Filmsor - Mozifilmek, tévésorozatok, média

Nyílt titok volt, hogy Harvey Weinstein Hollywood szexuális ragadozója

0

Óráról órára dagad az a hollywoodi botrány, melyet a Harvey Weinstein filmproducert leleplező cikk pattintott ki. A 65 éves férfit rengeteg nő vádolja azzal, hogy szexuálisan zaklatta őket, és egyre inkább úgy tűnik, az egész dolog nyílt titok volt a filmiparban.

Harvey Weinstein Renee Zellweger és Russell Crowe társaságában
 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Gmail
 • reddit
 • LinkedIn
 • Tumblr
Harvey Weinstein Renee Zellweger és Russell Crowe társaságában

Titokban tartották évekig

A sztori már rég kijöhetett volna, korábban több újságíró is dolgozott már rajta, de – egészen idáig – senki sem merte lehozni. A legújabb fejlemény, hogy Ronan Farrow már korábban elkészült egy óriási anyaggal, amit sehogy sem tudott keresztülverni anyacsatornáján, az NBC-n, így végül cikke a New Yorkeren jelent meg, öt nappal a New York Times cikke után. Ebben a Weinstein által zaklatott nők részletesen mesélik el a velük történteket.

Lassan Amerika minden híres és fontos embere megszólal a nők molesztásával vádolt producer, Harvey Weinsten ügyében, sőt már nem csak Weinsteint vádolva és nem csak nők vallanak, az őt ért zaklatásról, de Matt Damons vagy éppen is céltábla lett, ráadásul több férfi színész is jelezte, őt is zaklatták.

Akkor más idők jártak

Weinstein nem tagadta a vádakat, bocsánatot is kért, és azzal védekezett, a hatvanas-hetvenes években még más szokások voltak, ugyanakkor higgye el mindenki, ő tényleg nagyon tiszteli a nőket. De azért gyorsan szólt az ügyvédeinek, hogy pereljék az újságot, mert azért vannak részletek a cikkben, amik nem fedik teljes mértékben a valóságot. Weinstein előbb szabadságra ment, erről szóló közleményében arról írt, igyekszik jobb emberré válni. Aztán kirúgták a saját cégéből is.

A botrányt kiváltó cikk egyik fontos megszólalója Ashley Judd, aki arról beszélt, két évtizeddel ezelőtt, A gyűjtő (Kiss the girl) forgatása idején Weinstein felhívta a hotelszobájába, és arra kérte, masszírozza meg, majd amikor a kérést a színésznő elutasította, megpróbálta rávenni, hogy nézze, ahogyan lezuhanyzik. Judd végig nagyon rosszul érezte magát a szituációban, és többször meg is próbált kislisszolni a szobából, ami végül nagy nehezen sikerült is. Az esetről két évvel ezelőtt már beszélt a színésző a Varietynek, csak akkor még nem nevezte meg a szóban forgó mogult. Akkor azt mondta, tudomására jutott, hogy a szóban forgó férfi csomó más színésznővel is eljátszotta ugyanezt.

Rose McGowannél már messzebbre ment a producer, őt a kilencvenes években környékezte meg a Sikoly forgatásán. A színésznő és a producer végül peren kívül megegyeztek, de a színésznő korábbi nyilatkozatai és közösségi médiában tett megjegyzései alapján egyértelmű, hogy amikor egy szörnyetegre hivatkozott, aki megerőszakolta, csakis Weinsteinre gondolhatott. A producert rajtuk kívül még sok nő vádolja azzal, hogy zaklatta őket, köztük közvetlen kollégái is. A Bűbájos boszorkák színésznője ráadásul Matt Damon és Russell Crowe színészeket azzal vádolja, hogy tudtak Weinstein viselt dolgairól, de falaztak neki.

Harvey Weinstein és Rose McGowan
 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Gmail
 • reddit
 • LinkedIn
 • Tumblr
Harvey Weinstein és Rose McGowan

Amikor egy sokakat érintő, híres nevekkel tűzdelt balhé kipattan, mindig beáll egy nagyon rövid, vészjósló csend, egy ilyen nagy hatalmú filmesnek nem nagyon mernek csak úgy beszólni. A New York Times több A-listás hírességet keresett meg, hogy kommentálják a sztorit, de a többség lepattintotta őket.

Mindenki tudott róla, most mindenki meg is szólal

Az ügy kezdetén érezhető nyilatkozatszünet után aztán jöttek a támogató hangvételű celeb-megnyilatkozások, melyekben azért kicsit kellemetlenül gyakran hangzott el, milyen nagyszerű embernek ismerték eddig Weinsteint, és teljesen el vannak képedve azon, hogy a férfi ilyesmire vetemedett. Pedig a Vox-nak nyilatkozó hollywoodi bennfentes, Elaine Lui állítja, a filmiparban mindenki tudott a nagyhatalmú filmes dolgairól, de senki sem mert szólni, senki sem merte kockára tenni a karrierjét.

Meryl Streep, aki a legszenvedélyesebben nyilatkozott a témában, közleményében hangsúlyozza, hogy nem, ezekről az esetekről nem tudott mindenki, ő legalábbis nem. Az csak azért nem mindegy, hogy valóban tudott-e róla, vagy sem, mert Streep olyan magasan helyezkedik el a hollywoodi táplálékláncon, hogy ahogy most, úgy korábban sem lett volt félnivalója, ha nem áll be az ügyet agyonhallgató ismert emberek közé. Jessica Chastain viszont Twitteren bevallotta, tudott róla, mi folyik a producer körül, sőt, előre figyelmeztették, hogy vigyázzon vele. Az Oscar-díjas színésznő azt írta, ez egy mindenki által tudott titok volt.

Érdekes módon olyan nő is van, aki nem ítélte el, hiszen Lindsay Lohan a védelmébe vette Weinsteint, több sztár saját, személyes rossz tapasztalatával állt a nyilvánosság elé. Angelina Jolie és Gwyneth Paltrow is csatlakozott ehhez, a francia színésznő, Léa Seydoux pedig részletesen elmesélte, hogy a filmes hogyan próbálkozott be nála. Aztán a modellszakmából induló, nyíltan leszbikus színésznő, Cara Delevingne osztotta meg saját történetét.

Nem ő az első Hollywoodban – és nem is az utolsó

Kár lenne úgy tenni, mintha ez lenne az első nagyon brutális hollywoodi sztori a témában. Amerika kedvenc tévés apukája, Billy Cosby szexuális zaklatási ügyei annak ellenére is csak 2015-ben kerültek a figyelem középpontjába, hogy egyik áldozata már 1980-ban beszélt a vele történtekről egy újságírónak (aki végül nem hozta le az interjút). A kétezres évek elejétől aztán egyre több nő vádolta meg a komikust azzal, hogy bedrogozta és megerőszakolta őket, végül nagyon sokan közülük – köztük Janice Dickinson egykori szupermodell – névvel és arccal vállalták, mit tett velük az évtizedeken át nőket kihasználó hollywoodi kedvenc. Cosby ellen végül csak 2015 végén emeltek vádat, de a tárgyalást 2017-ben egy eljárási hiba miatt hatályon kívül helyezték. Kétséges az is, a színész megéri-e az ítéletet.
brie-larson-casey-affleck-oscars
 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Gmail
 • reddit
 • LinkedIn
 • Tumblr

A közelmúltban A régi városért (Manchester by the Sea) Oscar- és Golden Globe díjjal jutalmazott Casey Affleck zaklatási ügyét kezelték elég szemérmesen Hollywoodban. A színészt egy producer és egy operatőr is azzal vádolta, zaklatta őket egy forgatáson. Utóbbi azt mondta, Casey Affleck részegen lopózott be a hálószobájába, és elkezdte cirógatni a hátát, a producer Amanda White pedig azzal vádolta, megpróbálta felhívni a szállodaszobájába, és amikor nemet mondott neki, erőszakossá vált. A nő arról is beszélt, hogy a forgatáson is folyton szexuális utalásokat tevő színész egyszer arra kérte kollégáját, mutassa meg péniszét a rendezőnek. Az esettel utána senki sem foglalkozott, kivéve Brie Larsont, aki az Oscar-díjat adta át Afflecknek, de miután átnyújtotta a szobrot, hátralépett, és nem vette ki a részét a tapsviharból, hiszen ő a megerőszakolt nők egyik nagykövete.

Mindenki kihátrált Weinstein mögül

Weinstein azonban nem úszhatja meg ennyivel. Előbb “szabadságra” ment, majd saját cégei és a különböző társaságok, amelyek tagja volt, mind kiközösítették.

Pierre Lescure, a cannes-i filmfesztivál elnöke és Thierry Fremaux igazgató csütörtökön közös közleményben hangsúlyozta, hogy megdöbbentette őket az, ami Weinstein szexulális zaklatásairól és szexuális erőszakjairól napvilágra került. Mint írták, ezt a viselkedést a “legvilágosabban és legegyértelműbben el kell ítélni”.
Weinstein visszatérő vendége volt a cannes-i filmfesztiválnak, számos olyan film szerepelt a cannes-i versenyprogramokban, amelyeknek ő volt a producere. Lescure és Fremaux együttérzésüket fejezték ki Weinstein áldozatainak, mindazoknak, aki kiálltak a nyilvánosság elé és a többieknek is. “Jó volna, ha ez az ügy segítene abban, hogy leszámoljunk minden ilyen súlyos és elfogadhatatlan gyakorlattal” – fogalmaztak.

A The Hollywood Reporter című filmes portálnak több forrás is megerősítette, hogy a filmmogul viselkedéséről az elmúlt napokban közzétett információk fényében a The Weinstein Company számos televízió csatornának engedélyezte, hogy eltávolítsa Weinstein nevét azokról a produkciókról, amelyek munkálataiban vezető producerként vett részt. Bennfentesek szerint a cég a névváltoztatást is fontolóra vette, hogy minél jobban elhatárolódjon korábbi társelnökétől.

A közelgő produkciók közül Harvey Weinstein neve lekerül egyebek között a Leendő divatdiktátorok (Project Runway), a Kevin Costner főszereplésével készülő Yellowstone, a Matt Weiner által jegyzett The Romanoffs, valamint az Amazon új, David O. Russell rendezte, és Robert De Niro, valamint Julianne Moore nevével fémjelzett sorozatáról. Weinstein volt a vezető producere továbbá az Életrevalók című 2011-es francia film remake-jének, a The Upside című mozinak, amelyben Bryan Cranston és Kevin Hart játsszák a főszerepeket, és ugyancsak dolgozott az Eoin Colfer regénye alapján készülő Artemis Fowl című filmen, amelyet Kenneth Branagh rendez a Disney stúdió számára.

A BAFTA közleményt adott ki, melyben azt írják, ezzel szeretnék jelezni, hogy a filmiparban nem lehet megtűrni az ilyen magatartást – erről a BBC ír. A Brit Filmakadémia eddig támogatta Weinstein jótékonysági munkáját, de a producer tetteit vállalhatatlannak tartják.

„Reméljük, ez a közlemény világos üzenet arról, hogy az ilyesfajta viselkedésnek egyáltalán nincs helye ebben az iparban”

– írták.

Nem sokkal azután, hogy a Brit Filmakadémia felfüggesztette a szexuális zaklatással vádolt producer tagságát, az amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia is közleményt adott ki, melyben bejelentették, október 14-én rendkívüli ülésen vitatják meg a vádakat, melyekkel Harvey Weinsteint illették.

Weinstein maga is az Akadémia tagja már több mint húsz éve, és az Oscar-gálák rendszeres szereplője. Az általa alapított két vállalat, a Miramax és a The Weinstein Co. összesen öt Oscar-díjas filmet készített (Az angol beteg, Szerelmes Shakespeare, Chicago, A király beszéde, A némafilmes), és maga Weinstein is kapott már szobrot, a Szerelmes Shakespeare produceri munkájáért díjazták.

Legalább 30 áldozat

Egyre hosszabb az a lista, melyen azok a nők szerepelnek, akiket a producer zaklatott. Legalább 30 áldozata lehet, de valószínű, hogy nagyon sokan vannak még, akik eddig nem is beszéltek a velük történtekről.

Az áldozatok, akik eddig előálltak – zárójelben mikor történt az eset:

Tomi-Ann Roberts (1984), Ashley Judd, Louise Godbold és Rosanna Arquette (az 1990-es évek elején), Laura Madden (1991), Katherine Kendall (1993), Mira Sorvino (1995), Liza Campbell (1995), Gwyneth Paltrow (1996), Judith Godreche (1996), Rose McGowan (1997), Asia Argento (1997-1999), Angelina Jolie (1998), Heather Graham (2000), Romola Garai (2000), Dawn Dunning (2003), Lucia Evans (2004), Lauren Sivan (2007) , Sarah Ann Masse (2008), Emma de Caunes (2010), Jessica Barth (2011), Lea Seydoux (2012), Emily Nestor (2014), Ambra Battilana Gutierrez (2015), Cara Delevingne, Kate Beckinsale és Claire Forlani.

Még nem sokat lehet tudni a nyomozásról, de az AFP értesülései szerint a New York-i rendőrség újra megnyitja Weinstein egy 2004-es zaklatási ügyét. Eddig egy olyan esetről lehet tudni, ami ebben az évben történt: a vádak szerint a férfi a Miramax tribecai irodájában kényszerítette orális szexre Lucia Stollert. A Hollywood Reporter azt írja, a New York-i rendőrség mindenkit arra kér, ha van bármilyen információja Weinstein ügyeit illetően, jelentkezzenek náluk.

A napokban egyébként amellett, hogy a férfi színészek a nők védelmére keltek, két férfi színész is megosztotta hasonló tapasztalatait. James Van der Beek a Dawson és a haverok színésze a Twitteren vallott az őt ért zaklatásról, de ami nála is meglepőbb az az, hogy Terry Crews,

A feláldozhatók sztárja is zaklatás áldozata – őt egy általa meg nem nevezett hollywoodi producer zaklatta és azt is megérti, hogy hozzá hasonlóan senki nem szívesen beszél az őt ért zaklatásról. Crews szerint nem tudott mit tenni, ha megütötte volna a vezetőt, akkor biztosan ő kerül a címlapra és a börtönbe, elmondása szerint már csak a fizikai megjelenése miatt is nagyobb hír, ha ő kiüt valakit, minthogy őt fogdossa egy másik férfi.

A felesége is elhagyta

Georgina Chapman megbocsáthatatlannak nevezte, amit Weinstein tett. A People-nek beszélt arról, hogy megszakad a szíve minden olyan nőért, „akiknek szörnyű fájdalmat okoztak ezek a megbocsáthatatlan cselekedetek”. Chapmannek és Weinsteinnek két közös gyerekük van. Weinstein és Chapman 2007-ben házasodtak össze. Mint a fenti lista is mutatja Weinstein ezután sem állt le, sőt abban az évben zaklatta például Lauren Sivant…

A testvére dobta fel?

TMZ most egyenesen azt állítja, hogy Harvey Weinstein testvére és üzlettársa, Bob Weinstein volt az, aki terhelő dokumentumokat szivárogtatott ki a New York Timesnak. A Weinstein Companynak egyébként most Bob Weinstein a vezetője, és ő maga reagált a híresztelésekre a TMZ-nek. Azt mondta: „Az öcsém nyilvánvalóan egy nagyon beteg ember. Sürgettem, hogy azonnal kérjen orvosi segítséget, mert óriási szüksége van rá. A megbánása és a bocsánatkérése az áldozatoktól komolytalan… bebizonyította, hogy egy világklasszis hazudozó, és ahelyett, hogy segítséget kért volna, másokat hibáztat. Az állításai határozottan hamisak. Imádkozom, hogy megkapja a segítséget, amelyre szüksége van.”

Az ügy minden és legfontosabb tanulsága:

A Weinstein Company, Weinstenné vagy éppen az Akadémia nem azért rúgta ki Harvey-t, mert rájöttek, hogy egy szexuális ragadozó. Azért rúgták ki, mert MI is rájöttünk.

“Amiről beszélnünk kell, az a férfiasság válsága”, mondta a BBC-nek Emma Thompson, “az extrém férfiasság válsága, ez a fajta viselkedés, ami nem csak nem oké, hanem amit a világ legnagyobb hatalmú embere képvisel napjainkban”, tette hozzá Donald Trumpra célozva.

A színésznő szerint a szexuális zaklatás kultúrája nem kifejezetten különleges a film világában, s ha bárkit kérdezünk, aki elmúlt 15, tudna ilyen történetet mesélni.

 

Forrás 444
Share This