Filmsor - Mozifilmek, tévésorozatok, média

‘Nagyfater elszabadul’ kritika

0

Ha ön nevetett az Amerikai pite, a Másnaposok vagy éppen a Cool-túra fingós, rasszista, testnedves és persze alpári poénjain, akkor a Robert de Niro és Zac Efron főszereplésével készült Nagyfater elszabadul is tetszeni fog.

Az persze jó kérdés, hogy egy hetven feletti világhíres színésznek megalázó vagy éppen jutalomjáték, ha egy ilyen szerepet osztanak, de persze, ha valaki ennyi idősen és ilyen karrierrel a háta mögött egy ilyen szerepet elvállal, akkor sanszos, hogy jutalomjátékként értékeli a lehetőséget.

De Nironak volt tavaly egy erős és szerethető vígjátéka (Tarantino szerint például ez volt 2015 legjobb filmje), azonban most egészen más megközelítésből vicceskedik. A Nagyfater elszabadul főhőseként egy frissen megözvegyült nagyapát alakít, aki elég érdekes formáját választja a gyásznak, ugyanis egészen extra igényekkel áll elő unokájával szemben.

Jason Kellyt (Zac Efron) egy hét választja el, hogy feleségül vegye főnöke irányításmániás lányát (Julianne Hough), és így végre társtulajdonossá váljon apósa ügyvédi irodájába, amivel megkezdődhet kiszámítható, tökéletesnek tűnő élete. Azonban ez a szépen megtervezett jövő egy csapásra veszélybe kerül, mikor Jason szabadszájú nagyapja, Dick (Robert De Niro) csőbe húzza a mit sem sejtő ifjú titánt. Dick a felesége halálát követő napon arra kéri unokáját utazzon el vele Daytonába, ahová a feleségével jártak el minden évben, és ahol éppen a Tavaszi Szünet nevű, vad partijairól híres fesztivál zajlik – csak azért, hogy végre dughasson egy jót.

Igen, a Nagyfater elszabadulban pont annyira minden a dugásról szól, mint az Amerikai pitében, a különbség csak annyi, hogy mintha Stifler nagyapját tolták volna be főhősnek, csak éppen VV Fannit megszégyenítő alpári stílusban beszél. Persze mindez semmi ahhoz képest, hogy a magyar szinkronban olyan remek szójátékoknak lehetünk fültanúi mint az ‘Ondókezű Edward’ vagy a ‘Dorongkreszt’, ami egyébként férfi nemiszervekből rajzolt horogkereszt akar lenni, ugyanis a film alkotói úgy vetítették ki vágyaikat, hogy több szereplő arcát tele rajzolták farokkal, de Robert de Niro maszturbálós vagy unokájával alvós jelenete (amikor az unokája arcába tolja a farkát) is bőven beleillik a kivetítem a rejtett vágyaimat sorba.

A Nagyfater elszabadullal persze nem az a baj, hogy nem tud több lenni egy fingós-ondós vígjátéknál, hanem az, hogy megpróbál az lenni, ugyanis amikor végképp “elszabadulna” az egész film, akkor hirtelen moralizálni kezdenek és igazi (nagy)apa-fia párbeszédekkel, tanulságokkal életbölcsességekkel teszik még kínosabbá az egészet.

 

Share This