Miért nem tud tényező lenni a TV2?

1 324

Nem azért, mert az RTL Klub mindent jobban csinál, hanem azért, mert a TV2 minden rosszul.

Nem azért, mert a TV2 párttévé lett, hanem azért, mert még azokat sem tudja megszólítani, akikhez szól.

Röviden ennyi. Bővebben sokkal komolyabb gondok vannak.

A múlt heti nézettségi adatok több mint siralmasak, de nagyjából mindent elmondanak arról, hogy hol tart jelenleg a TV2.

Ezek voltak a múlt hét legnépszerűbb műsorai. Pirossal az RTL Klub, kékkel a TV2 műsori láthatóak. (Zölddel a köztévé.)

Forrás: Index.hu
Forrás: Index.hu

Ez alapján kijelenthető, hogy a TV2-nek egyetlen műsora van, amit még megnéznek az emberek, ez pedig a kormánypropagandává lett Tények, illetve egyszer a Jóban Rosszban is oda tudott férni.

A teljes lakosságra lebontva már kicsit más a helyzet, bár összességében itt sem sokat változik a kép.

Forrás: Index.hu
Forrás: Index.hu

Ami feltűnő, hogy a Híradón Tényeken és a magyar szappanoperán kívül egyetlen film vagy sorozat sem volt, ami megmozgatta volna a nézőket, miközben a rivális RTL Klub nem csak a napi rutinná lett műsoraival (Barátok közt, Éjjel Nappal Budapest, Híradó), de több külföldi sorozattal (Dr. Csont, A mentalista, Szulejmán) és egy filmmel (A Karib-tenger kalózai) is oda tudott kerülni a toplistába.

A TV2 egyik legnagyobb betegsége, hogy nincsenek érdekes műsoraik, ebből fakadóan pedig az, hogy nincs semmilyen online jelenléte. Még külföldön nagyon komolyan megtámogatják online a televíziós csatornákat, addig itthon szinte egyik kereskedelmi tévé sem ismerte fel az ebben rejlő lehetőségeket.

Az RTL Klub Facebook oldalát jelenleg nagyjából 115 ezer felhasználó követi, ezzel szemben a TV2-ét több mint 280 ezren, vagyis több mint kétszer annyian.

Ezt a 280 ezer embert azonban képtelen megszólítani a csatorna, elég csak ránézni a legutolsó Facebookos posztjaikra. 2 reakció, 2 reakció, 8 reakció, 3 reakció, 7 reakció… és ebben a reakciógombok és a kommentek is benne vannak.

A TV2 baja nem az, hogy Fidesz-párti lett (a közvéleménykutatások eredményeit elnézve pont emiatt kellene több nézőjének lennie, mint a rivális RTL Klubnak – legalábbis matematikai alapon), hanem az, hogy nem tudnak érdekesek lenni, párbeszédet generálni, online jelen lenni. (Az igazsághoz hozzátartozik, hogy hosszas görgetés után 2 olyan posztot találtunk amelyre pár százan reagáltak…)

A TV2-n nincsenek jó műsorok. Országos kereskedelmi csatorna létére a legrosszabb hazai programminggal rendelkeznek, aki ezért felel páros lábbal rúgnám ki a csatornától, ugyanis nem, hogy nem végzi rendesen a munkáját, jól láthatóan fogalma sincs, hogy mivel lehet megfogni  nézőket. Vannak fecskék (Sztárban sztár, A Nagy Duett), de hosszú és rövid távon is életképtelen mindaz, amit a TV2 csinál.

Mire van szükség?

Rohadt nagy vérfrissítésre, átpozicionálásra és arra való törekedésre, hogy ne csak álhírgyártással, cenzúrázással, hírhamisítással és egyéb botrányokkal tudjanak felkerülni az internetre…

Premierfilmekre, sorozatpremierekre, életképes, nem celebekben utazó valóságshow-ra és folyamatos online jelenlétre. Fel kellene hagyni azzal a pökhendi kommunikációval, amit eddig folytattak és egy – online – újságíróbarát kommunikációra váltani, folyamatosan tolni nekik a közleményeket és a sajtóanyagokat – igaz ehhez olyan érdekes műsorokra van szükség, amiről lehet is írni.

Személy szerint valahol bíztam benne, hogy az új vezetőség új kommunikációt és új programmingot hoz, de a TV2 ahelyett hogy nézőket próbált volna nyerni, inkább Fidesz-szavazókat próbál nyerni. Szóval lett is új kommunikáció, csak nagyon minuszos.

Szerintem egy kereskedelmi tévé először szórakoztasson, aztán ha ez megvan nyugodtan lehet tolni bármit a Híradóban. De amíg meg sem próbálnak nézőcsalogatóvá, szórakoztatóvá válni, addig jobb esetben a TV2 is pénztemető lesz, rosszabb esetben meg közpénztemető.

Ha a TV2 újra a riválisa tudna lenni az RTL Klubnak, az azt eredményezné, hogy mindkét csatorna rá lenne kényszerítve arra, hogy jobbnál jobb tartalmat kínáljanak, ebből pedig mi nézők jönnénk ki győztesen. Jelen állás szerint azonban még az adásszünetet is többen nézik az RTL-en, mint a TV2 legnépszerűbb műsorát, vagyis az RTL-nél sem kell megerőltetnie magukat a kreatívoknak.