Nem paradoxon, hulladék lett a The Flash 3. évada

The Flash -- "Flashpoint " -- Image: FLA301a_0110b.jpg -- Pictured (L-R): Grant Gustin as The Flash and Keiynan Lonsdale as Kid Flash -- Photo: Katie Yu/The CW -- © 2016 The CW Network, LLC. All rights reserved.
0 825

Nagyon nagyot akartak markolni a The Flash sorozat készítői, amikor kitalálták, hogy a Flashpoint-univerzumra építik a sorozat 3. évadát. A grandiózus vállalkozás számtalan remek irányba elmehetett volna, de már az első rész után látszott, hogy ez a nagyszabású projekt alapjaiban a gagyiverzumba tolja a sorozatot.

the-flash-season-finale-barry-doesnt-save-his-mother

Már az előző évad fináléjában is túlontúl ostoba húzással hozták ránk ezt az egészet, hiszen ha belegondoltok, amin Barry keresztülment tulajdonképpen le kellett volna ülepednie benne, ott ült a tornácon élete nőjével, szerelmet vallottak egymásnak, majd egyszer csak gondolt egyet és eldobta magától az egészet. Aztán ugyanezzel a gyorsasággal dobta el magától az új valóságát, anélkül, hogy részleteiben megismerhettük volna a Flashpoint-idővonalat. Miért nem adtak időt arra, hogy megismerjük az univerzumot, hogy Barry elmélyítse a kapcsolatait?

Szóval amilyen magabiztosnak tűntek a The Flash alkotói, pont annyira tűnnek most gondatlannak. Ráadásul az egész univerzumot megbélyegzik azzal, hogy csak felszínes munkát végeznek, hiszen tele van ellentmondásokkal az, amit itt alaposan átgondolt történetként adnak el nekünk.

Ilyen alapvető ostobaság, hogy a The Flashből és az Arrow sorozatból kinőtt Legends of Tomorrow sorozat lényege, hogy a Legendáknak van egy szerkezete amivel a kicsit is számottevő idő-anomáliákat érzékelik, de érdekes módon azt, – ami tulajdonképpen az ő valóságukat is alapvetően felkavarta – hogy Barry visszament az időben nem érzékelték? Életszerű? Oké, a gépek is hibázhatnak.

De most már ők is tudják, hogy Barry szétbarmolta az idővonalakat. Miért nem mennek vissza az időben és mondják meg Barrynek, hogy figyelj öreg menj be szépen Iris után a házba? Szépen visszaállna minden a régi kerékvágásba. Persze ezek már a következmények.

barry-es-iris

A gondom nekem leginkább azzal van, hogy a sorozat alkotói teljes kudarcot vallottak kreativitást illetően. A Flashpoint behozatalával ugyanis ezer meg egy remek lehetőségük lett volna, ehelyett teljesen indokolatlan módon a kapcsolati drámákra építenek, de azt is olyan ostoba módon, hogy két perc alatt oldanak fel olyan ellentéteket, amit addig egy fél évadon át építettek. Miért gondolják azt, hogy hosszútávon bárkit is érdekel az, hogy Barry minden részben bocsánatot kér a többiektől? Tényleg ennyire lehet felhúzni egy időutazós, multiverzumoktól hemzsegő sorozatot? Az előző szezonokban még hétről hétre megtornáztatták az agyunkat és számtalan elméletet állítottunk fel a sorozattal kapcsolatban, most viszont minden különösebb izgalom nélkül ülünk le az új epizódok elé.

reverse-flash

Megértem, hogy trükkös dolog fenntartani az egyensúlyt a között, hogy a sorozat rajongóit megtartsák azokkal a felszínes karakterkonfliktusokkal, amiket eddig is használtak, de közben nevetséges, hogy miközben két évadon keresztül láthattuk, ahogy Barry újra és újra elveszíti az édesanyját, a 3. évadban mindössze 15 percet szenteltek a dolognak és nagyjából semmit nem tudtunk meg a Barry és az anyja közt lévő kapocsról.

A helyzet az, hogy a Flashpointba merészen bele kellett volna állni, lassan, epizódról epizódra adagolni az új idővonal meglepetéseit, az új karaktereket, nem pedig fél óra alatt rendezni az egész univerzumot, ami ráadásul az igazi Flash-rajongók számára is a legnagyobb tisztelettel és rajongással övezett idővonal.

the-flash-season-3-paradox-1

Ez a mostani idővonal azonban az igazán MEH-kategória. Feszültség Joe és Iris között? Lerendezzük egy epizód alatt! Caitlin Killer Frosttá válik? Lerendezzük egy epizód alatt! Feltűnt egy új (fő)gonosz és Barry új társat kapott? Ki gondolná, hogy a kettő ugyanaz a személy!? A 3. évadban főfőgonoszának is ugyanaz a képessége, mint Barrynek? Na ez aztán tényleg NAHÁT!

Szóval, ami igazán történt a sorozattal, az az, hogy rosszabb és kiszámíthatóbb, mint valaha. Pedig az idővonalak összekavarása után pont arra lenne szükségünk, hogy kapkodjuk a fejünket a fordulatokon. És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy mostanra nem maradt karaktere a sorozatnak, akit szeretni lehetne, akivel együtt lehetne érezni, egyszerűen mindenki sok és közben kevés és halál idegesítő.

A The Flash 3. évada még csak langyosnak is alig nevezhető, az időutazós sorozatok közül pedig igazi ipari hulladék, ami egy olyan rettenetes koncepció mellett lett felállítva, hogy a készítők helyében most adnám át a helyem egy másik showrunnernek.

A The Flash az a srác/csaj a társkeresőről, akiről az első találkozáskor kiderül, hogy nem is ő volt a képen.