Filmsor - Mozifilmek, tévésorozatok, média

MOSAIC – Itt az előzetes a tévézést forradalmasító HBO sorozathoz

0

A New York-i Comic Conon bemutatkozott a televíziózást forradalmasítani kívánó (és minden bizonnyal forradalmasítani is fogó) Mosaic című HBO sorozat, amelyet Steven Soderbergh készített a csatornának.

Pár évvel ezelőtt a Hawaii Five-0 egyik epizódja során is lehetőségünk nyílt belenyúlni a történetbe, igaz akkor oly módon, hogy a nézők az epizód vetítése során, annak feléig szavazhattak arra, hogy ki a gyilkos, majd a legtöbb szavazatot kapott szereplőt hozták ki az epizód végén elkövetőnek.

Akkor tulajdonképpen az történt, hogy az epizód végét 3 féle verzióban forgatták le, majd az utolsó reklámszünet előtt a legtöbb szavazatot kapó verzióra cserélték a felvételt.

A Sharon Stone főszereplésével készült, szintén egy gyilkosságra épülő (eredetileg tévéfilmnek tervezett) hat epizódos Mosaicban az lesz a különleges, hogy egy telefonos alkalmazás segítségével mi magunk is nyomozhatunk az ügyben, sőt akár az áldozat, a gyerekkönyv író Olivia Lake (őt alakítja majd Sharon Stone) gyilkosát is elkaphatjuk, ha jól választunk a különböző helyzetekben.

És természetesen a választásaink kihatnak majd a sorozat eseményeire is. De összességében az egész alkalmazás olyan lesz, mintha mi választhatnánk meg, hogy milyen nézőpontból akarjuk nézni a sorozatot.

Mintha Trónok harcát néznénk Arya Stark szemszögéből, vagy hogy még közelebbit mondjak: a Westworldben mi választhatnánk meg, hogy melyik narratívát kívánjuk követni a sokszázból.

Soderbergh korábban azt nyilatkozta, hogy a történet egyik szála a jelenben, a másik négy évvel korábban játszódik, a nézők tulajdonképpen azt variálhatják, hogy melyik idősíkot milyen ütemben követik, így rakva össze a címbeli mozaik darabjait, de azóta még interaktívabbá tették a sorozatot.

Az HBO a Comic Con-on mutatta be a sorozat előzetesét, amely leginkább az alkalmazás promója, de legalább láthatjuk, hogyan is fog kinézni a dolog a gyakorlatban.

A sorozatot egyébként 2018 januárjában tűzi képernyőre a csatorna, de az alkalmazást már novemberben közzéteszik, hogy a rajongók éppen elég teóriát gyárthassanak – és mivel saját fejlesztésű technikáról van szó, az esetleges hibákat is javítani tudják.

A sorozat forgatókönyvét (vagy inkább forgatókönyveit) Ed Solomon (Men in Black, Szemfényvesztők) írta, a rendezésért A sebész sorozatot is saját maga rendező Soderbergh vállalta, Sharon Stone mellett pedig Garrett Hedlund, Paul Reubens és Beau Bridges kapták a főbb szerepeket, de Michael Cerveris, Devin Ratray és James Ransone is feltűnik a sorozatban.

Soderbergh egyébként elmondta, a projektre nem egy játékként tekint, inkább egy kísérletnek gondolja a hagyományos narratíva megváltoztatására.

Share This