Filmsor - Mozifilmek, tévésorozatok, média

Mindenki látta, hogy ő tette, de még ő sem tudja miért – THE SINNER 1. évad kritika

A bűnös

0

A későnyár idei meglepetéssorozata egyértelműen az USA Networkön futó The Sinner címet viselő, amely azt a bravúrt hajtotta végre, hogy nézettségre epizódról epizódra nő, amely igencsak ritka a mai televíziózásban.

Átlagos, mégis ránézésre igencsak boldog család ül a tengerparton. Aztán megszólal a zene, anya pedig a kezében lévő hámozókést önkívületi állapotban, a férje és a kisgyereke láttára megmártja az előtte ülő fiatal és jóképű orvosban. Hétszer is.

Ez az alapja a The Sinner címet viselő bűnügyi sorozatnak, amely egy különös bűnügyi történetet tár elénk. Ugyanis az, hogy senki, de senki nem tudja, hogy a Jessica Biel által alakított Cora Tannetti miért tette amit tett annyira igaz, hogy még maga Cora sem tudja. Bűnösnek vallja magát, vállalja a tette következményeit, csakhogy a Bill Pullman által alakított Harry Ambrose nyomozót nem hagyják nyugodni a miértek.

Még a legtöbb bűnügyi sorozat attól izgalmas, hogy a főszereplőkkel együtt nyomozhatjuk ki, hogy ki lehetett az elkövető, addig a The Sinnerben láthatóan mindez adott. Csakhogy még ezekben a sorozatokban ezzel párhuzamosan a miértekre is választ kapunk, addig a The Sinner központi kérdése pont az, hogy “miért tette”?

A válaszokat pedig Harry Ambrose nyughatatlansága, némi hipnózis és jó nagy adag flashback hozza el nekünk, de mindezt rengeteg fordulatot, vakvágányt és féligazságot követően.

Derek Simonds (When We Rise, The Astronaut Wives Club) sorozata nem egy szokványos bűnügyi történet, mert bár annak ellenére, hogy folyamatosan szórja nekünk a kis mozaikdarabkákat, azzal nem sokra megyünk, ugyanis dramaturgiai szempontból igencsak rafináltan és félreérthetően kommunikál felénk a sorozat, többször tévútra vezetve minket.

A The Sinner igencsak baljós hangulatú, szomorú és lehangoló sorozat, amelyben a múlt eseményei talán még a jelen tragédiájánál is sokkal megrázóbbak és amelyben egy anyai mondat hét késszúrásnál is sokkal fájdalmasabb tud lenni.

Az USA Network sorozata számtalan hidegrázós pillanatot okoz a nyolc részes utazás során, köszönhetően annak, hogy remek ütemben adagolja a misztikumot és a drámát, megfelelően árnyalja a főszereplőket, na meg annak, hogy mind Jessica Biel, mind a fura perverziókkal felruházott Bill Pullman kiválóan hozza a szerepét és a  kettejük közötti kémia is remekül működik. A szereplők közül egyedül a Biel férjét, Mason Tannettit alakító Christopher Abbottot érheti kritika, valahogy az ő játékától és főleg alig hallható hangjától a szó rossz értelmében ráz ki a hideg.

The Sinner (USA Network)
80%
Bűnös élvezet

A The Sinner az egyik karakteréhez hasonlóan igazi lélekvámpír, amely óriási mélységekbe képes lehúzni a nézőjét. Azt nem mondom, hogy tökéletes, de intelligens és okos sorozat volt, amely nagyon tudatosan építette magát a katarzisig, aztán még azon is csavart még egyet.

  • Szerintem
Share This