Filmsor - Mozifilmek, tévésorozatok, média

Öreg English nem vén English – Johnny English újra lecsap filmkritika

Johnny English Strikes Again (2018)

Őfelsége eltitkolt ügynöke újra lecsap a rekeszizmainkra.

0

A legendás angol komikus, Rowan Atkinson egyik legzseniálisabb karaktere, Johnny English újból visszatért, hogy megint bénázva mentse meg a világot. A Johnny English újra lecsap természetesen nem váltja meg a filmvilágot, de jól el lehet szórakozni rajta.

Egy rejtélyes hacker feltöri a brit titkosszolgálat, az MI7 rendszerét, és nyilvánosságra hozza az összes ügynök személyazonosságát. Egyedül a már jó ideje nyugállományba vonult Johnny English kaphatja el a kiberbűnözőt, de ő még mindig nem az ügyességéről híres.

Johnny English karaktere tulajdonképpen úgy született meg, hogy Rowan Atkinson legismertebb figuráját, a különc Mr. Beant egy kémfilm díszletei közé helyezték, és megengedték neki, hogy többet beszéljen. Őfelsége botcsinálta kéme a ’90-es években, egy reklámsorozatban tűnt fel először, majd 2003-ban mozifilmet kapott. Atkinson alakja két elcsúszás között számos brit értéket jelenített meg és figurázott ki, és a magukat komolyan vevő spionfilmeket is alaposan kinevette. Mivel a kémparódia műfaja (A kém, A kém, aki dobott engem) mostanában is népszerű, a brit hírszerzés legesetlenebb (és legszerencsésebb) ügynöke 7 évvel a folytatás után visszaért, és szerencsére hozza a formáját.

Atkinson tökéletesre csiszolt, egyedi mozgáskulturájával és fergetes mimikájával ismét nagyon megnevetteti a közönséget. Megint jelen vannak a hasraesős gegek és a Bond-filmeken való élcelődések is, de a poénok zömét ezúttal az analóg English és a modern, digitális technika szembenállása adja. Englishnek tök mindegy, hogy a VR-al, az okostelefonokkal vagy a közössegi mediával kell foglalkoznia, mindegyikkel humorosan szerencsétlenkedik.

Az öreg Atkinson mellé rendelt színészek összessegében ügyesen működnek közre a poénkodásban. A volt Bond-lány, a rejtélyes femme fatale szerepében feltünő Olga Kurylenko és English visszatérő segítőjét játszó Ben Miller remekül teljesítenek, a brit miniszterelnököt alakító Emma Thompson viszont nagyon ripacs, nehéz elviselni, amikor a vásznon van.

A poénok zöme betalál, amire szükség is van, mert a kibervédelemről értekező történet és a főgonosz meglehetősen elnagyolt, meglepő fordulatokat pedig egyáltalán nem lehet felfedezni a filmben. Rowan Atkinson azonban elviszi a hátán a produkciót, és még arra is képes rávilágítani , hogy a mai világban nagy szükség van azokra a régivágású hősökre, akik a telefonukba való elmélyedés helyett csak teszik a dolgukat, bármekkora nehézséggel is nézzenek szembe.

70%
Tetszetős

A sztori hagy kivánnivalót maga után, de Johnny English továbbra is nagy figura: Rowan Atkinson ügyetlenkedései többnyire ezúttal is szórakoztatóak.

  • Szerintem
Share This