Filmsor - Mozifilmek, tévésorozatok, média

Na ez már olyan volt, mint az X-Akták

1

Az X-Akták visszatérésének első epizódja nem volt éppen minden igényt kielégítő, de a második részre már sokkal inkább elfogott az a bizonyos X-Akták-érzés.

Az ‘Alapító mutáció’ címre hallgató epizód ugyanis sokkal inkább volt egy monster of the week epizód az első mitológia-darabbal szemben és mindig is ez állt a legjobban a sorozatnak, A tegnapi csalódás kissé tova is tűnt, hiszen ha visszagondolunk az X-Akták évadnyitói és évadzárói mindig is Chris Carter mitológiái előtt adóztak, s bár speciel én azt vártam, hogy ez a 6 rész egy teljesen összefüggő high concept-lesz, az Alapító mutáció önmagában is megállja a helyét, semmivel nem volt rosszabb, mint bármelyik X-Akták epizód, ami a jelentősebbek mellett készült.

Persze ebből a részből sem maradhatott ki a kormány összeesküvése, azonban ezúttal az események elterelték arról a figyelmet, hogy ezzel foglalkozzunk. Eközben Mulder és Scully kapcsolatát is mélyítették picit, a fanszervízt a két főszereplő párbeszédei szolgáltatták, de Muldernek még arra is volt “ideje”, hogy arra, hogy ‘Az igazság odabent van’ azt felelje, hogy ‘Valami ilyesmit hallottam már valahol”, de ugyanitt a melegbár vécés jelenetét is kiemelhetjük, ami szintén pont annyira volt vicces, amennyire ezt az X-Aktákban megszokhattunk.

Több helyen lehetett olvasni, hogy sokak szerint David Duchovny teljesen unott arccal tolja végig a nagy visszatérést. Ez már csak azért is érdekes, mert Gillian Anderson szerint éppen Duchovny volt az, aki szorgalmazta a sorozat visszatérését, másrészt meg a 2. részben szinte lubickolt, igaz ehhez korrekt forgatókönyvet is kapott.

Ha az X-Akták a folytatásban olyan tud maradni, mint amilyen a legutóbbi epizódban volt, akkor simán jöhet az újabb – és hosszabb – évad, szerintem sokkal jobb, mint újra meg újra elővenni a régi részeket. És mivel az X-akták epizodikusságának mindig is sajátja volt, hogy különböző írók és rendezők valósították meg saját ötleteiket (hogy csak Vince Gilligant, a Breaking Bad alkotóját említsem…) szerintem egy 13-24 epizódos évadban bőven lehet olyat alkotni, amit megemlegetünk.

Share This