Miért a Halálos fegyver sorozat az évtized legnagyobb bűnös élvezete?

Photo Credit: FOX
0 1 038

A guilty pleasure (bűnös élvezet) címkével azokat a sorozatokat látjuk el, amelyhez nem kell túl nagy érzelmi vagy mentális beruházás, a cselekmény mondhatni primitív, az epizódok és a párbeszédek repetitívek, a fordulatok kiszámíthatóak, a nyomok felderítéséhez nem kell Sherlock Holmes-nak lennünk, még a karaktereik megfejtéséhez sem kell szociológiai tanulmányokat fellapoznunk.

Ilyesfajta bűnös élvezetre jó példa a Haven sorozat, de ilyen a Hawaii Five-0, vagy az idén feltámasztott MacGyver sorozat is, és ilyen a Halálos fegyver sorozatos változata is. Utóbbi ráadásul messze a legjobb a jelenleg futó összes guilty pleasure sorozat közül.

halalos-fegyver-riggs-es-murtaughMatt Miller a Chuck sorozatban rakta le, vagy inkább sajátította el a titkának alapjait, majd ezt a Mindörökkében (Foreverben) még magasabb szintre emelte, hogy végül a Halálos fegyverben csúcsra járassa azt, hogy nem feltétlenül szükséges ahhoz egy férfit és egy nőt nyomozni küldeni, hogy egy sorozat érzelmes legyen, a Lethal Weaponban ugyanis olyan módon működik a férfi-férfi kémia, ahogy eddig nem sok sorozatban – pedig ugye a különböző nyomozópárosoktól hemzseg a padlás – a Lethal Weaponban pedig nem is rejtik ezt vége alá, már többször előfordult egy – egy Starsky és Hutchos vagy hasonszőrű kiszólás.

Persze ehhez remek alapot adnak a Halálos fegyver-filmek, hiszen a halálvágyó Riggs és a – felesége parancsára – magára nagyon vigyázó, mégis mindenben a társával tartó Murtaugh karaktere alapvetően tűz és víz, együtt mégis kiváló párost alkotnak.

Danny Glover és Mel Gibson a Halálos fegyverben
Danny Glover és Mel Gibson a Halálos fegyverben

halalos-fegyver-sorozat-riggs-setalBármennyire is volt zseniális Mel Gibson Riggs őrmestere és bármennyire zseniális Clayne Crawford Riggse is, egyszerűen nem működne az afro oldalborda nélkül. Ahogy a filmben Danny Glover, úgy a sorozatban Damon Wayans is csak “árnyéka” a társának, de éppen ez az ami nem rosszat tesz a történettel, hanem sokkal inkább jót.

Nem apa-fiú kapcsolatról és nem is mentor-tanítvány kapcsolatról beszélhetünk az esetükben, hanem egy furcsa függőségről egymás iránt, még akkor is, ha a guilty pleasure sorozatok legnagyobb ismertetőjeleként maga a csapatépítés nagyjából az első rész első felében le lett tudva.

Ha röviden és tömören össze kellene foglalni a Halálos fegyver sorozatot, akkor az nagyjából ennyi lenne. A veterán családos rendőr Roger Murtaugh új társat kap a feleségét egy balesetben elveszítő, vakmerő és halálvágyó Martin Riggs személyében. A két rendőr nagyon sokban különbözik egymástól, ám amikor Los Angeles biztonságáról van szó, akkor tökéletes csapatként működnek.

halalos-fegyver-sorozat-robbanasNa, ez a fenti leírás lenne az, aminek hatására biztosan nem érdekelne engem a Halálos fegyver sorozat, hiszen legalább 12 egy tucatot láttunk ilyenből az elmúlt években. Csak hogy a Halálos fegyverben megvan az az érzelmi plusz, ami megvolt például a Mindörökkében is. Matt Miller ugyanis nem sajnálja az időt arra, hogy különböző érzelmekkel árnyalja a karaktereit, hogy két jelenettel később egy remek egysorossal, vagy valami hatalmas akciójelenettel oldja fel a már depresszióba hajló hangulatunkat.

Roger Murtaugh egy nagycsaládos veterán rendőr, aki már csak emiatt is, de három gyermeke miatt is kerüli a kockázatot, ha teheti, hogy minden nap hazatérhessen a feleségéhez és családjához. A sztoriban nem csak Murtaugh a fontos, hanem a teljes família fontos szerepet tölt be, hiszen ezzel is árnyalni tudják Murtaugh karakterét és ezzel is nagyobb szakadékot tudnak mutatni közte és társa közt.

halalos-fegyver-riggs-felesegeRiggs miután egy balesetben elveszítette feleségét és meg nem született gyermekét ezzel szemben teljes magányban tölti a mindennapjait és a szó legszorosabb értelmében öngyilkos hajlamaival küzd vagy éppen engedi szabadjára azt. A Murtaughval való találkozása, majd Murtaugh családjának megismerése azonban elég nagy fordulatot hoz mindkettejük életébe, hiszen bizonyos szempontból kihívást szolgáltatnak egymásnak.

halalos-fegyver-murtaugh-es-a-felesegeMég Murtaugh Riggs mellett újra tökös zsarunak érezheti magát és ha kell, akkor egy felhőkarcoló ablakából is kiugrik, addig Riggs számára Murtaugh és családja tulajdonképpen magát az életet jelenti.

A Halálos fegyver sorozat nem akarja újra feltalálni a haverzsaru sorozatok műfaját, sokkal inkább mélyebben értelmezi azt és annak ellenére, hogy hozott anyagból készült teljesen saját identitással bír és semmilyen filmes előtudás nem szükséges ahhoz, hogy hétről hétre élvezhessük a sorozatot.

halalos-fegyver-riggs

Ráadásul mindezt úgy tudják tálalni, hogy bőven kapunk akció- és üldözési jelenteket; vidám, zenés pillanatokat; egysorosokat, családi veszekedéseket, hogy aztán pár pillanattal később azon morfondírozzunk ismét, hogy van-e élet az élet után.

A Halálos fegyver sorozat nem innovatív és nem nagyszerű, a Halálos fegyver sorozat nem spanyolviasz, csak éppen az a bromantikus sorozat, amit jó egy évtizede várunk. És nem mellesleg hamarosan Magyarországon is látható lesz.

Az RTL Klubra jön a Halálos fegyver sorozat