Pablo Escobar fia szerint túl valósághű a ‘Narcos’ sorozat

Balra Pablo Escobar, jobbra a Netflix sorozatában őt alakító Wagner Moura
0 3 108

A Pablo Escobar, a legendás hírű kolumbiai drogbáró életét feldolgozó Narcos című sorozat már a második évadnál jár, de biztosan jön még két évad a sorozatból.

A sorozat első évadának előzetese

Sebastian Marroquin
Sebastian Marroquin

Az 1993-ban agyonlőtt kokainkirály fia, Sebastian Marroquin ennek kapcsán a Mirrornak adott interjút, amiben elmondta, hogy a Netflix szerinte túlzottan valósághűen dolgozta fel a témát (itt jegyeznénk meg, hogy Pablo Escobar testvére, Roberto 2 hónapja 1 milliárd dollárt követelt a Netflixtől “jogdíj” címen), egyúttal pedig felidézte, milyen fényűző körülmények között nőtt fel, és apja miként avatta be sötét ügyleteibe.

A drogbáró fiától megkérdezték, ha mondania kéne valamit, hogy hol lehet most apja, mi lenne az a hely?

„Egy csomó ember azt felelné, hogy a pokolban.. ha tényleg ott van, légkondija is van.”

– válaszolta Sebastian Marroquin.

pablo-escobar-es-fia

Pablo Escobar fiának nem éppen átlagos gyermekkora volt. Amikor felmerült, hogy mit szeretne születésnapjára, édesapja egyértelművé tette, hogy bármit kérhet, és ezt szó szerint értette. Ebben az időszakban a kokainkirály heti 420 millió dollárt, mintegy 116 milliárd forintot keresett azzal, hogy drogokat csempészett az Egyesült Államokba. Elképesztő vagyonát jól mutatja, hogy a Forbes magazin 1987-ben a világ hetedik leggazdagabb embereként tartotta számon.

A drogbáró véres harcok árán gazdagodott meg, becslések szerint hétezer gyilkosság fűződik a nevéhez. Ennek ellenére fia előtt sem titkolta, honnan lett ennyi pénze.

7 vagy 8 éves voltam, amikor Panamában elmondta, fiam, professzionális bűnöző vagyok. Az apám fiatal korom óta mindig világosan beszélt arról, miben volt benne a keze, de természetesen hétévesen még nem tudtam felfogni a szavai súlyát.

escobar-es-fiaPablo Escobar már akkoriban megismertette gyermekét a drogok veszélyeivel. Telepakolt egy asztalt kábítószerekkel, és mindegyikről elmondta, hogy hívják és milyen hatása van. Kilencéves korában aztán elvitte őt kokaingyárába.

Mint sok minden másban, a drogbáró a pénzszórásban is kreatív volt. Az évek során legalább 60 járművet, köztük számos repülőt, illetve 10 házat vásárolt, sőt birtokán saját állatkertet, leszállópályát és mesterséges tavakat építtetett magának. Családja mindenből a legjobbat kapta. Feleségének magánrepülővel szállítottak virágokat a fővárosból, a közös étkezéseknél pedig egy 400 ezer dollár, vagyis körülbelül 100 millió forint értékű arany étkészletből ettek.

Olyan sok pénzünk volt, hogy azt sem tudtuk, mit kezdjünk vele. Karácsonykor a hagyományok szerint kolumbiai ételeket főznek az emberek, majd elviszik a barátaikhoz és családjukhoz. Nálunk az volt a különbség, hogy helikopterrel küldtük el.

Wagner Moura félelmetesen jól alakítja Pablo Escobart
Wagner Moura félelmetesen jól alakitja Pablo Escobart

Utolsó éveiben a hatóságok már Pablo Escobar nyomában loholtak, ezért családjával egyfolytában menekülniük kellet, miközben különféle rejtekhelyeken húzták meg magukat. Sebastian Marroquin szerint apja ilyenkor bekötötte a szemüket, hogy ha a rendőrök elkapnák őket, ne tudják kiszedni belőlük, hol bujkálnak. Egy alkalommal például Medellin egyik elhagyott házában lapultak, amikor az egyenruhások ellepték a környéket.

Több millió dollárnyi készpénzünk volt, de majd éhen haltunk.. nem hagyhattuk el a házat, pedig akár egy egész szupermarketet is megvehettünk volna… Nem volt menekvés. Tudtuk, hogy ha bejönnének, mi halottak lennénk. Ezekben a pillanatokban jöttem rá: mi értelme van a drogból szerzett pénznek, ha annyi szabadságunk sem marad, hogy elhagyjuk a házat?

Balra Pablo Escobar, jobbra a Netflix sorozatában őt alakító Wagner Moura
Balra Pablo Escobar, jobbra a Netflix sorozatában őt alakító Wagner Moura

Pablo Escobart 1993. december 2-án egy razzia során lőtte agyon egy elitalakulat. Sebastian Marroquin és édesanyja ezután Argentínába költözött, ahol nevüket megváltoztatva kezdtek új életet. A férfi azóta két könyvet írt édesapjáról.

Úgy gondolom, apámban legalább annyi jó volt, mint rossz. Ő egy nagyon összetett, ellentmondásos ember volt… Nehéz volt megérteni. Ami bűn az emberek szemében, az Isten szemében nem feltétlenül az.

A sorozat második évadának előzetese