Filmsor - Mozifilmek, tévésorozatok, média

MINDHUNTER könyvajánló

„Néha a sárkány győz.”

0

A Mindhunter c. könyv leginkább a Netflixen futó sorozat kapcsán csenghet ismerősen, pedig nem új keletű írásról van szó. John Douglas regénye 1995-ben látott napvilágot, és további 2 kötetet datál a Douglas és Olshaker szerzőpáros (Sötétség, Megszállottak).

A Netflix sikersorozata egyébként remek feldolgozása Douglas könyvének. David Fincher (Harcosok klubja, Hetedik, Zodiákus) neve számomra egyet jelent az igazán minőségi munkával és ebben az esetben sem kellett benne csalódnom. Tökéletes atmoszférát, élvezhető, informatív, elgondolkodtató történetet és szinte maradéktalanul remek színészi alakításokat kapunk, ami mellé fogyasztásra nyugodt szívvel ajánlom a könyvet is. A filmek/sorozatok rajongóinak külön érdekes lehet, hogy A bárányok hallgatnak című filmben Jack Crawford FBI-ügynök karakterét nem meglepő módon Douglas és munkássága inspirálta.

Douglas 25 éven át dolgozott a FBI kötelékében és ez idő alatt szerzett tapasztalatait osztja meg az olvasókkal. A leghíresebb sorozatgyilkosokkal készített interjúi ( pl: Manson, Berkowitz ) és az ezek alapján felállított, akkor még úttörőnek számító nyomozási technika hozzájárult ahhoz, hogy jobban megértsük a számunkra talán felfoghatatlan bűncselekmények elkövetőinek indíttatásait. Különleges élmény olyan ember tollából származó írást olvasni aki egy egészen új oldalról közelítette meg a legkegyetlenebb sorozatgyilkosok tetteit, személyiségüket.

Akinek van mersze belevágni a könyvbe, az ne egy könnyed esti olvasmányra számítson. Önéletrajzi elemekben éppen olyan gazdag, mint esetleírásokban, és azok pszichológiai jellemzőibe. Alapvetően rendkívül olvasmányos munkáról van szó, ami még azok számára is érthető és élvezhető, akik laikusnak számítanak az adott témában. Sőt… éppen nekik, nekünk íródott a könyv. A viselkedéstudomány, illetve ezen terület kialakulása magában is egy igazán érdekes téma, és akkor még nem beszéltünk a különösen brutális esetekről amikbe szintén bepillantást nyerhetünk a könyv lapjain. Érzékenyebb lelkű olvasóknak nem ajánlanám, de olyanoknak, akik érdeklődnek a téma iránt mindenképpen kihagyhatatlan olvasmány.

A könyv a Gabo könyvkiadó gondozásában jelent meg 2017 végén, karakteres, a témához nagyon jól passzoló új borítóval. Ha felkeltette az érdeklődésed ez az igazán nem mindennapi olvasmány akkor bátran keresd a könyvesboltokban, illetve a kiadó webshopjában. Nem fogod megbánni!

Share This