt, hogy nem feltétlenül szükséges ahhoz egy férfit és egy nőt nyomozni küldeni, hogy egy sorozat érzelmes legyen, a Lethal Weaponban ugyanis olyan módon működik a férfi-férfi kémia, ahogy eddig nem sok sorozatban – pedig ugye a különböző nyomozópárosoktól hemzseg a padlás – a Lethal Weaponban pedig nem is rejtik ezt vége alá, már többször előfordult egy – egy Starsky és Hutchos vagy hasonszőrű kiszólás.

Persze ehhez remek alapot adnak a Halálos fegyver-filmek, hiszen a halálvágyó Riggs és a – felesége parancsára – magára nagyon vigyázó, mégis mindenben a társával tartó Murtaugh karaktere alapvetően tűz és víz, együtt mégis kiváló párost alkotnak.

Danny Glover és Mel Gibson a Halálos fegyverben
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Gmail
  • reddit
  • LinkedIn
  • Tumblr
Danny Glover és Mel Gibson a Halálos fegyverben

Bármennyire is volt zseniális Mel Gibson Riggs őrmestere és bármennyire zseniális Clayne Crawford Riggse is, egyszerűen nem működne az afro oldalborda nélkül. Ahogy a filmben Danny Glover, úgy a sorozatban Damon Wayans is csak “árnyéka” a társának, de éppen ez az ami nem rosszat tesz a történettel, hanem sokkal inkább jót.

Nem apa-fiú kapcsolatról és nem is mentor-tanítvány kapcsolatról beszélhetünk az esetükben, hanem egy furcsa függőségről egymás iránt, még akkor is, ha a guilty pleasure sorozatok legnagyobb ismertetőjeleként maga a csapatépítés nagyjából az első rész első felében le lett tudva.

Ha röviden és tömören össze kellene foglalni a Halálos fegyver sorozatot, akkor az nagyjából ennyi lenne. A veterán családos rendőr Roger Murtaugh új társat kap a feleségét egy balesetben elveszítő, vakmerő és halálvágyó Martin Riggs személyében. A két rendőr nagyon sokban különbözik egymástól, ám amikor Los Angeles biztonságáról van szó, akkor tökéletes csapatként működnek.

Na, ez a fenti leírás lenne az, aminek hatására biztosan nem érdekelne engem a Halálos fegyver sorozat, hiszen legalább 12 egy tucatot láttunk ilyenből az elmúlt években. Csak hogy a Halálos fegyverben megvan az az érzelmi plusz, ami megvolt például a Mindörökkében is. Matt Miller ugyanis nem sajnálja az időt arra, hogy különböző érzelmekkel árnyalja a karaktereit, hogy két jelenettel később egy remek egysorossal, vagy valami hatalmas akciójelenettel oldja fel a már depresszióba hajló hangulatunkat.

Roger Murtaugh egy nagycsaládos veterán rendőr, aki már csak emiatt is, de három gyermeke miatt is kerüli a kockázatot, ha teheti, hogy minden nap hazatérhessen a feleségéhez és családjához. A sztoriban nem csak Murtaugh a fontos, hanem a teljes família fontos szerepet tölt be, hiszen ezzel is árnyalni tudják Murtaugh karakterét és ezzel is nagyobb szakadékot tudnak mutatni közte és társa közt.

Riggs miután egy balesetben elveszítette feleségét és meg nem született gyermekét ezzel szemben teljes magányban tölti a mindennapjait és a szó legszorosabb értelmében öngyilkos hajlamaival küzd vagy éppen engedi szabadjára azt. A Murtaughval való találkozása, majd Murtaugh családjának megismerése azonban elég nagy fordulatot hoz mindkettejük életébe, hiszen bizonyos szempontból kihívást szolgáltatnak egymásnak.

Még Murtaugh Riggs mellett újra tökös zsarunak érezheti magát és ha kell, akkor egy felhőkarcoló ablakából is kiugrik, addig Riggs számára Murtaugh és családja tulajdonképpen magát az életet jelenti.

A Halálos fegyver sorozat nem akarja újra feltalálni a haverzsaru sorozatok műfaját, sokkal inkább mélyebben értelmezi azt és annak ellenére, hogy hozott anyagból készült teljesen saját identitással bír és semmilyen filmes előtudás nem szükséges ahhoz, hogy hétről hétre élvezhessük a sorozatot.

Ráadásul mindezt úgy tudják tálalni, hogy bőven kapunk akció- és üldözési jelenteket; vidám, zenés pillanatokat; egysorosokat, családi veszekedéseket, hogy aztán pár pillanattal később azon morfondírozzunk ismét, hogy van-e élet az élet után.

A Halálos fegyver sorozat nem innovatív és nem nagyszerű, a Halálos fegyver sorozat nem spanyolviasz, csak éppen az a bromantikus sorozat, amit jó egy évtizede várunk. És nem mellesleg hamarosan Magyarországon is látható lesz.

Az RTL Klubra jön a Halálos fegyver sorozat

Share This