Filmsor - Mozifilmek, tévésorozatok, média

Politikai ügy lett A MI KIS FALUNK sorozatból

Hamarosan rajtol A mi kis falunk 3. évada, de nem minden közjáték nélkül.

0

Morvai Krisztina EP-képviselő nemrég abban a faluban vett házat, ahol az RTL-sorozatot forgatják, szerinte tönkreteszik Pilisszentlelket a forgatással.

A Jobbik színeiben EP-képviselővé lett Morvai tavaly vett házat Pilisszentléleken, ami az RTL-es sorozatban Pajkaszeg néven szerepel. A sorozat forgatása azonban zavarja a képviselőt, úgyhogy a pestisracok.hu-n ment neki az RTL-nek. Mint írja, „nincs lehetőség a falun belüli szabad mozgásra sem, a naponta többszöri lezárások miatt egy kiló kenyér megvásárlása is tervezhetetlenné válik, magam láttam több ízben, hogy például a falu idős lakói megalázottan, csalódottan ballagnak hazafelé, mert nem sikerült elintézni, amit szerettek volna. De láttam már a könnyeit visszatartó, mélyen megalázott olyan idős asszonyokat is, akik a faluban összefutva néhány szót váltottak volna egymással, de a stáb rájuk ripakodott, hogy ne merjenek beszélni, mert felvétel van.”

Morvai a sorozat forgatását megtámadta hivatalos fórumokon is. Írt Völner Pál országgyűlési képviselőnek, az Igazságügyi Minisztérium államtitkárának, a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal vezetőjének, és az esztergomi önkormányzat illetékeseinek is.

A beadványban a cikk szerint azt kifogásolja, hogy a stáb májustól októberig folyamatosan zajt kelt a faluban, behatolnak a tagjai engedély nélkül magántelkekre, korlátozzák a tulajdonhoz, a mozgásszabadsághoz való jogot, és egyéb alapvető (emberi) jogokat. Szerinte akkor zárnak le utcákat, amikor akarnak.

Az RTL-es sorozatot gyártó cég egyik producere a comment.com-nak viszont azt írta, hogy a stáb május végétől szeptember végéig maximum 60 fővel van jelen a faluban. A forgatási napok felén forgatnak külső helyszínen, a többin épületeken belül. A stábnak – Morvai sejttetése ellenére – megvan minden szükséges engedélye a forgatáshoz. Ez már csak azért is egyértelmű, mert épp a stábbal többször is üvöltöző Morvai küldte rá a rendőröket kétszer is a forgatásra, akik elkérték az engedélyeket, és rendben találták azokat.

A pilisszentlélekieknek egyébként – leszámítva a kisebb kellemetlenségeket – nem jött rosszul a forgatás, mert naponta 50-60 érdeklődő látogat el a forgatást nézni. Továbbá a stáb egy részét itt szállásolják el, ami bevételi forrást jelent a lakosoknak. A belső helyszíneket is kibérlik, ezekért is fizetnek, és aki akar statiszta is lehet.

Morvai Krisztina akciója a producer szerint tipikusan az az eset, amikor egy politikus a saját sértettsége miatt pont azt teszi, amivel a produkciót vádolja, azaz egy közösséggel tol ki. “Ez az ő magánakciója, ő adta be a beadványt. Akkor szakadhatott el nála a cérna, amikor a házát felújító munkásokat megkértük, hogy egy kicsit ne zajoljanak, amit meg is tagadhattak volna.”

Az eredeti cikk alá egyébként az egyik helyi lakos is kommentelt, amelyben hazugságnak nevezte az írást, mint írja, a helyiek nagy részét egyáltalán nem zavarja a forgatás. Sőt, több előnyét is felsorolja annak a statisztálási lehetőségtől a boltok, kocsmák megnövekedett forgalmán át a falu tisztán tartásáig és a focipálya renoválásáig, és nem mellékesen, hogy a forgatások végén a falusiak a kocsmában bármire beváltható kupont kapnak. „A falusiak szeretik a sorozatot” – szögezi le, és azt tanácsolja Morvainak, ha baja van azzal, hogy a helyiek extrapénzt kereshetnek, tisztább a falu, és jobban megy a boltosnak, kocsmárosnak, hogy költözzön el ő inkább.

A mi kis falunk 3. évada egyébként hamarosan elrajtol, már az első előzetes is megérkezett hozzá.

Share This