Filmsor - Mozifilmek, tévésorozatok, média

Plágiumvád miatt bukhatja az Oscart A VÍZ ÉRINTÉSE?

0

Guillermo del Toro The Shape o Water (A víz érintése) című filmje még a legjobb eredeti forgatókönyv kategóriában is jelölt, úgyhogy a legrosszabbkor jött a plágiumvád.

A 13 Oscar-díjra jelölt filmet a Pulitzer-díjas író, Paul Zindel fia “vádolta meg“. Mint rámutatott, feltűnően sok a hasonlóság A víz érintése és Zindel egy darabja, az 1969-es Let Me Hear Your Whisper (Hadd halljam a suttogásod) között – amely egyébként a tévében is vetítésre került. Mindkét történet egy éjszakás takarítónőről szól, akik egy vízi lénnyel – a darabban egy delfinnel – kommunikálnak, és nagyon hasonló kettejük kapcsolatfelvételének módja is.

Néhány mellékszereplő esetében is feltűnően sok a közös pont, de konkrét jelenetek – egy felmosóronggyal való táncolás – is megtörténtek az 1969-es darabban, ami nem mellesleg a filmhez hasonlóan szintén hidegháborús időkben játszódik – igaz ez utóbbi már csak a bemutatás dátuma miatt is érthető.

A stúdió közben kiadott egy közleményt, amelyben azt írják del Toro nem plagizált, hiszen még csak nem is látta a kérdéses darabot.

Share This