Pokerkid – Szupernóva a Pókervilág égboltján

0 299

Az különbözteti meg egy sportág legendás játékosait a “csak” kiemelkedőktől, hogy a legendás játékosok képesek felülemelkedni sportáguk korlátain és a sportágat a saját maguk képére formálni. Michael Jordan ezt tette a kosárlabdával, Puskás Öcsi a focival és Muhammad Ali a bokszban. Nincs ez másképp a pókerben se, amely a rengeteg kérészéletű bajnok mellett még nem volt képes olyan egyéniséget kitermelni, aki aranybetűkkel tudta volna beírni nevét a sporttörténelembe. Daniel Negreanu a kivétel.

Daniel_Negreanu_2007 (1)

Az, hogy rendelkezel minden ügyességgel, tapasztalattal és játéktudással, amely segítségével a legjobbak közé emelkedhetsz, egy dolog. De képesnek lenni még azokat is megmozgatni, akik havonta egyszer ülnek össze pókerpartira a garázsban, vagy néha-néha fellépnek egy online zsugára a mobiljukon, az már más kategória. Nem mindegyik dokumentumfilm üti meg a kritikai lécet, de a PokerKid amellett, hogy autentikusan képes bemutatni egy  pókersztár elméjét a nézőnek és azt életszerűen visszaadni, nem kis teljesítmény filmkritikai szempontból.

EGY PÓKERPROFI ÖNARCKÉPE

A doku középpontjában napjaink vezető pókerjátékosa áll. A néző személyre szabott bemutatót kap a játékos pókeres karrierjéről és élettörténetéről, valamint az útról, amit megtett ahhoz, hogy nemzetközileg elismert csillaggá váljék. Negreanu a legfrissebb adatok szerint profi pókeres pályafutása alatt 32 millió dollárnyi nyereményt halmozott fel, amellyel az első helyen szerepel az örökös póker ranglistán.

Miután felvezetésképp a film kiemeli karrierje legemlékezetesebb momentumait, Gary Davis és Francine Jackson producerek a barátok, család és szurkolók segítségével mutatja be Negreanu életpályáját. Negreanu pókeres karrierjét milliók követték/követik figyelemmel a tévén, de a magánélete eddig elmondatlan történet volt. A pókerarc mögött megbújó játékos több ezer interjún vett részt, de a magánélete mindezidáig egyetlen közszereplésében sem volt téma tárgya, nem hogy, egy dokumentumfilmben.

KÖZSZEREPLŐ ÉS MÁRKA SZÓVIVŐ

Amellett, hogy tetemes nyeremény összeget halmozott fel a profi pályafutása alatt, a közszereplés és a vállalati együttműködés sem áll távol tőle. A PokerStars online játékterem piár arca és az online pókeres közösség zászlóvivője. Ahogy Michael Jordan tette a Chicago Bulls csapatával és voltaképp az egész tengerentúli kosárlabda bajnoksággal, úgy galvanizálta Negreanu a póker közösséget és váltotta ki a 2000-es évektől kezdődően a mobilos póker őrületet, amely még napjainkban is tart.

A Pokerstars már Negreanu csatlakozása előtt is a világ legnagyobb online pókeres közössége volt, de szereplése a Team PokerStars Pro csapatban tovább emelte a saját hírnevét és tehetségét, valamint kitettséget biztosított egy még nagyobb közösségnek. Negreanu akkora hírnévre tett szert, hogy még Barack Obamával is volt szerencséje találkozni, aki egyszerűen csak “az a pókeres srác”-nak nevezte.

MI VAN NEGREANU PÓKERARCA MÖGÖTT

Az érdekfeszítő pókeres karrier és közszereplői státusza mögött egyben lebilincselő és mély családi háttérsztori is megbúvik. A producerek igyekeztek Negreanu kevésbé ismert arcát is bemutatni a nézőknek, nem kevés sikerrel. Az első vetítés Torontóban volt, mielőtt a kanadai TSN4 csatorna műsorára tűzte volna és csak ezután került a dokumentumfilm nemzetközi vetítésre. A sztori nem rejt semmi különlegeset, de képes életszerűen bemutatni, ahogy a semmiből a játékos a póker elitligába emelkedik, majd ezt még egy fokkal megfejelve, világhírnévre tesz szert.

Habár a póker nem említhető egy lapon a focival vagy egyéb fizikai kontaktuson alapuló sportággal, a maga kategóriájában igenis stratégiát, ügyességet és sok-sok edzést kívánó sport, amelyben Negreanu méltán vált legendává, köszönhetően következetes játékstratégiájának, jó emberismeretének és fegyelmezett játékának. Mindezt nem érhetette volna el szerettei önfeláldozó támogatása nélkül. A film aprólékos figyelmet szentel a főhős családi-baráti kapcsolathálójának bemutatására.

TISZTELET NYILVÁNÍTÁS A SZERETTEKNEK

A dokumentumfilm egésze alatt őszinte bepillantást kap a néző Negreanu szeretteinek életébe és véleményébe, hozzállásukhoz a sztárhoz. Különösen lényeges időt szenteltek a producerek Negreanu testvérének, Mike-nak, aki a filmben szívbe markolóan nyilatkozik testvére kitartó munkájáról, aminek köszönhetően a pókerelitligába emelkedett.

A filmben megszólalnak a pókervilág más ismert profi játékosai, akik őszinte vallomással nyilatkoznak és személyes sztorikkal fűszerezik a Negreanu-val való kapcsolatukat. Doyle Brunson, Antonio Esfandiari és Jennifer Harman objektív képet ad Negreanu játéktudásáról és kicsit beavatnak minket a Las Vegas-i kaszinó világ kevésbé publikus működésébe.

Davis és Watson rendezők természeten lényeges időt szentelnek magának Negreanunak is, akivel számos rövidke interjú részlet látható a filmben természetes környezetben. A rendezők így kölcsönöznek a dokumentumfilmnek egy mélyebb, személyes momentumokkal gazdagon megfűszerezett tónust. Az interjúknak köszönhetően a film integrált és személyesebb formát ölt, amelyet nem árnyékol be a profi pályafutás miatt nélkülözhetetlen enyhén marketingszerű feldolgozás.

SPORT DOKUMENTUMFILM MINDENKINEK

Amikor olyan önéletrajzi dokumentumfilmekre kerül sor, ahol a sportlegendák életpályája kerül feldolgozásra a pókerjáték nagyjai nem feltétlenül élveznek előkelő pozíciót a foci (vegyük például Ronaldo dokumentumfilmjét), kosár vagy egyéb, több embert megmozgató sportágakkal összehasonlítva. Az is előfordulhat, hogy Negreanu sosem lesz olyan népszerű, mint például a pankrátorok, akikről akciófigurákat terveztek, ugyanakkor a KidPoker a maga műfajában kiválóan megállja a helyét és teszi dolgát, amely nem más, mint bemutatni a sportág legnagyobb élő figuráját. A legtöbb hasonló film elkövette azt a hibát, hogy csakis a játékos profi karrierjére fókuszál, de szerencsére a KidPoker készítői megkíméltek minket ettől. A személyes élet és a professzionális karriert bemutató film finoman egyensúlyozik a két nézőpont közt anélkül, egymást kioltva vagy a nézőt összezavarva egy keszekusza követhetetlen filmet kapnánk.

Habár a profi karrier bemutatása integrált része a filmnek, de nem az egyetlen része. Negreanu személyisége, morálja és játék etikája elragadóan bontakozik ki a néző szeme láttára, miközben a személyes történetek és interjúk jelentette háttéranyagnak köszönhetően könnyedén lehet azonosulni és beleélni magát bárkinek egy perce a profi pókerjátékos életébe.