Nálunk a legolcsóbb a Netflix, de

0 206

Magyarországon a legolcsóbb a Netflix. Legalábbis a szolgáltatás alapára itthon a legalacsonyabb, de erre jön az áfa, így itt is ugyanannyiba kerül, mint bárhol máshol. Az interneten elérhető szolgáltatásoknál lehet persze trükközni azzal, hogy honnan fizetünk elő. Ezzel akár több száz vagy ezer forintot is spórolható havonta, de közben a költségvetésből egyre több pénz hiányzik. 

Ha néhány éve előfizettünk egy internetes szolgáltatásra, azt nagy valószínűséggel a luxemburgi adószabályok szerint számlázták ki. Itt voltak ugyanis a legkedvezőbbek az adózási feltételek a cégeknek.

2015-ben azonban ez megváltozott: az új áfaszabályozás miatt a magánszemélyeknek nyújtott szolgáltatásoknál a fogyasztás helye szerint kell adózni.

Hiába van tehát egy cég Luxemburgban, a magyar áfát kell megfizetnie, ha az előfizetője magyar magánszemély.

A Netflix az Európában nagyon magasnak számító magyarországi 27 százalékos ÁFA miatt kénytelen volt lejjebb adni az árakból, ami azt jelenti, hogy a cég inkább elkönyvel “egy kis” veszteséget, csak hogy a magyar felhasználóknak is ugyanazon az áron tudja kínálni a szolgáltatást.